Moţiunea de cenzură: PR for free pentru PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dreptul constituţional al opoziţiei sa depună moţiuni de cenzură. În fond, moţiunea reprezintă un instrument democratic menit să genereze schimbari la nivel guvernamental. Să iniţieze dezbateri publice asupra politicii de ansamblu a Guvernului şi să testeze susţinerea politică a acestuia.

Ori moţiunea de cenzură depusă de PNL în urmă cu o săptămână reprezintă un exerciţiu fără finalitate. Parcă se aplică vorba din popor: „Graba strică treaba“. Şi o strică atât de mult încât PNL va ieşi destul de şifonat din această încordare inutilă.

Nu trebuie să fii cine ştie ce inginer în dinamica politică pentru a realiza că, în prezent, puterea are X parlamentari iar opoziţia Y, unde X>Y. Calcul matematic. Astfel, imaginea PNL va fi una a unui partid slab, fără negociatori abili şi fără viziune politică. Daca îţi propui să dai jos un Guvern încerci să capacitezi forţe în jurul tău. Să convingi parlamentarii să voteze. PNL a dovedit că nu stă bine nici la acest capitol - să ne aducem aminte de moţiunea precedentă din luna iunie a acestui an care a strâns doar 194 de voturi şi care nu a convins nici parlamentarii liberali să vină la vot.

Mai mult, planează o oarecare suspiciune de lipsă de profesionalism, de credibilitate asupra iniţiatorilor moţiunii. Nu poţi dărâma un Guvern cu un text populist de 2 pagini. Moţiunea ar trebui să facă referire la erorile Guvernului, la problemele societăţii şi la incapacitatea guvernanţilor de a găsi soluţii. Însă şi liberalii ştiu că reducerea TVA la alimentele de bază, la cărţi, redeschiderea spitalelor, reîntregirea salariilor etc. sunt realizări greu de combătut. Ori textul moţiunii face referire la un nume - Victor Ponta - parcă devenit o obsesie a liderilor PNL.

Cred că PNL a ales să depună moţiunea dintr-un singur motiv: poziţionare ca partid principal de opoziţie. Să îşi justifice activitatea şi să satisfacă anumite orgolii personale ale liderilor liberali. Însă momentul ales nu este prielnic ţinând cont de turbulenţele regionale şi globale. Liderii politici trebuie să dovedească maturitate şi responsabilitate. Să evite crizele politice interne în momente dificile din punct de vedere geopolitic. Ori să rămâi fără un Guvern funcţional, să te avânţi în negocieri politice pentru a-ţi susţine propria variantă (cu 8 luni înaintea alegerilor locale şi parlamentare) reprezintă o greşeală politică şi o lipsă de maturitate politică.

Tot ce va reuşi PNL prin depunerea moţiunii este să consolideze poziţia PSD pe scena politică şi să îl reconfirme pe Victor Ponta în demnitatea pe care, vremelnic, o ocupă. Call it PR for free.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite