Noi cu votul, ei cu Unirea - propunem candidaţilor un Pact pentru Basarabia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii germani au afirmat deschis că Nu iau în considerare o integrare Europeană a Republicii Moldova şi că Parteneriatul Estic Nu reprezintă o etapă intermediară, ci un proiect în sine. În aceste condiţii responsabilitatea noastră, a românilor, este aceea de a fi împreună şi de a ne promova propriile interese.

Unirea cu Republica Moldova este una dintre tematicile care vor aduce oamenii în faţa  urnelor de vot pe 25 mai. Mai multe asociaţii unioniste propun tuturor candidaţilor la alegerile europarlamentare să îşi asume public această problematică, prin semnarea unui angajament, sub genericul ,,Pact pentru Basarabia”.

Numele candidaţilor care se vor angaja să respecte prevederile Pactului pentru Basarabia vor fi promovate pe site-ul creat special în acest sens: www.pactbasarabia.ro. Totodată, unioniştii vor face campanie semnatarilor Pactului prin lipirea a sute de mii de abţibilduri şi prin înregistrarea într-o bază de date a tuturor celor care acceptă să voteze numai candidaţi care susţin Reunirea.

Candidaţilor din partea tuturor partidelor li se va oferi platforma necesară pentru a-şi prezenta oferta electorală în cadrul unei serii de dezbateri şi conferinţe. Primul astfel de eveniment va avea loc pe 7 mai, la Bran, unde reprezentanţi ai formaţiunilor politice sunt invitaţi să vorbească în faţa veteranilor din războiul de pe Nistru din 1992 şi a activiştilor unionişti.

Apariţii publice constante în presă şi în dezbaterile europene, în care să susţină identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova şi legitimitatea reunirii celor două state româneşti, după modelul german, lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova, adoptarea simbolică a unui liceu din Republica Moldova sunt câteva dintre solicitările a peste 70 de asociaţii nonprofit din România, Republica Moldova şi diaspora. 

Când vorbim de Unire nu ne referim la Integrarea în spaţiul european al Republicii Moldova ca o entitate de sine stătătoare. Ultimele evenimente au dovedit lipsa de unitate a conglomeratului european, care pare mai mult o concurenţă pe interese şi nu o familie de obligaţii. Dacă URSS nu a reuşit cu de-a forţa, mi-e greu să cred că Uniunea Europeană va rezista cu atât de multe orgolii şi diferenţe culturale, inclusiv lingvistice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite