Mona Pivniceru demisionează, astăzi, din fruntea Ministerului Justiţiei/Ponta preia interimatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Pivniceru va renunţa la funcţia de ministru pentru un mandat de nouă ani la CCR FOTO Arhiva Adevărul
Mona Pivniceru va renunţa la funcţia de ministru pentru un mandat de nouă ani la CCR FOTO Arhiva Adevărul

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru îşi va anunţa, astăzi, după şedinţa de Guvern, demisia de la cârma ministerului Justiţiei. Decizia vine în contextul în care Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituţională (CCR) pentru un mandat de nouă ani.

Deşi se va instala la CCR abia în iunie, Pivniceru l-a anunţat pe premier că, după şedinţa de Guvern de astăzi, îşi va da demisia din funcţia de ministru, pentru a nu se afla în conflict de interese. Până la numirea unei alte persoane în fruntea Justiţiei, interimatul va fi asigurat de premierul Victor Ponta.

„Doamna ministru Mona Pivniceru şi-a exprimat dorinţa ca, ulterior şedinţei de guvern de mâine (astăzi, n.r.) să nu mai deţină această funcţie în cadrul Executivului, pentru a evita orice interpretare de posibil conflict de interese având în vedere că domnia sa va ocupa postul de judecător la Curtea Constituţională“, a anunţat Ponta.

Premierul Victor Ponta se află la doilea interimat la Justiţie, el ocupând această funcţie şi în august  2012, după plecarea lui Titus Corlăţean la Ministerul de Externe şi în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins detaşarea în funcţia de ministru al Justiţiei a Monei Pivniceru.

Ar putea numi procurorii-şefi

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi seară, că intenţionează să îi propună pe şefii parchetelor în perioada în care va fi ministru interimar al Justiţiei.

În scrisoarea trimisă, luni, de Traian Băsescu premierului şi celor doi preşedinţi ai Parlamentului, se specifică faptul că desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA ar trebui să facă imediat. Potrivit unor surse parlamentare, citate de Hotnews, Ponta nu va apela la procedura de selecţie iniţiată de Pivniceru, numele viitorilor şefi din parchete urmând să fie negociate cu şeful statului şi cu liderul PNL, Crin Antonescu. Numirile în cele două funcţii se fac de către şeful statului la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Din anul 2011, respectiv 2012 funcţiile de procuror general şi de procuror-şef al DNA sunt vacante. Ultimile propuneri, Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, făcute de actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, au fost respinse de preşedintele Traian Băsescu. Motivul invocat a fost „lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie“.

45 de zile la conducere

Potrivit legii, interimatul se poate întinde pe maximum 45 de zile, timp în care ar trebuie să se nominalizeze o altă persoană pentru conducerea Ministerului Justiţiei. „Victor Ponta a avut o discuţie cu Traian Băsescu şi au convenit ca primul-ministru să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, o nouă propunere pentru portofoliul Justiţie“, se arată în acelaşi comunicat de la Guvern.

Este posibil însă ca acest interimat să fie foarte scurt şi asta în contextul în care  premierul a declarat că în cursul zilei de astăzi, după o nouă discuţie cu Crin Antonescu, va face o propunere preşedintelui Traian Băsescu pentru un nou ministru sau un ministru interimar. Ideea unui interimat cât mai scurt este agreată şi de Crin Antonescu. El a admis că experienţa îl recomandă pe Victor Ponta în această funcţie, însă pentru scurt timp.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite