Negocieri pentru alegeri în două tururi. Cât de mult îşi riscă Cioloş funcţia. PNL, gata să-l renege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş nu mai găsesc consensul FOTO Mediafax
Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş nu mai găsesc consensul FOTO Mediafax

Dacian Cioloş va negocia luni cu partidele politice revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Premierul este într-o situaţie ingrată: dacă va modifica legea prin ordonanţă de urgenţă, poate fi debarcat de majoritatea PSD-UNPR-ALDE prin moţiune de cenzură. Dacă nu schimbă legea, şi-i face ostili şi mai mult pe liberali, care deja au început să-l critice

Negocierile pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin intră luni pe ultima sută de metri. Potrivit unor surse politice, la întâlnirea cu partidele, premierul Dacian Cioloş va propune modificarea legii în Parlament, astfel încât Guvernul să nu fie nevoit să emită o ordonanţă de urgenţă sau să-şi asume răspunderea, două măsuri care l-ar pune în situaţia delicată de a juca cu mandatul pe masă. Însă intenţia lui Cioloş de a smulge un compromis este aproape iluzorie, în condiţiile în care avem două tabere aflate pe poziţii total opuse şi nici una nu pare dispusă să facă pasul în spate.

Pe de o parte, teama că primarii ar putea fi aleşi din două tururi a resuscitat fosta coaliţie de guvernare: PSD-UNPR-ALDE. Cele trei partide vor merge la negocieri cu opţiunea clară ca legea să nu se schimbe. Dacă premierul va insista cu alegeri în două tururi, Liviu Dragnea va ameninţa mai întâi cu boicotul. Apoi, cu moţiunea de cenzură, însă această variantă este cu două tăişuri. „Nu ştiu cât e de oportun pentru noi să trântim acum Guvernul. Totuşi, dacă Dacian Cioloş va susţine varianta liberalilor, luăm serios în calcul şi o astfel de ipoteză. Mai trebuie să existe şi o anumită coordonare cu partenerii politici“, au povestit surse din PSD pentru „Adevărul“.

În traducere, social-democraţii se tem de cota foarte mare de încredere pe care o are premierul tehnocrat, iar o eventuală răsturnare a sa ar duce la noi proteste de stradă. De aceea, Liviu Dragnea îi va transmite lui Cioloş că în Parlament există o majoritate care preferă alegeri într-un singur tur şi că ar trebui să ţină cont de dorinţa majorităţii. Deci să lase legea aşa cum e. „Votul într-un singur tur favorizează partidele mari precum PNL şi PSD şi le defavorizează pe celelalte. Este de neînţeles de ce ALDE şi UNPR, profund dezavantajate de acest sistem de vot, preferă să rămână captive intereselor electorale ale PSD“, a comentat Alina Gorghiu. UNPR şi ALDE susţin demersul lui Liviu Dragnea cu scopul de a închega câteva alianţe pe plan local cu PSD, astfel încât să-şi sporească zestrea de aleşi locali. Dacă ar merge singuri, chiar şi într-un sistem cu două tururi, n-ar câştiga mare lucru în plus.

Război rece între PNL şi Cioloş
De partea cealaltă sunt liberalii. Aproape singuri. „Mişcarea Populară mai vrea două tururi, dar ne face mai mult rău. Toţi PSD-iştii vor spune iar că PNL a făcut front comun cu Traian Băsescu“, a comentat un liberal. PNL va merge la negocieri invocând dorinţa societăţii civile de a vota în două tururi şi îi va cere lui Cioloş să schimbe legea electorală prin ordonanţă de urgenţă. Liberalii vor insista pe argumentul că PSD nu va depune moţiune de cenzură de frica străzii.

Însă negocierile pe legea electorală ascund şi alte intenţii. Potrivit unor surse politice, prin faptul că îl forţează pe Dacian Cioloş să schimbe legea, liberalii nu caută doar să-şi creeze un avantaj electoral. Liderii PNL cred că, dacă partidul nu va scoate un scor bun la alegerile locale, în toamnă, înainte de parlamentare, Dacian Cioloş, aflându-se la final de mandat şi cu o cotă de încredere foarte bună, ar putea râvni la funcţia de preşedinte al PNL, mai ales că se bucură şi de susţinerea totală a preşedintelui Klaus Iohannis. Astfel, liberalii recurg la tot felul de şicane prin care să-i transmită lui Dacian Cioloş că nu e bine-venit în PNL, că oamenii din partid nu-l agreează tocmai pentru că nu simt nicio susţinere de la Palatul Victoria.

„Tot PSD e la guvernare“
În acelaşi timp, liderii PNL au început să-l sape uşor pe Cioloş prin filiale. „Problema e că oamenii din ţară sunt nemulţumiţi. PSD-iştii şi-au păstrat secretarii de stat, prefecţii, tot PSD e la guvernare. Şi pentru noi nu se poate da o ordonanţă de urgenţă? Mai ales că are şi acoperire democratică, nu riscă nimic. Noi îl susţinem pe Cioloş, noi decontăm guvernarea, dar pe noi nu ne susţine nimeni. Dacă pierdem alegerile, cine plăteşte, Cioloş? Nu, tot noi “, a povestit, indignat, un liberal din conducerea partidului.

Iar mesajele dinspre PNL care pun presiune pe Cioloş au început să se rostogolească. „Vreau să îl sprjinim şi să îl ajutăm mai mult pentru că văd că Guvernul Cioloş e supus unui şantaj politic şi unei abordări parşive, din punct de vedere politic, din partea PSD şi aş vrea să transferăm mai mult curaj către acest Guvern. Cetăţenii au vrut un Guvern neutru, din punct de vedere politic, şi are întemeierea morală să spună că aşa e mai democratic, cu două tururi, nu cu un tur. Aş vrea ca premierul să nu uite că lumea spune pe stradă că e Guvernul PNL şi că performanţa e decontată de PNL. Aş vrea să avem consultări mai dese“, spunea Cătălin Predoiu, preşedintele PNL Bucureşti, la Realitatea TV.

Secretarul general adjunct al PNL, Florin Roman, a continuat: „Sper ca domnul Cioloş să înţeleagă că este necesar să respecte voinţa românilor care vor alegeri corecte şi reprezentativitate, nu mai vor alegeri în care să voteze morţii şi procese-verbale în secţiile de votare făcute din pix“.  În concluzie, Dacian Cioloş este prins între ciocanul PSD şi nicovala PNL. Orice decizie va lua, tabăra adversă îl va pune la zid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite