Nereguli la referendum. Unul a venit să voteze cu pistol cu bile la cingătoare,  altul a votat de două ori fiindcă prima dată nu a făcut-o cum trebuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile încălcări ale legii în legătură cu desfăşurarea referendumului
Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile încălcări ale legii în legătură cu desfăşurarea referendumului

În contextul desfăşurării referendumului pentru revizuirea Constituţiei, la sediul MAI, purtătorul de cuvânt comisar-şef Monica Dajbog a susţinut o declaraţie de presă în care a relatat care sunt problemele înregistrată până la ora 13.00 în procesul de votare.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a prezentat la ors 18.00 situaţia incidentelor înregistrate la referendumul pentru schimbarea Constituţiei.  Concret, O persoană a încercat să fugă cu 80 buletine de vot, iar alta a votat pentru 17 consăteni

Ştirea iniţială

Redăm în continuare conţinutul acesteia:

“ Toate secţiile de votare din ţară s-au deschis şi procesul de vot se desfăşoară în condiţii de normalitate. 

Referitor la situaţia din sectorul 3 al Capitalei, precizăm că au fost deschise toate secţiile de votare după ce preşedinţii care nu s-au prezentat pentru preluarea secţiei de vot, au fost înlocuiţi. La acest moment, votarea se desfăşoară normal.

La secţia de vot din Teleorman unde preşedintele a anunţat că a avut un deces in familie, procesul de votare a început după ce a fost desemnat un alt preşedinte. 

La o secţie din judeţul Iaşi, votarea a fost întreruptă pentru scurt timp deoarece preşedintelui secţiei i s-a făcut rău, acesta fiind schimbat. Procesul de vot a fost reluat fără alte probleme.

Din punct de vedere al ordinii publice, până la această oră nu au fost semnalate probleme deosebite. 

Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile încălcări ale legii în legătură cu desfăşurarea referendumului. În urmă verificărilor, 3 dintre semnalări nu s-au confirmat.

În municipiul Ploieşti, un cetăţean a sesizat Poliţia cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze pe baza paşaportului. S-a întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot. 

Reamintim că cetăţenii români pot vota cu paşaportul, la secţiile de vot din ţară, doar dacă pe paşaport este trecută menţiunea că au domiciliul în altă ţară decât România. Vorbim aici de paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic. Cetăţenii români care au domiciliul în România pot vota cu cartea de identitate, buletinul de identitate şi cartea de identitate provizorie. 

Lista completă a documentelor pe baza cărora se poate vota a fost clarificată într-o hotărâre a Biroului Electoral Central.

Tot în Ploieşti, membrii biroului electoral al unei secţii de vot au părăsit secţia cu urna specială, însoţiţi de un poliţist de la Poliţia Locală, în condiţiile în care aveau obligaţia să solicite ca paza să le fie asigurată de personal MAI. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului urnei speciale. 

Într-o altă localitate din Prahova, poliţiştii efectuează cercetări faţă de o persoană care i-a anunţat pe membrii unei secţii de votare că a votat de două ori la două secţii diferite. Persoana în cauză a motivat că după ce a votat prima dată şi-a dat seama că nu a votat cum şi-ar fi dorit. 

În Piteşti, preşedintele unei secţii de votare a sesizat faptul că trei de persoane consumă băuturi alcoolice în apropierea secţiei de votare. La faţa locului a fost trimisă o patrulă de jandarmi, care a constatat că persoanele nu consumau băuturi alcoolice, dar tulburau liniştea publică. Au fost sancţionate cu 200 de lei fiecare.

În judeţul Caraş-Severin, poliţistul care făcea parte din dispozitivul de pază al unei secţii de votare a observat un bărbat care avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc şi care se pregătea să intre în secţie. Acesta a fost condus la subunitatea de politie unde s-a stabilit că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancţionat contravenţional conform Legii privind regimul armelor şi muniţiilor care interzice purtarea armei sub influenţa băuturilor alcoolice. 

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor verifica în continuare toate sesizările privind săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate. Acolo unde va fi cazul, vor fi luate măsurile prevăzute de lege. 

De aceea, încurajăm toţi cetăţenii care au cunoştinţă despre încălcări ale legii în legătură cu referendumul să sesizeze preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau Poliţia ori să sune la 112. 

Precizez că dintre cele 674 de persoane cu drept de vot din centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române, au formulat cerere pentru a vota cu urna specială 513. Până la ora 12.00, au votat 219 dintre acestea”, a conchis Monica Dajbog.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite