Klaus Iohannis, preşedinte interimar al PNL: Sunt dispus să candidez la Preşedinţie dacă cineva îmi va propune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a fost numit astăzi preşedinte interimar al PNL. După şedinţă, noul lider al liberalkilor a anunţat că viitoarele funcţii de conducere vor fi alese în mod direct la Congresul de luna viitoare, şi nu pe listă, aşa cum s-a întâmplat până acum. De asemenea, funcţia de prim-vicepreşedinte a PNL, funcţie inventată chiar pentru Klaus Iohannis, a fost desfiinţată.

UPDATE Iohannis: În cazul în care îmi propune cineva să candidez la Preşedinţie, sunt dispus.

UPDATE Klaus Iohannis: Am preluat funcţia de preşedinte interimar al PNL.Am discutat apartenenţa PNL la grupul PPE. Am propus ca toate funcţiile eligibile să fie la alegere liberă. Nu se va merge pe listă. Fiecare poziţie se va ocupa prin competiţie directă în cadrul partidului. Am propus să se renunţe la funcţia de prim-vicepreşedinte. Nu a fost vorba niciodată de o fuziune prin absorbţie cu PDL. Îmi însuşesc discuţiile purtate de Crin Antonescu despre afilierea PNL la PPE. 

UPDATE Democrat-liberalii au şi ei o şedinţă în paralel. PDL a decis fuziune prin comasare şi paritate la funcţii.

UPDATE Klaus Iohannis a fost numit preşedinte interimar al PNL, în şedinţa de astăzi a partidului, fără a se mai vota în acest sens, potrivit unor surse liberale. Crin Antonescu s-a retrat sâmbătă de la şefia partidului. Potrivit surselor Mediafax, după anunţul lui Crin Antonescu privind renunţarea la funcţia de preşedinte interimar al PNL, făcut formal în şedinţa de astăzi, seniorul PNL Mircea Ionescu Quintus a precizat că în mod automat conducerea partidului este preluată de Klaus Iohannis.

Membrii BPN al PNL au luat act de acest lucru, Iohannis fiind aplaudat de colegii din conducerea partidului.De asemenea, Crin Antonescu a fost aplaudat de colegi în momentul în care Iohannis şi Quintus i-au mulţumit pentru activitatea avută în fruntea partidului.

Reprezentanţii PNl şi PDL s-au întâlnit luni, de la oara 12.00, la fostul sediu al USL, pentru a doua rundă de negocieri privitoare la fuziunea  celor două formaţiuni. La întâlnire au fost prezenţi, din partea PNL, Klaus Iohannis, Sorin Frunzăverde. Democrat-liberalii i-au mandatat, la rândul lor, pe liderul PDL Vasile Blaga, George Scripcaru, Gheorghe Flutur, Cătălin Predoiu. Negocierile vizează viitoarea fuziune dintre cele două partide, dar şi desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale.

„Am terminat discuţiile în comisia mixtă. A fost o discuţie scurtă şi foarte bună. Am reconfiormat că dorim o fuziune cât mai rapidă între PNL şi PDL. A durat câteva secunde discuţia că partidele nostre doresc un candidat comun pentru prezidenţiale, asta dacă nu reuşim fuziunea mai repede“, a spus Klaus Iohannis, imediat după întâlnire.

Marele absent al întâlnirii a fost Crin Antonescu, fostul lider al PNL. „Crin Antonescu şi-a annţat intenţia de a nu participa în comisia mixtă. Mai multe detalii pot să vă spun un pic mai târziu“, a comentat Iohannis. 

De partea cealaltă, Vasile Blaga nu a vrut să comenteze retragerea lui Antonescu din cursa pentru Cotroceni. „Nu comentez gestul domnului Antonescu. Parcursul intern al PNL este al lor, îl respectăm. Jumătatea lunii iulie- 1 august, ne va găsi cu un singur candidat desemnat“, a spus Blaga.

De dim ineaţaă, Crin Antonescu a comentat succint negocierile dintre PNL şi PDL.

„Nu există nicio legătură între Băsescu şi decizia mea. Dimpotrivă, odată cu constituirea acestei alianţe între PNL şi PDL, cariera politică a lui Băsescu a luat sfârşit. Nu doar că nu e creatorul acestei coaliţii, dar această coaliţie îl exclude. Rămâne liderul unui partid de 6% cu care deocamdată nimeni nu doreşte să discute. Decizia mea nu a fost influenţată dinspre PDL, nimeni nu a invocat persoana mea“, a declarat Crin Antonescu, luni, la Digi 24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite