Mutări-şoc în Guvern. Dana Gârbovan, propusă pentru Ministerul Justiţiei.  Iohannis poate bloca numirea. Fifor rămâne la Interne. Birchall, vicepremier

Mutări-şoc în Guvern. Dana Gârbovan, propusă pentru Ministerul Justiţiei.  Iohannis poate bloca numirea. Fifor rămâne la Interne. Birchall, vicepremier

Dana Gârbovan Foto INQUAM

Dana Gârbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, care a susţinut modifcările operate de PSD în legislaţia penală, a fost propusă de Viorica Dăncilă pentru Ministerul Justiţiei. Ana Birchall, actualul titular al Justiţiei, va prelua funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, pe care a deţinut-o în trecut. Preşedintele Klaus Iohannis poate refuza propunerea PSD.

UPDATE Ana Brchall nu a plecat la Palaul Cotoceni după CEX-ul PSD, susţin surse politice pentru Adevărul. 

UPDATE Viorica Dăncilă, după CEX: 

Jurnalist: Surse politice susţin că doamna Birchall se află acum la Cotroceni. E adevărat. 

Dăncilă: Nu, nu ştiu despre acest lucru. Dacă a făcut acest lucru este foarte grav. E membru PSD, iar problemele le rezolvăm în interiorul partidului. I-am explicat doamnei Birchall că vreu pe cineva din rândul magistraţilor la minister. Înainte de şedinţa CEX am avut o discuţie cu doamna Birchall. 

Cu doamna Gârbovan aţi discutat?

Nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. Am rugat-o să vină în această funcţie, având în vedere experienţa domniei sale. 

Ce-i reproşaţi doamnei Birchall?

Nu aş pleca de la aprecieri sau reproşuri. Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte foarte bine modul în care lucrează magistraţii, cineva independent. 

I-aţi reproşat doamnei Birchall că e prea apropiată de domnul Iohannis?

Nu reproşez nimic. I-am spus de ce vreau ca la acest minister vreau să vină doamna Gârbovan.

Voia Ana Birchall desfiinţarea Secţiei speciale?

Nu are nicio legătură cu acest lucru. 

Dana Gârbovan e apropiată de Florin Iordache

De ce încercăm imediat să aducem o parte negativă a acelei persoane? Sper ca preşedintele să accepte nominalizarea Danei Gârbovan. Nu văd ce motiv să găseşti ca să respingi o astfel de propunere. 

Aţi discutat cu Iohannis despre propuneri?

Nu. 

Aţi discutat despre vizita în SUA?

Nu. O să-l sun luni şi o să-i trimit propunerile. 

Veţi modifica legislaţia în domeniul 5G după vizita preşedintelui în SUA?

Trebuie să discutăm la ce modificări se face referire. Vrem o întărire a Parteneriatului Strategic cu SUA. Domnul preşedinte şi-a dat cu părarea, dar toate aceste lucruri le face Guvernul. 

***

Ana Birchall a fost schimbată la presiunea liderilor PSD, care au acuzat-o că nu susţine agenda partidului, susţin surse politice pentru Adevarul. Ana Birchall se va întoarce în funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, pe care a deţinut-o înainte să preia portofoliul Justiţiei. Dana Gârbovan va fi propusă de PSD pentru Justiţie, însă mutarea poate fi blocată de Iohannis. 

Ce schimbări face PSD în Guvern

Ana Birchall - pleacă de la Ministerul Justiţiei. Birchall va fi propusă penru funţia de vicepremier pentru Parteneriate straetgice, o funcţie mai degrabă onorifică. 

Mihai Fifor - actualul vicepremier pentru parteneriate strategice va fi propus ministru plin de Interne. Fifor e interimar la MAI, după ce Nicolae Moga a demisionat.

Şerban Valeca - senatorul PSD va fi propus pentru Miniusterul Educaţiei, în locul Ecaterinei Andronescu. Valeca a mai fost ministru al Cercetării în guvernarea PSD. 

Iulian Iancu - preşedintele comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor va fi porpus pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice. 

Liderii PSD se reunesc vineri în şedinţa Comitetului Executiv, pentru a pune la punct organizarea Congresului de sâmbătă. Alte tema de discuţie: propunerile de miniştri pe care Viorica Dăncilă urmează să le trimită la Cotroceni, alianţa cu ALDE şi problema majorităţii parlamentare, în condiţiile în care PSD a mai pierdut un senator. „Organizaţia PSD Olt va face campanie pentru candiatul PSD", a spus Paul Stănescu, aflat în relaţii reci cu Dăncilă/.

Citeşte şi:

Cine este Dana Gâbovan, judecătoarea propusă ministru al Justiţiei. A fost de acord cu înfiinţarea Secţiei care anchetează magistraţi

VIDEO Cum a reacţionat Dăncilă când a fost întrebată dacă şi-a făcut operaţii estetice înainte de campania electorală

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: