Ivaşcu: Pentru unii, Centenarul ar trebui să fie un mare revelion cu muzică populară şi bucăţi alese, pe banii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semnatarii spun că ministrul a demonstrat „incoerenţa actului de guvernare” FOTO Arhivă
Semnatarii spun că ministrul a demonstrat „incoerenţa actului de guvernare” FOTO Arhivă

Deputaţii au dezbătut, marţi, în plen, moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, iniţiată de PNL, care constată „situaţia gravă în care se află domeniul cultural românesc cu doar câteva luni înainte de celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918”. În replică, George Ivaşcu a precizat că „nimeni nu s-a gândit să respecte adevărul istoric” şi că „nu Ivaşcu sau guvernul PSD au decis că momentul Unirii doar începe în 1918”.

UPDATE: Ministrul Culturii George Ivaşcu a declarat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că „pentru unii, Centenarul ar trebui să fie un mare revelion”, iar pentru alţii „un fel de jocuri olimpice”, ironizând astfel textul moţiunii înaintate de opoziţie prin care ministerul Culturii era acuzat de prelungirea aniversării Marii Uniri până în 2021 şi de anularea celor 2.000 de proiecte. 

„M-am frământat şi eu să găsesc răspunsul la întrebarea «Ce este Centenarul?» Noi nu suntem astăzi aici ca să ne certăm, ci ca să organizăm mai bine aniversarea. Pentru unii Centenarul ar trebui să fie un mare revelion cu muzică populară şi bucăţi alese, pe banii românilor. Pentru alţii, un fel de jocuri olimpice ale României, doar ale României, în care să participe fiecare judeţ şi să se întreacă în activităţi cât mai năstruşnice, iar la final pe la 1 Decembrie, seara, să organizăm un imens foc de artificii şi să ne dăm medalii între noi pentru că, nu e aşa, important e să participi.”

George Ivaşcu a precizat că România va sărbători „Tratatul de la Versaille din 28 iunie 1919, pe cel de la Saint Germain din 10 septembrie 1919, dar şi pe cel de la Paris din 9 decembrie 1919”, fiind toate momente importante în istoria ţării. 

„Nu ministrul Ivaşcu şi nu guvernul PSD au decis că momentul Unirii nu se încheie, ci doar începe în 1918. De ce nimeni nu s-a gândit să respecte adevărul istoric?”, a mai spus ministrul Culturii.

În replică, preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament, deputatul PNL, Gigel Ştirbu, şi-a început discursul ironizând părţile în care George Ivaşcu făcea referire la personalităţi politice din istorie. 

„Am rămas puţin uimit când l-am auzit pe domnul ministru vorbind despre I.C.Brătianu, Iuliu Maniu şi alţi mari oameni politici, având în vedere că aceştia au murit în puşcărie omorâţi de înaintaşii dumnealui.” 

Gigel Ştirbu a spus la pupitrul Parlamentului că a fost nevoie de o moţiune simplă pentru a-l avea în faţă pe George Ivaşcu, acesta refuzând toate celelalte invitaţii lansate de comisia de Cultură. 

„Opoziţia a vrut să tragă un semnal de alarmă premierului României şi celui care e premierul de facto, Liviu Dragnea. Noi trebuie să depunem o moţiune simplă ca să vă avem în faţa noastră. Pentru că la invitaţii nu aţi binevoit să răspundeţi. Acesta e un act democratic, nu împotriva unui om, ci împotriva unui guvern. Pe logica pe care acţionează coaliţia guvernamentală, ar trebui ca peste 4 luni, să avem un alt ministru. În logica asta, dacă aţi călcat pe bec, s-ar putea ca în decembrie, la Alba Iulia altul, să fie ministrul Culturii. Nu e normal ca noi, opoziţia, noi românii, să ne punem întrebări şi să cerem explicaţii?”, a spus deputatul PNL. 

Gigel Ştirbu şi-a încheiat discursul în mod ironic, propunându-i ministrului Ivaşcu un exerciţiu de imaginaţie. 

„Imaginaţi-vă că sunteţi actor şi jucaţi în faţa a 20 de milioane de spectatori. Pe această scenă însă nu aveţi voie să aveţi trac, pentru că veţi fi penibil. Şi pentru că sunteţi actor, ştiţi cu siguranţă operele lui Caragiale. Vă daţi seama ce v-ar fi spus nenea Iancu acum? «E groasă rău, nenea Jorj!», a conchis preşedintele comisiei de Cultură.  

Moţiunea va fi votată miercuri în plenul Parlamentului.


Moţiunea - semnată de 108 parlamentari ai grupurilor PNL, USR şi PMP - va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor de la ora 17.00, iar miercuri este programat votul.

„Prezenta moţiune este despre trezirea la realitate, în ultimul ceas, a ministrului Culturii şi a guvernanţilor actuali să facă ceva pentru ca românii să poată celebra Centenarul Marii Uniri aşa cum se cuvine. (...) În acest context, deputaţii opoziţiei consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluţii pentru reconsiderarea unui plan naţional dedicat Centenarului Marii Uniri”, se arată în textul moţiunii.

„Am constatat cu tristeţe şi îngrijorare că experienţa dumneavoastră de director de teatru binecunoscută nu o puteţi demonstra şi în activitatea Ministerului”, îi transmit iniţiatorii moţiunii ministrului Culturii.

Ei mai spun că acţiunile şi declaraţiile ministrului Culturii au demonstrat „incoerenţa actului de guvernare” privind Centenarul şi acuză lipsa de transparenţă a ministerului, blocajul instituţional, lipsa dialogului cu Parlamentul şi a strategiei de dezvoltare.

În textul moţiunii este amintit faptul că George Ivaşcu nu a dat curs niciunei invitaţii de a participa la discuţii în Comisia de cultură din Camera Deputaţilor: "Ce aţi făcut dumneavoastră?  Nu aţi dat curs nici acelei invitaţii (din februarie, n.r.) şi nici altor alte trei solicitări ulterioare”. "Cu stupoare am aflat, chiar de pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, faptul că mesajul ministrului Culturii la Leipzig a fost transmis de către secretarul de stat Alexandru Oprean. Aşadar nu v-aţi prezentat nici la Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor şi nici la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig. Vă caracterizează ABSENŢA, domnule ministru!”.

Este adusă în discuţie şi problema anulării celor peste 2.000 de proiecte aprobate la finalul anului trecut de ministrul Culturii de la acea vreme, Lucian Romaşcanu şi "amânarea celebrării Centenarului până în anul 2021”, făcând referire la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României. 

„Regretabil este faptul că în Anul Centenarului Marii Uniri, luptele interne din PSD şi desele schimbări în rândul miniştrilor Culturii şi în rândul secretarilor de Stat ai Departamentului Centenar au pus cruce pregătirilor proiectelor de ţară dedicate celor 100 de ani de la făurirea Statului unitar modern”.

Potrivit textului moţiunii, "actualii guvernanţi nu reuşesc să facă diferenţa dintre Anul Centenarului şi Ziua Centenarului Marii Uniri”. 

„Este de neacceptat să faceţi de râs România la 100 de ani! Nimeni nu vă va ierta pentru asta! (...) Nu dinamitaţi Anul Centenarului Marii Uniri! Lăsaţi, momentan, teatrul! Între timp aţi ajuns ministru!”.

Parlamentarilor PSD şi ALDE, autorii moţiunii le transmit: "Constatăm că Guvernul ignoră cu bună ştiinţă importanţa strategică a culturii, aşa cum este statuată in orice ţară europeană, şi în acelaşi timp uită faptul ca îmbunatăţirea sistemului cultural este de datoria oricărui guvern responsabil”.

De asemenea, deputaţii PNL, PMP şi USR, semnatari ai acestei moţiuni, îşi arată îngrijorarea "profundă” faţă de incapacitatea Guvernului de a administra buna desfăşurare a sărbătorii de la 1 Decembrie.

„Prin aceasta moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de responsabilitatea guvernului actual în ceea ce priveşte dezastrul din cultura românească în anul aniversării Centenarului şi, de asemenea, în tot ceea ce ţine de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE”, mai spun semnatarii moţiunii simple împotriva ministrului Culturii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite