Negocieri pentru formarea noului Guvern. Vîlceanu: „Cioloş l-a tot sunat pe Cîţu. Au decis să se întâlnească la sediul PNL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos
Dacian Cioloş şi Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos

Premierul desemnat Dacian Cioloş va avea miercuri o primă întâlnire cu liderii PNL, UDMR, dar şi cu liderul minorităţilor naţionale în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi discutarea unei formule de colaborare la guvernare. Potrivit ministrului Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, întâlnirea va avea loc la sediul PNL.

Dacian Cioloş, premier desemnat şi preşedinte al USR, a afirmat că întâlnirea de miercuri va avea loc doar între preşedinţii partidelor care au format coaliţia de guvernare, fără echipele de negociere ale acestora. Propunerea ar fi venit din partea lui Florin Cîţu, preşedintele PNL şi premier interimar, rămas fără încrederea Parlamentului la moţiunea de cenzură. 

 „Da. Asta a fost propunerea domnului preşedinte Florin Cîţu şi, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuţie indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct şi să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliţie să reîncepem discuţiile serioase, ca să ştim şi noi ce avem de făcut”, a declarat Cioloş marţi seara, la B1TV.

Vîlceanu: Cîţu nu are mandat pentru discuţii. Întâlnirea va fi la sediul PNL

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a transmis că Florin Cîţu nu are un mandat din partea partidului pentru întâlnirea de miercuri, decizie luată marţi seara, în şedinţa Biroului Permanent Naţional.

„Sigur va merge preşedintele partidului (la discuţii - n.r.). Nu există un mandat, pentru că astăzi am avut o discuţie (cu liberalii - n.r.) din toată ţara pentru a vedea şi opinia fiecăruia dintre ei. (...) Nu ştiu ce îi va spune Florin Cîţu mâine lui Dacian Cioloş. (...). Va fi o discuţie la sediul PNL. Domnul Cioloş a fost invitat, în urma unei discuţii, să se întâlnească mâine, pentru că îl tot suna pe Florin Cîţu. Au decis să se întâlnească. Eu aşa ştiu că se vor întâlni la sediul PNL. Posibil să vină şi Kelemen Hunor. Eu aşa ştiu”, a afirmat Vîlceanu la Digi24, care a mai precizat că este posibil să mai existe şi alte întâlniri.

Pentru PNL, potrivit informaţiilor din şedinţa de marţi seară a conducerii partidului, discuţia s-ar putea limita la a recomanda din nou USR să-şi caute o majoritate alături de PSD şi AUR, partidele care au demis guvernul prin moţiune de cenzură. 

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, are o problemă legată de contribuţia USR la căderea Guvernului Cîţu, considerând necesare mai întâi explicaţii din partea formaţiunii lui Dacian Cioloş.

Deşi Dacian Cioloş şi-a anunţat intenţia de a reface coaliţia cu PNL şi UDMR, nu a exclus nici varianta Guvernului minoritar. În schimb, vicepreşedintele USR Dan Barna a fost mult mai tranşant, anunţând că Uniunea Salvaţi România (USR) va propune un Cabinet propriu în cazul în care, la întâlnirea de miercuri, nu se conturează negocieri pentru o colaborare cu PNL şi UDMR.

Citeşte şi: Cioloş: „Am spus tot timpul că PNL are tot dreptul să ofere prim-ministrul. Intenţia e să refacem coaliţia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite