PSD a schimbat sensul cuvintelor numai să-şi impună favorita la şefia TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Radu
Irina Radu

PSD, alături de UNPR şi ALDE, a interpretat după bunul plac Legea de organizare şi funcţionare a SRTv la alegerea preşedintelui instituţiei, ignorând recomandarea Consiliului de Administraţie al SRTV, Monica Ghiurco, pentru a vota propria favorită: Irina Radu. Maestrul interpretării legislative, care ar strâni invidia oricărui jurist, a fost Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD.

PSD a interpretat aşa cum a vrut alineatul 7 al articolului 19 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv, cel care stipulează modul în care este ales preşedintele-director general al televiziunii publice. „În vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, în termen de 7 zile, candidatul recomandat de către membrii titulari ai consiliilor de administraţie“, se arată în articolul menţionat. Cuvântul-cheie din articol este „prioritate”. Logica acestei prevederi ne arată că „a examina cu prioritrate“ înseamnă ca directorul propus să fie audiat într-o perioadă cât mai scurtă de timp, fixându-se şi termenul maxim de 7 zile. Tocmai ca televiziunea publică să aibă continuitate la nivelul conducerii.

Însă, Florin Pâslaru, liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor şi membru în Comisia de cultură, a avut o cu totul altă interpretare. În viziunea sa, prioritate înseamnă primul, nicidecum urgenţă. „Audiem cu prioritate nominalizarea celor de la CA, dar, având în vedere că au fost două persoane care s-au înscris pentru a prelua această funcţie, a doua persoană fiind Irina Radu, eu vă propun să audiem cele două persoane, cu prioritate pe doamna Ghiurco, după care, în funcţie de vot, să o audiem şi pe Irina Radu“, a susţinut Pâslaru, care a reuşit să-şi convingă colegii. Cheia de interpretare este esenţială în acest caz, pentru că Irina Radu era favorita PSD, dar care trebuia mai întâi să fie propusă de CA pentru şefia TVR. Aici lucrurile s-au împotmolit de fiecare dată, pentru că Irina Radu nu reuşea niciodată să strângă voturile colegilor. Ieri, PSD a trecut peste votul CA, a tradus „prioritate“ prin „primul pretendent“, pe care l-a picat la vot şi i-a dat aviz pozitiv Irinei Radu. Urmează votul în plen, care va fi doar o formalitate.

„Cu o impertinenţă de neimaginat, PSD a respins propunerea CA al TVR –  Monica Ghiurco – şi au votat în favoarea Irinei Radu, nominalizare care picase anterior la votul CA al TVR, încălcând astfel Legea 41/1995 după care funcţionează în prezent TVR“, a declarat Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

TVR are datorii de milioane de euro

Reamintim că TVR se află într-un punct critic din cauza datoriilor de ordinul milioanelor de euro acumulate în ultimii zece ani. Criza e cu atât mai mare cu cât săptămâna trecută oficialii European Broadcasting Union (EBU) au descalificat România de la Eurovision 2016, din cauza unei datorii de 16 milioane de euro, şi au demarat procedurile de excludere a Televiziunii Române din organizaţie, fapt ce ar atrage pierderea unei serii de avantaje, precum difuzarea competiţiilor sportive. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite