Nicolicea, despre cazul Bejinariu: Probabil procurorul va trebui să trimită o nouă cerere. Este o problemă cu încadrarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat marţi, la Parlament, referitor la cazul Eugen Bejinariu, că, cel mai probabil, procurorul general va trebui să trimită o nouă cerere pentru încuviinţarea urmăririi penale, în care să precizeze dacă social-democratul mai este încadrat în comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în condiţiile în care CC a emis o decizie în legătură cu această infracţiune.

„Cazul Bejinariu. După cum ştiţi, au existat câteva impedimente de procedură. Trebuie să luăm documentaţia şi să fie studiată la Comisie, am solicitat-o pentru că nu era la noi, la Comisie, şi a venit. Voi face un program în care să poată să fie studiată de membrii comisiei de la fiecare grup pentru ca fiecare grup să ştie ce votează atunci când vor vota în plen”, a precizat deputatul PSD.

El a mai spus că există un impediment în ceea ce priveşte încadrarea lui Eugen Bejinariu. „A doua chestiune, e un incident în ceea ce priveşte încadrarea. După cum ştiţi, se vorbeşte de abuz în serviciu. Între timp a intervenit o decizie a Curţii Constituţionale care a clarificat anumite chestiuni şi rămâne de văzut dacă procurorul general mai insistă într-o astfel de solicitare. Reţineţi că abuzul în serviciu este infracţiune doar dacă se face cu încălcarea unei legi”, a completat preşedintele Comisiei juridice.

Întrebat dacă nu ştie dacă se mai cere ridicarea imunităţii lui Eugen Bejinariu, Eugen Nicolicea a spus că, cel mai probabil, procurorul general va trebui să trimită o nouă cerere de încuviinţare a urmăririi penale. „Va trebuie să revină probabil cu o astfel de cerere în care să facă şi precizarea aceasta, să ţină cont şi de decizia Curţii Constituţionale. Deciziile Curţii sunt obligatorii pentru absolut toată lumea. Timpul nu se va lungi pentru că în această perioadă, până ne răspunde domnul procuror general, deputaţii vot studia dosarul. Este obligaţia lor (a procurorilor – n.r.) să spună dacă cer sau  nu mai cer (încuviinţarea urmăririi penale în cazul lui Eugen Bejinariu – n.r.)”, a conchis Eugen Nicolicea.

Cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost retrimisă, pe 4 aprilie, de plenul Camerei Deputaţilor la Comisia juridică, la solicitarea deputatului social-democrat Eugen Nicolicea, care a sesizat „un incident procedural”. 

Solicitarea preşedintelui Comisiei juridice a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 31 voturi „împotrivă” şi două abţineri. „Vreau să sesisez un incident procedural. Vreau să vă spun că această solicitare se face în baza unui raport întocmit de Comisia juridică şi în momentul de faţă avem un incident de procedură în sensul că la articolul 63 alineatul 5 din Constituţie se spune că proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent deci continuă procedura în noul Parlament. Nu avem în Constituţie continuarea procedurii pentru hotărâri sau pentru altfel de acte. Acelaşi lucru este şi în articolul 253 din Regulament. Deci, nu avem o procedură de continuare. Solicit liderilor de grup să ceară retrimiterea la comisie pentru a rezolva acest incident de procedură”, a afirmat Eugen Nicolicea la tribuna plenului.

Deputatul PSD a argumentat că raportul în cazul lui Eugen Bejinariu este făcut de o Comisie juridică ce nu mai există, în condiţiile în care, în prezent, este o altă componenţă a acesteia. „În plus, raportul este făcut de o comisie care nu mai există. Atunci au existat deputaţi din alte partide, de exemplu UDMR, PPDD, iar acum avem USR. Observaţi că USR nu s-a putut pronunţa în cadrul comisiei, dar s-au pronunţat partide care nu mai există. Minim două săptămâni (retrimiterea la Comisia juridică – n.r.), pentru că incidentele acestea de procedură pot să ducă la reluarea dezbaterilor în comisie”, a conchis Eugen Nicolicea.

Plenul Camerei Deputaţilor în care urma să fie votată cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, pe 5 decembrie 2016, din lipsă de cvorum, după ce cu o săptămână înainte şedinţa nu s-a putut desfăşura tot din lipsă de cvorum.

La alegerile din 11 decembrie, Eugen Bejinariu a fost ales deputat din partea PSD pentru un nou mandat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite