Naţionaliştii europeni vin în România. Invitat special, Marine Le Pen. Rebega: Construirea unei moschei e o provocare şi denotă interese contrare ţării noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii partidelor naţionaliste europene din mai multe ţări se întâlnesc, sâmbătă, la Sinaia, pentru a discuta probleme actuale ale UE precum înmulţirea atentatelor teroriste, criza migranţilor şi chestiunea liberei circulaţii a forţei de muncă. Organizatorul evenimentului este eurodeputatul român Laureţiu Rebeaga, invitatul special fiind preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen.

Naţionaliştii europeni se reunesc, sâmbătă, în România, pentru a doua oară în mai puţin de o jumătate de an pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă în momentul de faţă Uniunea Europeană şi Europa. Criza migranţilor, reîntoarcerea la statul-naţiune şi încetarea participării la construcţia europeană sau „imigraţia islamică“ sunt printre subiectele dezbătute de liderii mai mult partide naţionaliste europene, la invitaţia  eurodeputatului Laurenţiu Rebega, vicepreşedine al Grupului Europa Naţiunilor şi a Liberatăţii, organizatorul evenimentului.  

Eurodeputatul român a precizat pentru „Adevărul“ cine vor fi vorbitorii de la conferinţa de sâmbătă. „În primul rând, doamna Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa şi unul dintre cei mai importanţi politicieni din această ţară la ora actuală, apoi domnul Riccardo Molinari, vicepreşedintele Ligii Nordului din Piemont, domnul Tomio Okamura, din Republica Cehă, domnul Johannes Hubner din Austria. Este o delegaţie mai numeroasă, semn că interesul pentru ţara noastră este mai mare“, declară Rebega făcând referire şi la faptul că în decembrie Marine Le Pen nu a răspuns invitaţiei.   

„Preferăm o Europă cu 28 de viteze“

În contextul în care problemele de actualitate au dus la disensiuni între ţările din vest şi est, dar şi între cele din sud şi nord, Laurenţiu Rebega a comentat şi ideea lui Jean-Claude Juncker privind o Europă cu „două viteze“, adică unele care vor lua participa la luarea deciziilor, în timp ce altele nu vor fi în acel cerc, cu toate că fac parte din UE.

 „După cum ştiţi, grupul nostru este eurosceptic. Ideea unei Europe cu două viteze, oricum, e mai veche şi nu-i aparţine domnului Juncker. Într-un anume fel, această idee este o dovadă implicită a eşecului actualului model de funcţionare a Uniunii. E ca şi cum ai proiecta un automobil la care partea din faţă să meargă mai repede şi partea din spate să rămână în urmă. E caraghios. Europa merge sau cu o singură viteză, sau cu 28 de viteze. Preferăm varianta cu 28 de viteze. Adică o Europă în care să existe o cooperare strânsă şi privilegiată între statele membre, dar în care aceste state să dispună de pârghiile de suveranitate necesare“, a adăugat eurodeputatul român

Împotriva cotelor obligatorii de migranţi

Organizatorul evenimentului de Sinaia a făcut şi câteva precizări despre poziţia sa faţă de criza migranţilor, precizând că România trebuie să primească acele persoane care au calitatea de refugiat în timp ce faţă de migranţi statul nu are nicio obligaţie de a-i primi.  „Migrantul este o persoană care pleacă voluntar din patria sa, în căutarea unei alte patrii. Faţă de migranţi nu avem nicio obligaţie. Fiecare stat poate avea propria politică vizavi de migranţi. În 2015, am avut un val de refugiaţi care, în mai puţin de şase luni, s-au transformat în migranţi. De ce? Pentru că s-a observat foarte repede că doar mai puţin de jumătate proveneau din zone de conflict, deci nu mai puteau fi catalogaţi ca refugiaţi. Statele bogate, în special Germania au greşit spunând, mai întâi, că străinii sunt bineveniţi, iar apoi s-au speriat şi au încercat să-i plaseze pe la vecini“, a adăugat europarlamentarul român.  

Rebega s-a pronunţat şi asupra subiectului construirii unei mari moschei la Bucureşti, în condiţiile în care o primă autorizaţie pentru acest lăcaş de cult a fost eliberată de Primăria Sectorului 1. „Construirea unei moschei este o provocare şi denotă intenţii şi interese contrare ţării noastre. Dar şi aici vreau să fac un comentariu. Am tot respectul şi simpatia pentru minorităţile tătară şi turcă din România, minorităţi de religie musulmană. Este firesc şi necesar ca aceşti concetăţeni ai noştri să aibă lăcaşuri de rugăciune, la fel ca toate celelalte culte. Dacă numărul cetăţenilor români musulmani din Bucureşti o justifică, nu ne opunem construirii unei moschei. Însă, repet, în acest moment politic, a propune construcţia unei mega moschei în Bucureşti este cel puţin inoportun“, a conchis Rebega.

La conferinţa internaţională a naţionaliştilor europeni, pe lângă numele menţionate de europarlamentarul român, vor mai lua cuvântul Marcel De Graaff (copreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertaţii), Ludovic de Danne (secretar General al Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii) şi Mircea Chelaru, fost şef al Marelui Stat Major şi preşedinte al PUNR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite