Norocul lui Vasilică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata! Au trecut şi sărbătorile de iarnă primăvăratice. Până şi ultimilor petrecăreţi începe să le iasă aburul alcoolului din cap. Chefurile şi petrecerile din decembrie-ianuarie sunt deja amintiri. Pentru alţii, mahmureala a trecut mai rapid, intrând frontal cu capul în problemele cotidiene. Era să zic meandrele concretului, dar nu vreau să parafrazez un clasic în viaţă.

Politica neaoşă, românească, de bălăcăreală, certuri, interese individuale şi de grup, scandaluri, înjurături şi îndemnuri de competiţie sportivă, la sânge - „Pe ei, pe mama lor!”- a revenit în forţă, adusă de actori odihniţi, relaxaţi, bine hrăniţi, dornici de bătaie, pentru a-şi vedea sacii în căruţă şi a fura capra vecinului.

Roata politicii, a sorţii şi a vieţii însă, la acest nou început de an, învârte o nemiloasă numărătoare inversă, pentru mulţi dintre aleşii şi încă nealeşii ocârmuitori vremelnici ai acestei ţări. Iar această morişcă are un singur sens ireversibil şi irevocabil.

Pe vremea colindelor recent încheiate, pentru a avea noroc în politichie, unii şefi din fruntea ţării au fost ba cu capra pe la rege, când acesta nu era acasă, aşa că s-au mulţumit doar cu Duda, ba pe la stână, la cel mai în vogă produs publicitar, ciobanul Ghiţă.

Ba pe la munte să se dea cu ATV-ul sau cu punga de plastic, pentru a se obişnui demnitarul cu prăbuşirea de la înălţime, din fotoliul de conducător. Cu grupuri de jurnalişti după el, ca oile după măgar.

La Jina, nu ştiu dacă s-au numărat, vaccinat sau sunat oile. Mai degrabă cred că ţinta a fost Vasilică, aducătorul de noroc. Să-l vedem acum pe Ghiţă, ce politică face în piaţă, după ce s-a fotografiat cu premierul şi a declarat că poate să se pozeze cu toate oile din dotare.

Alţi fruntaşi politici ai vremii au sărbătorit în sânul familiei, înfierbântaţi de groaza că în noul an s-ar putea să-şi facă sărbătorile pe la răcoare, la mititica, printre penali, hoţi şi borfaşi. Cum au păţit nu ştiu ce războinici, foşti miniştri şi exparlamentari de frunte. Doamne fereşte şi-or fi zis, scuipând în sân, să alunge necuratul.

Nerăbdători, au fost şi sunt şi aspiranţii la dregătorii înalte, fie ele la Cotroceni, în Parlamentul European sau în alte demnităţi, adunându-şi discret puterile pentru bătălia finală. Cel mai greu, dacă nu chiar imposibil, este pentru candidaţii independenţi care trebuie să strângă 100.000 de semnături pentru a se putea înscrie pe listele electorale.

Mulţi au pus ţara la cale şi i-au pregătit un viitor luminos între două înfulecări de sarmale, cârnaţi, somoane sau alte delicatese şi înghiţituri de băuturi, ce părea că le deschide mai bine apetitul şi orizontul politic cu aspiraţii îndrăzneţe.

Dorinţe ascunse sau declarate, visuri, grandoare, putere, mărire şi, doar cei cu bube în cap s-or fi gândit probabil, la decăderea din funcţii şi demnităţi, înjosire umană, recluziune şi, poate, penitenţă.

Multe dorinţe, intenţii, strategii, planuri de acţiune şi atac au fost exprimate public, în vreme ce altele, mai puţin plăcute, s-au spus numai în şoaptă sau doar în gânduri speriate.

În plină euforie de sărbătoare, obişnuţi cu scandalurile şi vorbele de duh specifice plaiurilor dâmboviţene, politicienii în vână nu s-au abţinut să nu-şi „dea la gioale” unii altora, ca să nu cumva să-şi iasă din mână acum, la întoarcerea cu forţe proaspete la lucru.

Numărătoarea inversă a politicienilor aflaţi la mâna Justiţiei

Nu ştiu câţi dintre aceşti oameni implicaţi mai mult sau mai puţin în politică au pus mâna, l-au mângiat pe Vasilică, mielul blând plimbat de unii ţigani pentru a le aduce noroc şi bucurie în noul an celui care pune mâna pe el, contracost evident.

Spre ruşinea mea, nu ştiu de unde vine tradiţia mielului norocos Vasilică, nu ştiu nici dacă Ponta a fost să-l mângâie, la stâna lui Ghiţă sau dacă a pus şi preşedintele Băsescu mâna pe blana vreunuia ori alţi oameni politici la vogă.

Pe parcursul anului o să vede, însă, dacă şi cui i-a adus noroc Vasilică, cine cade din vârful fotoliilor înalte, cine le ia locul, cine este judecat, cine este condamnat, cine urcă în demnităţi înalte, să aibă de unde cade mai tare.

Numărătoarea inversă a început nemiloasă în special pentru puternicii oameni politici aflaţi la mâna Justiţiei, care le dă deja fiori multora, unii care au mai fost după gratii, alţii ce se vor afla probabil pentru prima dată în parlamentul şi guvernul penalilor din penitenciare.

O să aflăm care-i mai tare, Justiţia sau Politica.

O să ne alegem un nou preşedinte, poate şi un nou prim-ministru, cine ştie ce ne aduce ziua de mâine. Să vedem ce Gigei, Georgei, Eşti sau alţii ne vor conduce. Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Cine va candida. Pe cine mai votăm.

Roata politicii româneşti se învârte indiferent că vrem sau nu vrem şi sigur va produce noi şi mari schimbări în ţara noastră.

Rămâne de văzut, însă, cât de imprevizibile, puternice şi ce impact vor avea noii demnitari şi noile politici - să sperăm că vor fi şi noutăţi, alte atitudini, mentalităţi, ideologii - asupra evoluţiei şi dezvoltării societăţii româneşti.

Să vedem cui îi va purta noroc Vasilică.

Tot înainte, actuali şi viitori ocârmuitori, că înapoi nu se mai poate!

P. S. În primele zile din acest an s-a văzut clar că fostul mare premier Adrian Năstase, condamnat şi reîncarcerat, ca şi un fost ministru mic al Agriculturii, Stelian Fuia, nou urmărit penal pentru abuz în serviciu, n-au avut noroc.

Se pare că cei doi foşti demnitari n-au pus mâna pe Vasilică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite