Motivare BEC privind candidatura lui Mircea Diaconu: Nu poate ocupa o funcţie publică până în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, vineri,  motivarea prin care a respins candidatura actorului Mircea Diaconu la agerile europarlamentare din 25 mai.

„Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului“, se arată în decizia BEC. .

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, miercuri, că respinge candidatura actorului Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare din 25 mai.

Fostul liberal Mircea Diaconu are o sentinţă definitivă, pe motiv de incompatibilitate, care îi interzice să fie ales într-o funcţie de demnitate publică până în anul 2015. Cu toate acestea, Mircea Diaconu a reuşit să strângă cele 100.000 de semnături necesare pentru a candida ca independent. 

„Mai departe sunt proceduri legale, Biroul Electoral Central îşi va face analizele, va da un verdict probabil în curând“, declara actorul după depunerea dosarului cu semnături la BEC. 

La scurt timp, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a reamintit public actorului Mircea Diaconu că nu are voie să ocupe o funcţie publică până în 2015, deci nu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai.

În acest moment, Mircea Diaconu poate contesta decizia BEC în instanţă. Curtea de Apel va decide dacă Mircea Diaconu poate candida sau nu pentru un loc la Bruxelles.

ANI l-a declarat incompatibil pe Mircea Diaconu, după ce actorul a deţinut, în acelaşi timp, funcţia de senator şi director-manager al Tetrului Nottara în perioada 2008-2011.

Pe aceeaşi temă:

De câte voturi are nevoie Mircea Diaconu pentru a ajunge la Bruxelles Mircea Diaconu a demisionat din PNL şi va candida la alegerile europarlamentare din 25 mai ca independent. „Demisia am trimis-o online“, a declarat Diaconu pentru adevarul.ro. 

Reportaj. Ultima punere în scenă la Teatrul Nottara: semnături pentru Mircea Diaconu Pâlcuri de pensionari au luat cu asalt, joi, Teatrul Nottara din Bucureşti, cu un singur scop: să-l susţină pe Mircea Diaconu în demersul său de a ajunge în Parlamentul European.

Mircea Diaconu, achitat în dosarul privind conflictul de interese. Ponta îi urează succes la europarlamentare Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, achitarea lui Mircea Diaconu pentru conflict de interese, care a primit însă o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacă cu apel la Curtea Supremă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite