Norica Nicolai: declaraţia lui Cazanciuc pe tema becului de la SIPA nu e verosimilă. Preşedintele Iohannis trebuie să ia o decizie privind arhiva SIPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norica Nicolai FOTO Arhivă Adevărul
Norica Nicolai FOTO Arhivă Adevărul

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, vineri, că explicaţia oferită de fostul ministrul al justiţiei, Robert Cazanciuc, pe tema schimbării becului din arhiva SIPA „nu este verosimilă”, de vreme ce un fost angajat al SRI a fost implicat în această poveste. Mai mult, Nicolai îi cere preşedintelui Iohannis să ia o poziţie în acest scandal.

Declaraţiile europarlamentarului ALDE  vin în contextul în care, joi, fostul ministrul al justiţiei Robert Cazanciuc a declarat că persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, printre care se numără şi fostul său consilier Florin Teodor Andronache, doar au schimbat un bec de pe holul din zona în care se afla arhiva, neavând acces la niciun document. Cazanciu a denumit operaţiunea una „strict administrativă”.

În faţa acestora declaraţii, Norica Nicolai a venit cu precizarea că nu sunt unele verosimile, de vreme ce în „această poveste” este implicat şi un fost angajat SRI.

„E un banc celebru, câţi ne trebuie ca să schimbăm un bec? Patru, ca să plimbăm o masă. Despre asta vorbim. Nu, nu mi se pare deloc (verosimilă - n.r.), haideţi să fim foarte serioşi. Deci nu ştiu ce caută SRI în această poveste. Chiar dacă este fost SRI”, a declarat europarlamentarul.


Norica Nicolai susţine că este necesară o desecretizare a tuturor rapoartelor, inclusiv a  celor care au ajus la CSAT.

„Am o foarte mare problemă de funcţionare a statului în momenul în care domnul Predoiu afirmă că a trimis la CSAT acest raport, fiind elemente de siguraţă naţională – de ce CSAT, care se presupune că este instituţia cea mai respectată în ierarhia instituţională în materie de securitate, nu a făcut nimic să ia o decizie? Oare unora din CSAT le-a convenit ce s-a întâmplat acolo?”, a continuat europarlamentarul.

Preşedintele Iohannis trebuie să intervină în cazul SIPA

Mai mult, Nicolai îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să intervină în scandalul iscat şi să ia o poziţie, astfel înctă să spună „cum vede domnia sa implicare unui serviciu de informaţii în monitorizarea puterii judecătoreşti”.

„Ce poate face preşedintele? Preşedintele poate să ne spună ce conţine acel raport, să-l desecretizeze, şi preşedintele trebuie să ne spună foarte clar, în momentul de faţă, cum vede domnia sa implicarea unui serviciul de informaţii  - pentru că asta este SIPA – în monitorizarea puterii judecătoreşti", a afirmat ea.

Florin Teodor Andronache a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc. În declaraţia de avere din august 2013, el menţiona că a încasat  venituri de la Serviciul Român de Informaţii, în calitate de „ofiţer”, iar în declaraţia de avere din ianuarie 2014 a indicat „UM 0735 Ploieşti”, care aparţine SRI.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite