Noi privilegii pentru judecătorii CCR: superimunitate, pensii mai mari, mandate mai lungi. Zegrean: Poate în Rusia mai sunt astfel de mandate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Proiectul de lege  prin care judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) vor avea imunitate sporită a fost adoptat de Parlament, după ce iniţiativa a trecut cu 81 de voturi „pentru“, în timp de doar 19 aleşi au votat „împotrivă“.

Magistraţii CCR nu vor mai putea fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată, decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor. „Judecătorii Curţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză“, arată prevederea de la proiectul de lege care va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat, în cazul în care în decurs de cinci zile nu iniţiativa nu va fi atacată chiar la CCR. În actual formă a Legii, judecătorii instituţiei nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, în funcţie de cine i-a trimis la Curte.

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a precizat pentru „Adevărul“ că superimunitatea judecătorilor CCR „nu ar avea, la prima vedere, probleme de neconstituţionalitate“. Mai mult, acesta a completat că mai sunt Curţi Constituţionale în Europa, cum sunt cele ale Italiei şi Republicii Cehe, care au stabilit că problematica imunităţii judecătorilor curţilor constituţionale e decisă chiar de ei.

Pensii mai mari
Pe de altă parte, un alt aspect a fost identificat drept problematic de Zegrean, în ceea ce priveşte legea recent adoptată. Acest aspect ar fi legat de faptul că judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea CCR, pentru un nou mandat de 9 ani. „Aici e o problemă, pentru că în Constituţie scrie că mandatul unui judecător CCR e de 9 ani. Dacă îl laşi cinci ani,  apoi nouă ani, deja ajungi la un mandat de 14 ani. Poate în Rusia mai sunt astfel de mandate“, a completat Zegrean referindu-se la articolul prin care un judecător ar putea sta pe funcţia sta imp de 14 ani. În prezent, maximul de timp pe care îl putea avea un judecător la CCR, potrivit articolului 68, era de 12 ani, adică maximum trei ani pe varianta completării unui mandat şi 9 ani pentru un mandate complet.

Pe lânga pensia specială de care pot beneficia, judecătorii CCR vor putea să primească o sumă egală cu cu indemnizaţia netă  pe 6 luni de activitate, în cazul în care decid să se etragă din funcţie din motive de sănătate. De asemenea, pensia unui membru al Curţii va fi în cuantum de 80% din indemnizaţia brută, inclusiv sporurile. În total, cu noua lege, veniturile lui Valer Dorneanu, pensie plus indemnizaţie, vor depăşi 47.000 de lei pe lună.â,a dică 10.000 de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite