MRU, chemat în Parlament pentru a explica de ce SIE nu a trimis sesizări către DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvvan Ungureanu, şeful SIE FOTO Mediafax
Mihai Răzvvan Ungureanu, şeful SIE FOTO Mediafax

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, va fi audiat, după sărbătorile de Paşte, în Comisia de control a SIE, după ce şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a spus că nu a primit nicio sesizare de la SIE de când se află la conducerea DNA.

„După Paşte, vom avea o discuţie în legătură cu declaraţiile făcute de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi", a precizat deputatul PNL Miihăiţă Calimente, adăugând că discuţa va fi programată şi în funcţie de agenda şefului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Mediafax.

El a mai spus că membrii comisiei vor să vadă în ce măsură au existat probleme în relaţia DNA-SIE. "Vrem să lămurim dacă SIE are atribuţii sau nu în această privinţă, dacă au fost probleme de comunicare. Nu interogăm pe nimeni, vrem să avem o discuţie", a mai spus Calimente, pentru Mediafax.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a atras atenţia, marţi, că de când a preluat şefia DNA nu a primit informări de la Serviciul de Informaţii Externe cu privire la românii care au afaceri în străinătate. Şeful SIE a fost chemat la Comisia parlamentară de control a activităţii SIE pentru o discuţie despre acuzaţiile aduse de şefa DNA.

„Este imposibil ca în activitatea de culegere a infomaţii să nu dai despre o infomaţie de corupţie. Este obligaţie legală pentru serviciile de infomaţii să ofere aceste date. În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrare, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit şi SIE un punctaj oarecum mic. Aş putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcţie nu am primit niciun fel de informare de la SIE. Întrebarea mea este, de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi?!” a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi a mai arătat că nu-şi explică de ce SIE nu sesizează DNA. „Este o obligaţie legală a serviciilor secrete să sesizeze procurorii dacă descoperă faptele de corupţie. Am văzut că foarte mulţi dintre cercetaţi îşi mută averea şi bunurile în străinătate. Este de siguranţă naţională, ca atunci când sume considerabile de bani sunt trasnferate în off-shoreuri, sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită (prin off-shoreuri) pentru licitaţii publice”, a declarat procurorul şef al DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite