Năstase: Contractul cu Chevron e ilegal. Legea nu permite exploatarea gazelor de șist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia română nu permite exploatarea gazelor de şist, această acţiune este ilegală şi poate fi sancţionată, a declarat joi preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase.

Potrivit acestuia, contractul cu compania Chevron este ilegal în baza Legii petrolului şi minelor.

"Am văzut nişte copii nervoşi care au spus că operaţiunea a pornit în 2004 printr-o hotărâre aprobată de Guvern. Am cerut astăzi Departamentului de industrii de la partid să dea un comunicat. Noi am adoptat atunci, prin Legea petrolului şi a minelor, o abordare foarte clară şi HG privind acordul petrolier pentru zona Bârlad a fost dată în baza acelei legi şi numai pentru ţiţei şi pentru gazele naturale, nu pentru gazele din şisturi. Ceea ce este mai grav e că cei care i-au pus pe aceşti tineri lipsiţi de experienţă să atace aceste lucruri au făcut o mare greşeală. Acest contract făcut cu Chevron-ul este ilegal în România. În baza Legii petrolului şi a Legii minelor nu există niciun fel de aprobare politică pentru exploatarea gazelor de şist şi acest lucru mi se pare extrem de grav şi va atrage răspunderea penală a celor care discută aceste lucruri. El nu putea să fie în niciun fel aprobat", a subliniat fostul premier, la Antena 3.

În privinţa situaţiei de la Cupru Min, Adrian Năstase consideră că preşedintele Traian Băsescu trebuie să-şi asume prin semnătură mandatul pe care îl dă Guvernului, nu să fie "alţii care semnează".

"În mod normal, cei de la Guvern ar trebui să-i trimită o scrisoare lui Traian Băsescu, ca el să dea în scris care sunt operaţiunile de realizare. Aici e incorect, el nu semnează şi alţii semnează. (...) Dacă el este convins că aceste lucruri trebuie făcute, să spună aceste lucruri cu autoritatea pe care o are şi să transmită aceste lucruri la Guvern. Pe de altă parte, aici e vorba şi de lipsă de autoritate, nu numai de competenţă - faptul că sunt oameni foarte tineri care nu ştiu foarte bine despre ce e vorba", a spus acesta.

În opinia fostului premier, problema extrem de gravă care există este faptul că în România nu există o viziune privind situaţia, baza industrială şi formulele industriale pentru viitor, transmite Mediafax.

"Noi nu tratăm problema rezervelor de cupru în legătură cu ceea ce se poate întâmpla în aval sau amonte, în legătură cu industria care se poate dezvolta aici. Noi tratăm această chestiune aproape ca pe vremea romanilor - că vom exporta vagoane de zăcământ în afară. Nu vorbesc despre contract, nu ştim mare lucru, nu l-am văzut, am văzut cu cine, şi nu e în ordine, am văzut o parte din explicaţii - că nu există forţă financiară -, că povestea asta e mai degrabă o speculaţie bursieră. Dar trebuie să punem în discuţie abordarea din punct de vedere al viitorului României, avem datorii. (...) Partea proastă este că, începând de anul viitor, aceste datorii trebuie plătite. Din ce bani? Din ce bani se vor plăti pensiile, se vor moderniza sistemele de sănătate, de învăţământ? (...) Perspectivele sunt extraordinar de grave pentru anii care urmează. Aceste privatizări pe final de mandat dau mai curând senzaţia unor tunuri şi nu a unor operaţiuni care au sensul de a construi", a afirmat liderul CN al PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite