Nicolae Ciucă a discutat cu patronatele din industria alimentară. Măsuri de sprijin şi verificarea stocurilor, pe agendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din industria alimentară pentru a discuta despre securitatea alimentară şi soluţiile propuse de Guvern pentru susţinerea acestui sector, în contextul războiului din Ucraina, a crizei energetice şi a pandemiei de COVID-19.

„Am dorit să avem această discuţie atât pentru a ne consulta asupra măsurilor de sprijinire a industriei, cât şi pentru a ne asigura că există stocurile necesare de produse alimentare pentru populaţie. La nivelul Guvernului am pregătit tot ceea ce este necesar pentru ca stocurile din rezervele de stat să poată susţine o cerere suplimentară a pieţei”, a afirmat prim-ministrul, potrivit unui comunicat al Executivului.

Premierul a transmis că de la 1 aprilie vor fi aplicate două măsuri importante ce răspund solicitărilor mediului de afaceri. „Opţional, firmele au posibilitatea, în perioada 1 aprilie 2022 – 30 iunie 2022, să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO e-Factura, ceea ce va asigura trasabilitatea facturilor şi va contribui la combaterea evaziunii fiscale. Începând cu 1 iulie 2022 acest mecanism va deveni obligatoriu. Tot începând de mâine se va aplica proiectul 'Radarul mărfurilor', prin care se va putea verifica trasabilitatea mărfurilor, indiferent de natura lor”, arată sursa citată.

În ceea ce priveşte soluţiile de sprijin dedicate industriei alimentare, prim-ministrul Ciucă a anunţat că la nivelul Guvernului se lucrează la elaborarea unui mecanism de sprijin prin care companiile şi IMM-urile vor putea beneficia de scheme de ajutor de stat sau de minimis pentru retehnologizare. De asemenea, ministerele Energiei şi Agriculturii lucrează la o soluţie pentru includerea la finanţare din Fondul de Modernizare a proiectelor privind instalarea de noi capacităţi de producere a energiei prin sisteme de panouri fotovoltaice.

Pentru susţinerea investiţiilor în agricultură şi dezvoltare rurală, Guvernul anunţă că a aprobat un Memorandum pentru asigurarea accesului la finanţare prin acordarea de garanţii guvernamentale creditelor bancare, precum şi a unor granturi. Bugetul schemei de ajutor de stat este de peste 530 de milioane lei, sumele urmând a fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

„O altă soluţie analizată la întrevederea de astăzi s-a referit la posibilitatea acordării unor facilităţi pentru păstrarea locurilor de muncă şi crearea altora noi în industria alimentară. Consultările între Guvern şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din agricultură vor continua în perioada următoare la nivelul unui grup de lucru constituit la Ministerul Agriculturii”, a mai transmis Guvernul.

Potrivit sursei citate, la consultări au participat, din partea Guvernului, alături de premier, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, consilieri de stat din Cancelaria Prim-Ministrului, iar din partea industriei alimentare Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, Rodica Ţenu, vicepreşedinte Romalimenta, Aurel Popescu, vicepreşedinte Romalimenta şi preşedintele Rompan, Dana Tănasa, director executiv Asociaţia Română a Cărnii, Dorin Cojocaru, preşedinte Asociaţia Patronală Româna din Industria Laptelui, Mihai Vişan, director executiv Romalimenta, Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite