Nici Cîţu, nici Orban nu vor reforme. În 2024, PSD şi AUR vor câştiga alegerile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut un an şi 9 luni de la preluarea guvernării de către PNL. Nicio reformă esenţială nu a fost măcar începută. Deşi promisiunile au fost multe şi mari. Reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, reforma salarizării, reforma pensiilor şi salariilor nesimţite, eliminarea legislaţiei impuse de PSD în Educaţiei, depolitizare, meritocraţie, investiţii mari în infrastructură.

Fără penali în funcţii publice, recuperarea banilor furaţi, digitalizarea administraţiei. O listă lungă care se regăseşte în programele de guvernare. S-a realizat ceva? Nimic!

Reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului

În loc să reducă numărul funcţionarilor, din care vreo 30% taie frunze la câini, guvernele PNL au umflat numărul angajaţilor la stat. Doar la SGG (Secretariatul General al Guvernului), numărul angajaţilor a crescut în perioada guvernării PNL cu circa 1600 de persoane. De la 3.133, în martie 2021 a ajuns la 4.473. Nimeni, nici Orban nici Cîţu nu s-au întrebat la ce sunt necesari asemenea puzderie de funcţionari. Un lucru e clar. La SGG au fost angajaţi prieteni, cunoştinţe, rude ale aparatului de partid al PNL. Exact cum făcea şi PSD. Aceeaşi mizerie!

Şi Cîţu s-a exprimat de multe ori că toţi funcţionarii sunt necesari la locul lor. Salariile la stat sunt duble comparativ cu cele din privat, deşi privatul duce „în cârcă” statul. Bani aruncaţi clientelei politice a PNL, atât de necesari în infrastructură, în modernizarea şcolilor, să nu mai avem 1000 de şcoli cu wc-ul în curte!

Viitorul premier, fie Cîţu, fie Orban, nu va schimba nimic din actuala situaţie

Orban a declarat clar că dacă el va câştiga şefia PNL, Cîţu nu mai are ce căuta în fruntea guvernului. Se va duce la preşedintele Iohannis, în calitatea de şef al partidului din coaliţiei care dă premierul, şi Iohannis nu va avea ce face. A numit şi premierii PSD, din aceleaşi considerente. Există, totuşi, o piedică în acest scenariu. USR nu l-a vrut pe Orban premier, şi nu-l vrea nici acum. Exact pentru motivul că nu face reforme. USR ar putea ameninţa cu ruperea coaliţiei de guvernare, dacă Iohannis nu desemnează alt premier. Lucrurile se complică în acest scenariu, nu se ştie cum se va finaliza totul.

Dacă câştigă Florin Cîţu alegerile din PNL, rămâne premier şi şef al PNL. Şi în acest caz USR va da guvernului Cîţu termen până la 1 ianuarie 2022 să înceapă măcar reformele promise. În caz contrar va părăsi guvernarea.

Jocul politic se mută în mâna USR

Aşa cum stau lucrurile acum, doar USR mai poate schimba lipsa de apetit pentru reforme a PNL, condus fie de Cîţu, fie de Orban. Dacă şi USR este legat de propria „clientela”, ajunsă în funcţii de miniştri sau înalţi funcţionari de stat, şi rămâne la guvernare până în 2024, situaţia României este pecetluită. În 2024 PSD şi AUR vor câştiga toate alegerile en fanfare.

Avem acum în faţă exemplul Republicii Moldova. În care presedintele şi premierul au pornit cu buldozerul să dărâme actuala structură de stat clientelară, şi să stârpească corupţia. La noi, Orban i-a luat în braţe pe Alexe şi Chirica de la Iaşi, iar Cîţu i-a urat „bun venit” penalului Pîrvulescu de la Ialomiţa.

În Republica Moldova două doamne, licenţiate la Harvard, e drept, au început să schimbe ce este de schimbat. La noi, de 31 de ani trăim în spiritul comunismului, în administraţie, educaţie, în multe alte domenii. Şi nu schimbăm nimic.

Cum spuneam, cheia schimbărilor a rămas la USR. Care ar putea aduce la vot în 2024 alegătorii de dreapta, părăsind actuala guvernare. În caz contrar, încă 4 ani cu PSD şi AUR la conducere ne aşteaptă. Cu Diana Şoşoacă ministru la Justiţie, şi George Simion ministru la Educaţie. Dacă nu înţelegem asta acum, de la anul va fi prea târziu, nu se mai pot face reforme pentru că vin alegerile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite