Nicolae Ciucă anunţă că majoritatea măsurilor din pachetul „Sprijin pentru România” au fost aprobate. Cine va primi ajutor şi ce alte soluţii sunt în lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Guvernul României
Foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că peste două treimi din programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 17,3 miliarde de lei, sunt active şi produc efecte, precizând că Guvernul a reuşit ca în decurs de o lună să aprobe majoritatea măsurilor cuprinse în pachet.

Executivul a transmis că vestea primită de la oficialii europeni privind susţinerea din fonduri europene a măsurilor sociale incluse în programul „Sprijin pentru România” este urmată de o altă decizie favorabilă economiei ţării, o măsură nouă, care implică 412 milioane de euro pentru investitorii români. 

„Mulţumită eforturilor ministrului Boloş şi echipei Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, investitorii români vor beneficia de încă 412 milioane euro sub formă de granturi pentru activităţi productive. Este o măsură nouă, necesară, despre care am discutat cu antreprenorii.

Deplasările în teritoriu şi consultările permanente cu mediul de afaceri confirmă justeţea măsurilor luate, dar şi faptul ca este nevoie să continuăm în acelaşi ritm şi pe aceeaşi linie de echilibru, care să asigure susţinerea economiei româneşti şi protejării populaţiei”, a transmis premierul Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Cine beneficiază de sprijin

Prin măsurile cuprinse in Programul „Sprijin pentru România”, adoptate de Guvern şi Parlament,  în economie intră finanţări de opt miliarde de lei, informează Executivul, iar de sprijinul acordat vor beneficia: 

• Investiţiile cu impact major în economie, a căror valoare depăşeşte 1 milion de euro – această schemă de ajutor de stat are la dispoziţie 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională  

• Companiile din sectorul transportului rutier de mărfuri şi persoane pentru a compensa cresterea preţurilor la carburant - 300 de milioane de lei

• Proiectele de investiţii aflate în derulare – prin două Ordonanţe de Urgenţă aprobate de Guvern sunt puse la dispoziţie 5,2 miliarde de lei din fonduri naţionale şi europene pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creşterii preţurilor la materiale de construcţii, utilaje, forţă de muncă

• Fermierii români au la dispoziţie 300 de milioane de euro - granturi pentru capital de lucru, şi muncitorii din agricultură, sector în care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din construcţii.

  

O parte a pachetului de măsuri are în vedere protejarea populaţiei de efectele scumpirilor. Astfel, Guvernul anunţă că măsurile sociale din progtamul „Sprijin pentru România” au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei, precizând că recent a fost aprobată acordarea de tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse.

„Aproximativ 3 milioane de persoane - pensionari, persoane cu dizabilităţi, familii cu venituri mici şi persoane fără adăpost - beneficiază de aceste vouchere o dată la două luni, bani pe care îi pot folosi pentru a-şi cumpăra produse alimentare sau, în măsura în care vor dori acest lucru, o masa caldă. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumătate din bani provin din fonduri europene”, a transmis Guvernul.

Totodată, în Parlament, a fost dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi - de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură, iar valoarea totală este de aproximativ 270 de milioane de lei.

Alocaţia zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituţionalizat creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă. Valoarea este de aproximativ 86 milioane. De asemenea, a fost prelungită acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejându-le astfel locurile de muncă.

Măsuri de sprijin aflate în lucru

Potrivit Executivului, guvernanţii pregătesc următoarele măsuri de sprijin economice şi sociale anunţate în programul „Sprijin pentru România”:

• Ministerul Agriculturii are în etapă avansată proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime în România. Este o măsură care, alături de celelalte luate pentru susţinerea sectorului agricol, va avea efect şi asupra preţurilor produselor agricole.

• Programul Kurzarbeit aflat acum în vigoare până la începutul lui iunie, va continua în perioada următoare

• Va fi stimulată creşterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea. Măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariaţi. 

• Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o altă măsură pe care Ministerul Educatiei o are pregătită.

• Ministerul Familiei pregăteşte două proiecte de acte normative – o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă - care vor pune în aplicare programele de sprijin pentru tineri şi măsurile de protecţie şi îmbunătăţire a vieţii copiilor instituţionalizaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite