Nişe şi riscuri pentru Partidul Mişcarea Populară. Cine e mascota PMP

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare oportunitate pentru Mişcarea Populară este guvernarea Ponta. Dacă Victor Ponta nu reuşeşte să ne momească cu cifre optimiste şi cuvinte frumoase în Matrix, atunci Partidul Mişcarea Populară are o şansă să devină partid parlamentar.

Parcă în ciuda  corului oficial care intonează refrenul "e bine şi va fi şi mai bine", căruia i s-a alăturat şi Mugur Isărescu aflat la un an distanţă de expirarea mandatului de şef al băncii centrale, semnalele din economia reală sunt ambigue. Philippe Lejeune, directorul general al lanţului de hipermarketuri Cora, declara pentru ZF că numărul clienţilor a crescut, dar valoarea bonului de casă a scăzut. Un alt articol din ZF arată că piaţa imobiliară în Bucureşti este în declin faţă de 2012. Chiar şi faptul că următorul acord cu FMI ar putea să fie un standby, cu condiţionalităţi stricte, şi nu unul preventiv ca acela tocmai finalizat  e îngrijorător. Incapacitatea executivului de a-şi respecta promisiunea că va reduce costurile energiei electrice prin diminuarea finanţării către energia verde şi facturile la gaz care vor fi din ce în ce mai mari, în condiţiile în care 1,1 milioane de gospodării din România au fost debranşate de la sistemul centralizat in ultimii optând pentru centralele termice, amorsează o bombă socială.

 Întâmplător sau nu, Traian Băsescu poartă culorile Partidului Mişcarea Populară

image

Aşteptările faţă de USL după anii de austeritate au fost mari. Înşelate, ele se pot întoarce împotriva lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, cu atât mai mult cu cât ceea ce li se spune cetăţenilor  este doar o versiune asupra realităţii economice. Dacă realismul încărcat parcă de mizantropie al guvernării Boc a făcut ca încrederea romnânilor în viitor să scadă dramatic, optimismul fără baze reale ale guvernării Ponta poate fi la fel de păgubos. Beneficiarul politic al dezamăgirii nu poate fi PDL ale cărui fapte de guvernare nu au fost uitate, nici PP-DD în faza de destructurare.  Poate PNL dacă iese de la guvernare să manipuleze cu cinism în favoarea lui o situaţie delicată din punct de vedere economic, sau un alt partid naţionalist-ortodoxist-populist. 

Nu-i văd pe români ieşţit în stradă împotriva sărăcieie şi corupţiei, cum au făcut vecinii bulgari de două ori în ultimul an. Mai degrabă se vor lăsa amăgiţi de un discurs de tip Orban Viktor care spunea sâmbătă la Tuşnad, în ovaţiile celor prezenţi care-i scandau numele,  că guvernul său practică o politică economică naţională în cadrul noii Constituţii, care nu este una liberală, ci un act fundamental naţional. Crin Antonescu s-a declarat în două rânduri un admirator al războiului de independenţă naţională purtat de Orban Viktor cu Uniunea Europeană, iar Mişcarea Populară ar putea evolua spre nişa unui populism naţionalist-ortodoxist de inspiraţie putiniană via Orban Viktor, dar mai pro-european. Ultima apariţie publică a lui Traian Băsescu la bordul unei şalupe de mare viteză,  îmbrăcat în culorile Partidului Mişcarea Populară -  preşedintele pare să-şi asume deliberat rolul de mascotă al partidului -  aminteşte de apariţiile insolite ale preşedintelui rus Vladimir Putin pilotând avioane, motociclete etc.

image

                                             Sigla Partidului Mişcarea Populară

Evident Partidul Mişcarea Populară poate să rateze această nişă, pe care şi-o doreşte adjudecată PNL şi pe care a crescut PP-DD. Riscul cel mai mare nu e în exterior ci chiar în interior: oamenii adunaţi în jurul lui Eugen Tomac, consilieri prezidenţiali sau ex-pedelişti, nu fac altceva decât să se imagineze, evident în competiţie cu  colegii din propriul partid, câştigători ai singurului mandat pe care l-ar putea câştiga miraculos PMP la alegerile europarlamentare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite