„New York Times“, despre acuzaţiile de spionaj făcute în campania electorală: „Au adăugat un strop de strălucire imaginii banale a domnului Ponta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Andrew Higgins, de la ziarul american „New York Times“, scrie despre acuzaţiile de spionaj formulate de preşedintele României, Traian Băsescu, la adresa premierului Victor Ponta, care este şi unul dintre principalii candidaţi la Alegerile prezidenţiale 2014.

În articolul din „New York Times“ este prezentată declaraţia lui Victor Ponta prin care anunţă că şi-a dezamăgit fiul, în vârstă de zece ani, atunci când i-a spus că, „în ciuda acuzaţiilor furibunde din timpul campaniei electorale“, nu este un James Bond român. 

„Am o singură persoană pe care am dezamăgit-o: băiatul meu, Andrei, aseară m-a întrebat: «Tati, e adevărat, eşti spion, că aşa a zis Băsescu?». Şi i-am zis: «Nu!». Şi mi-a zis: «Ce păcat! Ce tare ar fi fost!». Acum, nici nu ştiam ce să-i spun. Să-l trimit pe domnul Băsescu să vorbească cu băiatul meu? Dar băiatul meu e mult mai serios şi mai responsabil şi m-am gândit să-i spun adevărul, că asta-i situaţia“, le-a relatat premierul miniştrilor la începutul şedinţei de Guvern din data de 15 octombrie

În articol este subliniat şi faptul că declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu conform cărora premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE au stârnit o avalanşă de reacţii atât în rândul politicienilor, cât şi în mass-media din România. De asemenea, se precizează că Ponta a negat că ar avea un trecut ascuns şi a promis că astfel de „acuzaţii şi obsesii“ nu vor mai fi auzite în mediul politic românesc.

„Dar acuzaţiile de spionaj ar putea chiar să-i sporească şansele domnului Ponta, adăugând un strop de strălucire la imaginea sa, de altfel, banală, după cum însuşi candidatul a recunoscut. În trecut, spune Ponta, «Băsescu a încercat să mă descrie drept o persoană slabă, numindu-mă pisicuţ, dar în momentul în care m-a poromovat în funcţia de James Bond, de fapt, mi-a făcut o favoare»“, scrie publicaţia americană.

Klaus Iohannis, „un primar de provincie, lipsit de carismă“

Autorul îl prezintă şi pe principalul contracandidat al lui Ponta, Klaus Iohannis, ca fiind „un primar de provincie, care nu este carismatic, care vorbeşte lent şi care promite să eficientizeze o ţară cunoscută mai degrabă pentru drumuri proaste şi dezorganizare“. La rândul ei, Elena Udrea este prezentată în articol, ca fiind sprijinită de Traian Băsescu şi implicată într-un scandal de spionaj prin recent publicatele fotografii de la Paris. În articol se menţionează că preşedintele a acuzat implicarea serviciilor în campania electorală în cazul acestor fotografii.

„«Suntem obsedaţi de spioni», a declarat Robert Turcescu, un jurnalist de televiziune important, care şi-a şocat colegii, telespectatorii, dar şi familia atunci când a anunţat că a fost ofiţer sub acoperire, deşi nu a oferit niciodată date cu privire la colegii lui“, mai notează „New York Times“.

Sadicul Alexandru Vişinescu şi sângeroasa Revoluţie

Totodată, publicaţia aminteşte de procesul lui Alexandru Vişinescu (88 de ani), pe care jurnalistul îl descrie ca fiind „un sadic fost comandant politic al unei închisori, a cărui condamnare este de mult aşteptată de foştii deţinuţi traumatizaţi“.

„O sângeroasă şi greu de pătruns Revoluţie care l-a înlăturat pe Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989, răsturnând unul dintre cele mai autoritare guverne din Europa de Est, a încheiat o distopie paranoică în care unul din 30 de români lucra ca informator pentru nemiloasa Securitate. Dar a lăsat în urmă o vastă reţea de ofiţeri şi de colaboratori, ale căror legături şi al căror acces la informaţii compromiţătoare i-a transformat în figuri foarte puternice în perioada post-comunistă“, mai notează „New York Times“.

În material se menţionează şi că Victor Ponta avea 17 ani la Revoluţie, „deci nu are nicio legătură cu fostul guvern comunist“, fiind prezentată şi declaraţia prim-ministrului în care descrie alegerile prezidenţiale drept „finalul unei perioade speciale, sfârşitul tranziţiei de la comunism la o democraţie consolidată.“

„Cu toate acestea, alţii se aşteaptă ca mania spionajului din România să crească în intensitate pe măsură ce fobiile moştenite din epoca Ceauşescu sunt eclipsate de o nouă sursă de anxietate, cel puţin în rândul politicienilor corupţi şi al oamenilor de afaceri, din cauza influenţei încă puternice a organelor de securitate“, se mai arată în „New York Times“.

Viorel Hrebenciuc, „baronul de neatins“

În articol se mai vorbeşte şi despre figurile proeminente arestate de către DNA, fiind dat exemplul lui Viorel Hrebenciuc, numit „baronul de neatins“. „Politicienii corupţi sunt foarte speriaţi acum“, spune Dan Suciu, jurnalist şi fost reprezentant al Guvernului, citat în articol. „Aceştia devin paranoici în legătură cu spionajul şi sunt îngijoraţi că totul este ascultat şi că oricine este urmărit“, spune Suciu.

„Un semn clar că Securitatea a scăpat de multe dintre stigmatele trecutului este faptul că fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Melenescu (Teodor Meleşcanu – n.r.), se numără printre cei care candidează la preşedinţie, în timp ce actualul şef al Agenţiei de Securitate Naţională, George Maior, va fi cel mai probabil cel care îl va înlocui pe domnul Ponta ca prim-ministru în cazul în care acesta din urmă câştigă alegerile prezidenţiale“, mai scrie jurnalistul.

Potrivit acestuia, cei mai determinaţi critici ai agenţiilor de informaţii externe sunt, în cea mai mare parte, cei care se tem că vor fi acuzaţi. „Isteria împotriva aşa-numitelor metode ale Securităţii“ în lupta contra corupţiei este „fabricată în întregime“ de oameni puternici care se tem de închisoare şi de mass-media pe care ei o controlează, a explicat Sorin Ioniţă, analist politic la Forumul Expert, citat de „NYT“.


Ştiri pe aceeaşi temă:

LIVE BLOG Ponta, ofiţer acoperit al SIE. Ce reacţii şi consecinţe au acuzaţiile preşedintelui Băsescu După ce preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a fost ofiţer acoperit al SIE şi, în acelaşi timp, procuror, între 1997 şi 2001, premierul a replicat, la Iaşi, unde participă la sărbătoarea Sfintei Parascheva, spunând că „sunt numai minciuni”. Şi jurnaliştii şi politicienii au reacţionat la informaţiile prezentate luni seară de Băsescu.

VIDEO Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001. Meleşcanu l-a protejat Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale. Astfel, Ponta a încâlcat legea. Băsescu a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta.

UPDATE Şefa DIICOT, Alina Bica, şi Elena Udrea, fotografiate împreună la Paris. Udrea: Fotografiile sunt făcute de servicii la ordinul lui Ponta Şefa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, şi Elena Udrea apar în mai multe fotografii ce par a fi fost făcute la Paris în luna februarie a acestui an. Imaginile au fost publicate, pe un blog, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. Elena Udrea acuză că în spatele atacului stă Victor Ponta. La rândul ei, Bica susţine că a sesizat CSM.

Udrea, după publicarea fotografiilor de la Paris: „Am primit nişte telefoane interesante... vă spun după campanie“ Preşedintele PMP şi candidat la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, a susţinut vineri seara, în ultima zi de campanie electorală, o declaraţie de presă în care a comentat publicarea fotografiilor în care apare alături de şefa DIICOT, Alina Bica.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite