Năstase sare în apărarea medicului Beuran: „A pune cătuşe mâinilor de chirurg este ca şi cum ai amputa mâinile unui violonist. Cui foloseşte?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, foarte plastic în expunerea de motive FOTO Eduard Enea
Adrian Năstase, foarte plastic în expunerea de motive FOTO Eduard Enea

Adrian Năstase a găsit o explicaţie pentru care doctorul Mircea Beuran este în arest la domiciliu pentru luare de mită. Deşi recunoaşte că e subiectiv, pentru că îl cunoaşte pe medic, fostul premier dă vina pe preşedintele Iohannis şi pe „guvernul său“ care distrage astfel atenţia de la lucrurile cu adevărat importante şi grave.

Tribunalul Bucureşti a decis ca Mircea Beuran să fie judecat în arest la domiciliu pentru acuzaţia de luare de mită. Conform DNA, medicul a acceptat de la un alt medic suma de 10.000 de euro pentru îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Într-un text publicat pe blog şi intitulat „Mircea Beuran – un nou sezon de tele-justiţie?“, Adrian Năstase afirmă că reţinerea doctorului Beuran e o „perdea de fum“ orchestrată de preşedintele României şi de Guvern cu scopul de a acoperi „privatizarea sănătăţii“, ordonanţele de urgenţă date „noaptea, ca hoţii“, circul numirii guvernelor destinate să cadă, „clasarea“ caselor lui Iohannis.

Deşi recunoaşte că este subiectiv şi „ar fi stupid“ să se pronunţe privind veridicitatea acuzaţiilor aduse lui Beuran, Năstase afirmă: „A pune cătuşe mâinilor de chirurg – ce a salvat sute de vieţi – ale doctorului Beuran este ca şi cum ai amputa mâinile unui violonist“

Redăm textul integral publicat de Adrian Năstase: 

„Perdelele de fum“ au mai fost folosite de guvernele de dreapta, în România, pentru a deturna discuţiile de la chestiuni delicate, economice sau sociale ale guvernării. Ne aducem aminte de felul în care au fost utilizate „cătuşele“, tele-justiţia în regimul Băsescu. Ca „martor“, pot vorbi mult despre asta…

În primul mandat al lui Iohannis, am avut guvern tehnocrat + guverne PSD. De aceea, a fost nevoie de o altă strategie a dreptei (Iohannis +PPE) – demonizarea stângii.

În al doilea mandat Iohannis (cu guvernul său), se revine la vechea strategie. După o scurtă etapă de luptă împotriva criminalităţii, se revine la anti-corupţie. Ţipetele, în stradă, ale unui Ungureanu anunţau lucrul ăsta, iar reţinerea doctorului Beuran o confirmă. „Perdeaua de fum“ trebuie să acopere „privatizarea“ sănătăţii, ordonanţele de urgenţă date, în vrac, „noaptea, ca hoţii“, circul numirii guvernelor destinate să cadă, „clasarea“ caselor lui Iohannis.

Recunosc, sunt subiectiv în ceea ce-l priveşte pe doctorul Beuran. Îl cunosc şi îl apreciez. Am lucrat împreună în guvern dar, mai ales, l-am ştiut alături de mine, în clipe grele, la Spitalul Floreasca, în 2012.

Ar fi stupid din partea mea să mă pronunţ acum în legătură cu denunţătoarea sa, cu veridicitatea afirmaţiilor legate de concursul de la IMF, cu planurile de realizare a spitalelor regionale, a unui nou campus pentru IMF, cu timpul liber al miniştrilor sănătăţii, dar mi se pare că a pune cătuşe mâinilor de chirurg – ce a salvat sute de vieţi – ale doctorului Beuran este ca şi cum ai amputa mâinile unui violonist. Cui foloseşte acest lucru? Pentru unii medici ar putea să pară o nouă invitaţie de a pleca din ţară.


Amintim că, pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“. În timp ce era aşteptat de poliţişti la reşedinţa sa pentru a fi dus la închisoare, Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul Floreasca unde a suferit o intervenţie chirurgicală în dimineaţa zilei de 21 iunie 2012, rămânând sub supraveghere medicală la secţia de terapie intensivă, de unde a fost transferat la Penitenciarul Rahova în seara zilei de 26 iunie 2012. La data de 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat după mai bine de opt luni petrecute în închisoare.

Pe 6 ianuarie 2014, prin hotărârea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare (şi plata a 1.824.000 ron), pentru şantaj şi luare de mită, în dosarul „Zambaccian“. Pe 23 iulie 2014, Judecătoria Sectorului 4 (JS4) a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite