Tudorache: Cel mai bine ar fi ca Nicuşor Dan să renumere singur buletinele de vot, poate câştigă Sectorul 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, marţi, că a avut emoţii duminică noaptea, până când au venit procesele-verbale de la secţiile de vot, dar a câştigat alegerile. Referitor la contestaţia USB în care se cere renumărarea voturilor, Tudorache consideră că e una normală, precizând însă ironic că „cel mai bine ar fi ca Nicuşor Dan să renumere singur buletinele de vot“.

„Colegii mei au lucrat toată ziua la o cerere de renumărarea a voturilor la cinci-zece secţii din Sectorul 1. Cred că la ora asta s-a depus; în cerere am indicat discrepanţe statistice. Sperăm să fie admisă de Biroul Electoral al Sectorului 1, iar în situaţia în care se descoperă că cifrele nu corespund cu buletinele, se va trece la o renumărare mai mare” a declarat liderul USB.

Răspunsul lui Da Tudorache a venit la aproape o zi de la afirmaţiile lui NIcuşor Dan. „V-a spus de ce nu a mai avut delegaţi? E problema domniei sale (dacă a renunţat - n.r.). E un act normal de contestare. A depus înţeleg o solicitare de renumărare a voturilor în 15 secţii, să le renumere, n-am nicio problemă. (...) Cred că suspect e că au numit oameni în secţiile de votare care nu şi-au făcut treaba sau n-au stat la program. E problema domniei sale. (...) Poate să le renumere până o să câştige alegerile la Sectorul 1, dar asta o să dureze mulţi, mulţi ani. (...) Mai bine rămâneau, nu se duceau la spectacol, chiar domnia sa a spus că s-au dus la nu ştiu ce spectacol în acea seară, şi atunci n-ar mai fi avut ce să conteste. (...) Eu zic că cel mai bine ar fi să renumere buletinele de vot domnul Nicuşor Dan, singur. Poate aşa o să câştige Primăria Sectorului 1“, a declarat Tudorache, la sediul central al PSD.

Candidatul social-democrat a spus că acum nu are emoţii în ceea ce priveşte contestaţia USB privind rezultatul alegerilor din Sectorul 1. „Nu am emoţii. Alegerile le-am câştigat. Şi eu am stat cu emoţii şapte ore până au venit buletinele. Asta e. Procesul-verbal e sfânt. Le am procesele-verbale. Poate să facă tot felul de contestaţii. Primăria Sectorului 1 e câştigată de PSD”, a mai spus Tudorache.

La rândul său, Nicuşor Dan a explicat şi de ce USB nu a avut, practic, delegaţi în toate secţiile de vot din Sectorul 1: formaţiunea a apelat la persoane care s-au oferit voluntar să asiste la procesul de numărare al voturilor, şi nu la membrii de partid, din cauza lipsei de personal. O parte dintre delegaţii voluntari s-au retras după data limită la care putea fi propuşi de formaţiunile politice, unii inclusiv pentru a participa la concertul trupei americane Maroon 5, de duminică seara.

„Nu puteam să îi mai înlocuim din cauza datei limită; altfel, noi am propus observatori pentru toate secţiile de vot din Sectorul 1” a precizat Nicuşor Dan.

În cursul zilei de luni, liderul USB a anunţat pe pagina sa oficială de Facebook că au existat discrepanţe în ceea ce priveşte numărătoarea voturilor exprimate în Sectorul 1, între secţiile la care USB a avut delegaţi şi cele la care nu au avut.

„Câteva numere, fără comentarii. În sectorul 1 au fost 163 de secţii. Am avut delegaţi în 126 de secţii. În ele, Clotilde Armand a câştigat cu 76 de voturi (medie 0,6 voturi / secţie pentru noi). Nu am avut delegaţi în 36 de secţii. În acestea PSD a câştigat cu 1755 de voturi (medie 46 voturi / secţie în defavoarea noastră).”

Şi candidata USB pentru Primăria Sectorului 1 a exprimat îndoieli în privinţa procesului de numărare al voturilor:

„(...) Le sunt profund recunoscătoare celor care s-au mobilizat pentru a ne susţine şi care mi-au transmis mesajele lor.

Cele mai multe dintre aceste mesaje contin comentarii cu privire la răsturnarea scorului în favoarea dlui Dan Tudorache în timpul nopţii, după ce rezultatele parţiale anunţate de BEC la ora 24.00 erau în favorea candidaturii mele. Această răsturnare de situaţie aruncă o îndoială asupra corectitudinii procesului de numărare şi înregistrare a voturilor în secţiile de votare.

Simpla apariţie a unei asemenea îndoieli, după 26 de ani de la demararea procesului democratic în România, aruncă o lumină negativă asupra imaginii ţării. Sunt convinsă că Biroul Electoral Central îşi va îndeplini atribuţiile. Cred că în România anului 2016 sunt depaşite metodele de presiune şi fraudare electorală.” a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Propunerea USB pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, era dată câştigătoare de exit-polluri duminică seară cu un avans de aproape trei procente în faţa candidatului PSD-UNPR Daniel Tudorache, în sondajele relevante pentru ora 21.00. Primele rezultate provizorii arătau un avans fragil al candidatei USB în faţa lui Tudorache, 32,4% la 31,9%. În cursul nopţii de duminică cei doi candidaţi au făcut o rocadă, iar Tudorache a câştigat în cele din urmă Primăria Sectorului 1 cu 31,14% faţă de 28,73%.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite