Moţiunea de cenzură rămâne doar din gură. De ce nu trânteşte Dragnea Guvernul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficial, PSD nu mai depune moţiune de cenzură, pentru că premierul Dacian Cioloş va îndrepta greşeala din Codul Fiscal, astfel încât soţiile veteranilor să fie scutite din nou de impozit. Neoficial, PSD nu reuşeşte să strângă o majoritate pentru a trânti Guvernul. În plus, greşeala din Codul Fiscal a fost operată chiar de Guvernul Ponta, susţinut de PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a răzgândit: nu mai depune moţiune de cenzură. „Am luat act împreună de declaraţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale, respectiv veteranii de război, văduvele veteranilor de război şi persoanelor cu handicap. Am înţeles că premierul intenţionează să întreprindă modificări necesare în actele normative aferente - este vorba de Codul Fiscal şi Hotărârea de Guvern - în aşa fel încât în final veteranii şi persoanele cu dizabilităţi să aibă aceste drepturi garantate şi nimeni să nu mai iniţieze un act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste drepturi“, a declarat Liviu Dragnea, după întâlnirea cu Călin Popescu Tăriceanu, care ar fi urmat să bată în cuie calendarul moţiunii de cenzură.

Liderul PSD a făcut un pas în spate după ce premierul Dacian Cioloş declarase pentru „Adevărul“, joi dimineaţă, că Executivul va modifica Codul Fiscal prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât soţiile veteranilor de război să fie din nou scutite de impozitul pe locuinţă. „Este o problemă, este o nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor şi o vom rezolva. Dacă problema de fond a domnului Dragnea este într-adevăr scutirea de taxe a veteranilor şi a familiei acestora pentru imobilul în care locuiesc împreună, am spus-o deja clar, vom rezolva această problemă. Nu prin interpretări ale ambiguităţilor din Codul Fiscal în norme, ci prin formulări clare ale Codului Fiscal“, a declarat Cioloş pentru „Adevărul“.

PSD a pierdut majoritatea
Însă cum s-a ajuns la această pace dintre Dragnea şi Cioloş, o pace surprinzătoare, în condiţiile în care, cu doar cu o zi înainte, liderul PSD spunea, la Adevărul Live, că „premierul a devenit foarte violent şi obraznic“ şi că „s-a urcat cu picioarele pe Constituţie“? Răspunsul ţine în primul rând de matematica parlamentară. Ca urmare a fuziunii dintre UNPR şi PMP, chiar dacă a rămas în alianţă cu ALDE, PSD a pierdut majoritate în Parlament. „Ca să trântim Guvernul, am fi avut două variante: să negociem cu Traian Băsescu, ceea ce este exclus sau să negociem direct cu câţiva parlamentari de la UNPR, care sunt nemulţumiţi de fuziunea cu PMP, însă asta ar fi însemnat să le oferim locuri pe liste în toamnă. Nu avea sens, miza era prea mică“, a declarat, pentru „Adevărul“, unul dintre vicepreşedinţii PSD. Acesta este marele atuu al Guvernului Cioloş: PSD nu poate aduna o majoritate care să-l debarce.

Cioloş repară greşeala lui Ponta
Un alt motiv care l-a făcut pe Liviu Dragnea să-şi schimbe radical poziţia faţă de Guvern este chiar formularea din Codul Fiscal care le-a obligat pe soţiile veteranilor să plătească impozit. Liviu Dragnea l-a acuzat pe Dacian Cioloş că a modificat Codul Fiscal, „în mod ilegal“, prin Hotărâre de Guvern (HG) şi aşa s-a ajuns ca soţiile veteranilor  să plătească impozite. De ce spune Dragnea că Guvernul a acţionat ilegal? Pentru că Hotărârea de Guvern este un act inferior unei legi (Codul Fiscal). Însă Guvernul Cioloş n-a modificat Codul Fiscal prin HG, ci doar a explicitat formularea ambiguă referitoare la scutirea de impozite. „Conform vechiului Cod Fiscal, până în 2015, scutirea fiscală se aplica integral, pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi – veteran de război, văduvă de război sau văduvă nerecăsătorită. Cota parte se aplica numai pentru proprietăţile deţinute de aceştia împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia“, a declarat premierul Cioloş pentru „Adevărul“. Să luăm un exemplu concret. Un veteran de război are împreună cu soţia o casă unde domiciliază. Potrivit vechiului Cod Fiscal – aflat în vigoare până la 31 decembrie 2015 – nu doar veteranul, ci şi soţia sa erau scutiţi de impozit pe locuinţă.

Lucrurile s-au schimbat de la începutul anului 2016, când a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, elaborat de Guvernul Ponta şi adoptat de majoritatea PSD din Parlament. „Din ianuarie 2016, potrivit noului Cod Fiscal, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite beneficiază în continuare de scutirile de la plata impozitelor şi taxelor locale. Din păcate, soţiile, soţii acestora nu mai beneficiază de scutire pentru cota parte din clădirea sau terenul pe care le deţin împreună, pentru că un articol din vechiul Cod Fiscal nu a fost preluat în noua lege“, a declarat premierul Cioloş pentru „Adevărul“. Să aplicăm noul Cod Fiscal pe un exemplu concret. În cazul a doi soţi care deţin o proprietate, între care unul este veteran, acesta din urmă nu trebuie să-şi mai achite cota-parte din impozit, însă soţia, da. Cum noul Cod Fiscal a fost asumat de Victor Ponta,  Dragnea l-a certat pe Cioloş pentru o greşeală a Guvernului PSD. „Vom modifica Codul Fiscal gândit şi promovat de Guvernul precedent şi vom corecta această nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor“, a conchis Dacian Cioloş.

A cincea ameninţare în van
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la a cincea ameninţare eşuată cu moţiunea d ecenzură asupra Guvernului Cioloş. Prima dată când liderul PSD a vorbit de depunerea unei moţiuni de cenzură a fost în februarie, când a sărit în apărarea Antenei 3 în detrimentul ANAF. Dragnea a spus atunci că dacă acţiunea ANAF va merge până la capăt, iar cele cinci televiziuni ale trustului Intact vor fi evacuate, atunci Guvernul „nu mai poate rămâne în funcţie“. Antenele au fost evacuate din sediu, însă PSD nu a depus nicio moţiune de cenzură.

PSD a readus în spaţiul public tema moţiunii de cenzură în momentul în care Guvernul Cioloş a schimbat prima serie de prefecţi. Atunci, social-democraţii au arătat că PSD va acţiona în Parlament împotriva Guvernului dacă va continua să schimbe prefecţii numiţi de Guvernul Ponta. Executivul nu numai că a continuat, dar i-a înlocuit pe aproape toţi oamenii numiţi de PSD până la alegerile locale.
Dragnea a revenit cu tema moţiunii de cenzură şi în Campania electorală pentru alegerile locale, în contextul în care trântirea Guvernului era o dorinţă a baronilor PSD. Însă Dragnea i-a dus cu vorba pe toată durata campaniei electorale, promiţându-le că oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură se va analiza după alegeri. Până la urmă, PSD a sărbătorit Victoria de la locale şi n-a mai depus moţiune. Ultima dată, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor convoca Parlamentul de urgenţă pentru a depune moţiune de cenzură, în cazul în care Guvernul Cioloş ar intenţiona să vândă una dintre companiile strategice de stat, cu toate că nimeni din Guvern nu a vorbit de aşa ceva.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite