Nocivitatea oportunismului „liberal”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalismul a influenţat semnificativ devenirea noastră istorică începând cu jumătatea secolului al IX-lea. Libertatea descătuşează energiile individuale, stimulează spiritul de iniţiativă, creativitatea, interesul.

Aplicat domeniului politic, liberalismul poate fi o opţiune benefică dacă se exercită pe un dublu echilibru, dacă respectă libertatea celuilalt precum şi dacă libertatea individuală se subsumează intereselor generale ale societăţii.

Am aşezat termenul din titlu în ghilimele pentru că, postdecembrist, politica liberală s-a abătut de la aceste principii. Parcurgând meandrele identităţii şi unităţii, liberalismul posdecembrist s-a caracterizat (se caracterizează) esenţial, aş spune chiar fundamental, prin dorinţa de putere cu orice preţ şi folosirea puterii în interese proprii indiferent de consecinţe. Cum se ştie, încă din 1990, sub conducerea lui Câmpeanu, au cochetat cu Iliescu şi guvernarea FSN-istă. Mai târziu, măcinaţi de lupte interne, au profitat de colaborarea în CDR, dar nu în deplină solidaritate, ci speculând oportunitatea şi mergând în alegeri pe liste comune sau proprii după cum le-a dictat interesul. În final, în 2000 s-au dezis de CDR..  S-au folosit de guvernarea CDR-USD-UDMR pentru cucerirea a cât mai multă putere şi influenţă, chiar dacă în detrimentul guvernării înseşi. Alianţa DA a fost subminată sub acoperirea sprijinului din culise a PDSR, direcţionând spre o guvernare acceptabilă acestora şi trădându-şi astfel unele dintre propriile principii.

Iată-i acum, încuscriţi „pe vecie” cu aceiaşi credincioşi urmaşi ai lui Iliescu şi Năstase, punând umărul la o politică practic antiliberală. O bună bucată de vreme s-a argumentat o astfel de strategie pe antibăsism. Devine, însă, pe zi ce trece tot mai limpede că este vorba de alinierea la o constantă foarte bine articulată, asumată de la revoluţie încoace, anume de a se afla la guvernare indiferent cu cine, indiferent cu ce program. Un oportunism notoriu. Cu o motivaţie tot atât de notorie: exploatarea la sânge a beneficiilor puterii.

Se cuvin sesizate unele nuanţe. Chiliman şi aripa sa n-au cedat cântecului de lebădă, au acceptat mai de grabă excluderea decât trădarea. Tăriceanu şi ai lui se plimbă pe punte de la un cap la celălalt, gata oricând să sară cu colacul de salvare, dacă barca ar fi în pericol de scufundare. Nuanţe care, însă, nu schimbă fondul lucrurilor.

Ce consecinţe are oportunismul liberal? În esenţă, consecinţele oricărui oportunism: cucerirea şi prezervarea de interese. Până la un anume punct, comune, cu deosebire în zilele noastre, tuturor oportuniştilor. Societatea românească este condusă nu atât de politicieni care par simple figurine pe scenă, ci de pătura baronială, întegrându-i pe parveniţii tranziţiei şi reformei, cu puternice poziţii implementate în economie, în administraţie, în pârghiile de decizie, poziţii unele câştigate prin crase abuzuri şi încălcări de lege. Poziţii care trebuiesc apărate esenţial în faţa justiţiei. Aceasta este adevărata miză a bătăliei, mult prea departe de interesele generale ale societăţii. În această cruntă bătălie se sacrifică mişeleşte valori ca adevărul, cinstea, corectitudinea, ordinea şi disciplina. La „lumina” unei astfel de bătălii, braţul justiţiei trebuieşte îngenunchiat; cu sacrificarea oricăror norme sau principii politice.

S-ar fi crezut că numai regimurile despotice sau corupte se compromit  în asumarea unor astfel de practici. Iată-i pe liberali, pretinşi autentici democraţi, pe deplin aliniaţi. Vădit şi direct interesaţi (vezi diversele lor cazuri judiciare  Fenechiu, Vozganian, Silaghi etc.) Astfel se explică şi atitudinea lor de ultimă oră privind tentativele de eludare a justiţiei şi integrităţii. Abia dacă mas-media şi societatea civilă precum şi mediile europene sau americane s-au sesizat de enormitatea măsurilor preconizate, abia acum, conştienţi de posibilele consecinţe, se decid s-o întoarcă. Nu însă şi până la a rupe orice legătură cu infamia. Nu, pentru că-i opreşte dorinţa morbidă de putere, de guvernare.

Oportunismul liberal are consecinţe nocive şi asupra liberalilor de bună credinţă, ataşaţi sincer principiilor liberale sănătoase. Neavând o alternativă liberală, ei sunt virlual obligaţi să-i susţină, contribuind indirect la degradarea liberalismului ca şi a standardului general al politicii româneşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite