Moşteanu: Iohannis a privit cum criza politică se adânceşte. Ne-am fi aşteptat ca partidele să fie chemate imediat la consultări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Moşteanu FOTO: Inquam Photos
Ionuţ Moşteanu FOTO: Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a afirmat că şeful statului a „privit” cum criza politică se adânceşte şi i-a cerut lui Iohannis să intervină, pentru că este „parte din problemă şi parte din soluţie”. Moşteanu a mai adăugat că dacă nu se va găsi o soluţie coerentă de guvernare, atunci există posibilitatea unor alegeri anticipate.

Ionuţ Moşteanu a declarat miercuri, la Parlament, că preşedintele Klaus Iohannis „a privit cum această criză politică se adânceşte”, deşi a fost declanşată „de mai bine de o lună de zile” şi a subliniat că USR s-ar fi aşteptat ca şeful statului să cheme imediat partidele la consultări, după căderea Guvernului.

„Ne-am fi aşteptat ca partidele să fie chemate imediat la consultări pentru a se ieşi din criza politică, preşedintele este şi parte din problemă şi parte din soluţie şi trebuie să îşi asume un rol corect de mediator, rol dat de Constituţie pentru a face o majoritate parlamentară. Credem că nu este nenecesar să mai pierdem timpul încă o săptămână pentru nu ştiu ce crede dânsul că se va întâmpla în această săptămână”, a spus Moşteanu. 

Moşteanu a mai spus că Florin Cîţu a dat USR afară de la guvernare, nu USR a abandonat guvernarea.

„Nu am abandonat guvernarea, am fost daţi afară din acest Guvern de către Florin Cîţu, prin încălcarea repetată a acordului de coaliţie. România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om, de Florin Cîţu. Văd că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis îl susţin cu tărie. Eu cred că Florin Cîţu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. (...) Noi ne vom aşeza la masă. Avem aceeaşi poziţie. Vom avea întâlniri zilele acestea. Mâine avem un nou Birou Naţional şi o să decidem”, a explicat Moşteanu.

În ceea ce priveşte alegerile anticipate, liderul USR a transmis: „Dacă în urma discuţiilor din următoarea perioadă nu va ieşi nicio soluţie coerentă de guvernare majoritară în Parlament, pentru că e nevoie de un Guvern cu o susţinere majoritară în Parlament, pentru că urmează o perioadă foarte complicată şi grea, dar şi plină de oportunităţi, mergem spre anticipate. Atributul declanşării anticipatelor este un atribut al preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă dânsul găseşte de cuviinţă, le declanşează şi mergem la alegeri”.  

Chestionat care sunt şansele formării unei noi coaliţii de guvernare cu PNL, el a replicat: „Şansele încep cu un telefon din partea PNL pentru a spune – avem un nou premier. În momentul acela începem să ne aşezăm la masă şi să discutăm despre acea propunere de premier, despre priorităţile pe care le vedem în continuare, despre un calendar de reforme, despre un acord de coaliţie detaliat. Asta s-ar putea întâmpla. Dacă asta nu se întâmplă înseamnă că PNL preferă să meargă pe mâna PSD, pentru că în momentul acesta sunt două scenarii mari şi late – ori PNL cu USR, ori PNL cu PSD”, a conchis Moşteanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, în cadrul Summitul UE-Balcanii de Vest, că nu a convocat consultări cu partidele politice în vederea rezolvării situaţiei din Guvern mai repede pentru a le oferi timp „să coboare cu picioarele pe pământ”.

Guvernul Cîţu a căzut în urma moţiunii de cenzură de marţi, unde PSD, AUR şi USR au votat cot la cot pentru demiterea Executivului. Moţiunea a întrunit cel mai mare număr de voturi favorabile decât orice altă moţiune de cenzură împotriva unui Cabinet de până acum. 

Vezi şi: Oficial. Guvernul Cîţu a fost demis. Moţiunea de cenzură a trecut

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite