Naţionalism pe timp de criză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce s-a ales oare de de „Axa Washington-Londra-Bucureşti” pe care, odată, demult, parcă deja în altă viaţă, eram anunţaţi că se va petrece renaşterea politcă a României în spaţiul european şi euro-atlantic? Dincolo de vorbe, de angajamente la reuniuni cu pişcoturi şi şampanie, realitatea arată că, la început de 2013,  românii continuă să fie trataţi diferit de colegii lor cetăţeni europeni cu alte drepturi şi privilegii.

Pe axa mai sus-menţionată, românii au în continuare nevoie de vize pentru a intra în SUA, altfel partenerul nostru strategic şi care ne laudă pentru contribuţia valoroasă adusă fără rezerve (şi fără a ne uita la costuri) pentru sprijinirea multora dintre iniţiativele americane în lupta globală împotriva terorismului.

De cealaltă parte, avem un partener la Londra care trimite din ce în ce mai multe mesaje disperate că noi, alături de fraţii bulgari, constituim cea mai importantă ameninţare la adresa pieţii muncii din Regatul Unit şi că trebuie luate măsuri ferme împotriva unei viitoare invazii a nemâncaţilor din est...asta în timp ce, de Crăciun, ambasadorul britanic la Bucureşti , purtând tricoul cu inscripţia „Keep Calm and Restart Romania” făcea un gest profund simbolic faţă de o ţară săracă şi neputincioasă, invitând la o masă caldă pe excluşii sociali la Gara de Nord. "Keep Calm!" sună, scuzaţi obrăznicia şi lipsa de respect, exact ca acel "Rămâneţi pe locurile vostre!" de tristă amintire.


Nu cred că este momentul ca România să continue să rămână liniştită, adică anesteziată de ultimul său moment de glorie, acela al intrării în UE şi NATO, după care parcă toate energiile naţiunii, foarte mobilizate pentru atingerea ţintelor respective, parcă s-au dizolvat într-o pasivitate greu de înţeles.

Şi asta ne transformă în ţintă pentru toţi cei care vor să joace criza, cu toate consecinţele sale sociale, economice şi de altă natură, în propiul folos politic, folosind argumentele naţionaliste pentru a recâştiga voturi.

Pe de altă parte, nici nu trebuie să credem că toată lumea s-a coalizat împotriva României pe baza unui scenariu ocult, parte integrantă a unei conspiraţii mondiale care ne doreşte cumva răul.

Am devenit ţintă, ba chiar una dintre cele mai facile, pentru că, din interior, n-am fost capabili, în ultimii ani, să articulăm o poziţe unitară în ceea ce priveşte interesul naţional şi priorităţile de acţiune pe plan extern. Dinăuntrul României au venit şi vin în continuare, în flux continuu, denigrări, pâri, acuze, dezvăluiri, cereri de ajutor, dând certitudinea jucătorilor externi că au de-aface cu o piaţă spartă de nenumărate interese de grup, extrem de fluidă şi instabilă. În consecinţă, orice remarcă negativă, nemaivorbind despre un atac la adresa României, este cvasi-imposibil să primească un răspuns naţional unitar.

Dimpotrivă, o parte a societăţii va saluta aceasta ca pe un act de dreptate, va fi chiar prilej de bucurie pentru că poate fi folosit ca un levier în mereu crâncena bătălie politică. Dacă nu credeţi, aşteptaţi să vedeţi ce va fi după apariţia Raportului de ţară privind MCV! 

Şi nu uitaţi că nu trece săptămâna fără un scandal care să vină din România, probă, acum, desemnarea succesorului dlui Becali pe scaunul de europarlamentar, îmbogăţind galeria reprezentanţilor noştri la Bruxelles cu încă un personaj de seamă, demn coleg al dlui Vadim Tudor.

Atunci, de ce oare s-ar priva cineva de o asemenea oportunitate, mai ales când ţinta România poate servi la argumentarea unor viitoare politici restrictive, eventual, la limită, chiar la rediscutarea criteriilor de admiterea în spaţiul Schengen şi în zona Euro.

Naţionalismul pe timp de criză este în creştere exponenţială la nivelul UE şi este foarte posibil să constituie unul dintre vectorii pricipali ai viitoarei mari batălii politice europene din 2014, europarlamentarele.

Dacă ne vom comporta ca până acum, perfect liniştiţi în lighenuşul cu apă de pe Dâmboviţa, este cert că mesaje ca  cele ale lui Cameron vor continua şi se vor amplifica. Cu efectele de până acum, adică dezastruoase la nivel de imagine şi credibilitate.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite