Moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, respinsă de Camera Deputaţilor. Cine l-a susţinut pe George Ivaşcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Culturii, George Ivaşcu, rămâne în funcţie. Foto: Mediafax.
Ministrul Culturii, George Ivaşcu, rămâne în funcţie. Foto: Mediafax.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, a picat, miercuri, la votul final din Camera Deputaţilor, înregistrându-se 147 de voturi „împotrivă” şi doar 88 „pentru” înlăturarea acestuia din funcţie. George Ivaşcu a fost susţinut de deputaţii PSD-ALDE, în vreme ce toţi parlamentarii UDMR prezenţi în sală s-au abţinut de la vot.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă intitulată „PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, prin care liberalii i-au cerut demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu. Demersul a înregistrat 147 de voturi „împotrivă”, 88 „pentru” şi 17 „abţineri”, toate ale parlamentarilor UDMR. De partea ministrului au fost deputaţii PSD-ALDE, în vreme ce parlamentarii PNL, USR şi PMP au votat pentru demiterea acestuia. 

În cadrul dezbaterii de luni, Ivaşcu a acuzat opoziţia că dezinformează prin textul moţiunii, subliniind totodată, în încercarea de a se apăra, că „Ministerul Culturii nu este un organizator de evenimente”, iar departamentul Culturii a fost „o Cenuşăreasă a statului”. 

„Respect orice demers democratic, dar îmi doresc ca aceste demersuri să fie obiective, să conţină viziuni pragmatice. Din păcate, în textul moţiunii introduceţi multe informaţii denaturate. Aşa cum afirmam încă de la preluarea mandatului, trebuie să fim cinstiţi şi să recunoaştem că Cultura a fost o Cenuşăreasă a acestui stat. Cauzele sunt multiple şi cred că le cunoaşteţi. Guvernul PSD-ALDE chiar munceşte serios pentru a sărbători Centenarul aşa cum se cuvine. Nu mi-am dorit un Centenar al meu personal, deşi sunt un om de scenă. V-aţi gândit măcar o clipă că prin textul dumneavoastră ignoraţi munca de zi cu zi a sute de oameni din domeniul muzeal?”, şi-a început pledoaria ministrul Culturii. 

Printre cele mai puternice acuzaţii aduse de PNL lui George Ivaşcu s-a numărat şi lipsa proiectelor menite să protejeze patrimoniul naţional, casa sculptorului Constantin Brâncuşi fiind unul dintre cele mai recente exemple. 

„Sub conducerea dumneavoastră, Ministerul Culturii e incapabil de a-şi îndeplini menirea. Aţi promis că domeniul culturii va fi o prioritate, dar Guvernul ignoră cu bună ştiinţă cultura, mai ales în anul Centenarului. Nu e posibil ca în anul Centenarului, Guvernul să îl dărâme pe Brâncuşi. Domnule Ivaşcu, nu reuşiţi să luaţi nicio măsură pentru a proteja patrimoniul, ne comparăm cu ţări care sunt în război. Este evident că pentru actuala guvernare, protecţia patrimoniului e doar una declarativă. Nu fiţi cinic! Când aţi fost întrebat ce aveţi de gând să faceţi legat de casa lui Brâncuşi, dumneavoastră aţi răspuns «weekend plăcut!»”, a declarat deputatul PNL Ionuţ Stroe.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite