Moldova, ruptă în două cu forţa (de) PSD: Filmul mitingului PSD de la Iaşi, sabotat de protestatari VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva mii de oameni au protestat la Iaşi faţă de mitingul PSD FOTO Adevarul
Câteva mii de oameni au protestat la Iaşi faţă de mitingul PSD FOTO Adevarul

După Craiova, PSD a încercat încă o demonstraţie de forţă în inima Moldovei, la Iaşi, de ziua Europei, unde a adus cu autocarele zeci de mii de oameni şi a încercat să acopere printr-o sonorizare puternică goarnele şi huiduielile ieşenilor care nu i-au primit cu braţele deschise.

PSD încearcă din răsputeri să-şi mascheze vulnerabilitatea şi să dovedească că este în continuare cel mai puternic partid din România. Şi o face în stilul tradiţional, prin zeci de mii de oameni plimbaţi cu autocarul de fiecare data când este nevoie să facă figuraţie în faţa unei scene. La mitingurile PSD te loveşte de fiecare data o imagine puternic contrastantă între feţele triste, ridate, copleşite de griji şi de nevoi, ce privesc în sus spre feţele zâmbitoare care le vorbesc despre prosperitate.

Înainte de începerea spectacolului, în Piaţa Unirii din Iaşi, a rulat repetitiv, ca o maşină de manipulare, videoclipul de campanie al PSD, în care apar oameni fericiţi şi ni se spune cum „medicii se întorc acasă să ofere românilor cele mai bune tratamente“, „copiii sunt mai fericiţi pentru că merg la şcoli şi grădiniţe proaspăt renovate“ şi „mii de cupluri încep o nouă viaţă pentru că au încredere în ziua de mâine“. În faţa scenei, însă, stau mii de părinţi şi de bunici care şi-au văzut copiii şi nepoţii plecând în străinătate pentru şansa la un viitor. 

FILMUL MITINGULUI DE LA IAŞI:

Discursul de jumătate de oră al lui Liviu Dragnea a fost construit pe antitezele clasice: PSD dă românilor şi Iohannis vrea să le ia, iar el rămâne o victimă a nedreptăţii, păngărit, persecutat cu dosare, o basma curată care şterge lacrimile celor din faţa sa, pe care el îi înţelege cel mai bine. Restul, cei care urlă de pe margine, sunt antagoniştii basmului, „cele câteva voci“ care vor dezbinarea României. Chiar dacă tot el spune mai apoi că Iohannis împarte românii între buni şi răi, că „românii nu sunt de două feluri“.

miting iasi

S-a vorbit tare şi răspicat, ajungând până la strigăte, în încercarea de a acoperi „zgomotul de fond“ care îşi striga nemulţumirea. Tot în timpul discursului lui Dragnea, un ieşean dintr-un apartament din Piaţa Unirii, a scos o boxă pe geam şi striga „Dragnea la puşcărie”, iar din Hotelul Unirea au zburat flyere cu „România merită mai mult decât PSD“, pe care erau scrise mesaje pentru cei de la miting, încurajându-i să nu creadă cele spuse, să nu cedeze presiunilor şi să nu voteze PSD: „Ia pomenile de la PSD-ALDE, dar nu vota cu ei“, „Te ameninţă, te şantajează şi te minte cu programul de guvernare. Zi ca ei şi fă ca tine. Nimeni nu va şti cu cine ai votat“.

image

Protestatarii au fost nemulţumiţi că au fost delimitaţi de restul prin garduri şi nu li s-a dat voie să asiste şi la miting, că Dragnea nu vrea să dea ochii şi cu cealaltă Românie, cea care nu îi cântă în strună şi i-au tratat pe cei veniţi  cu autocarele ca pe nişte intruşi, pe care i-au numit „slugi“, „asistaţi social“ şi pe care i-au acuzat că au primit bani sau că au venit la plimbare.

Mergând în rând cu cei sosiţi la Iaşi, am primit deseori acelaşi răspuns de la oameni care dădeau din umeri, râdeau încurcaţi, spuneau că au venit în vizită, să asculte muzică, care nu ştiau prea bine pentru ce au venit şi nici nu se pretindeau mari susţinători ai partidului. Printre ei, apăreau „câini de pază“ care încercau să îi ferească de întrebările jurnaliştilor şi îi reduceau la tăcere. Întrebaţi de ce susţin PSD, am primit repetitiv acelaşi răspuns: „Au mărit pensiile şi salariile“. Alţii, au mărturisit că de 20 de ani ţin cu PSD şi că acest lucru s-a împământenit în ei, chiar dacă nici ei nu prea mai ştiu să enumere motivele.

miting iasi

Dincolo de garduri, în mulţimea predominant tânără, se aflau şi pensionari, oameni care şi-au văzut pensiile mărite, dar care nu s-au lăsat înduplecaţi şi spun furioşi: „Au dat cu o mână şi au luat cu două. Ei pur şi simplu nu ştiu şi nu îşi dau seama de treaba asta.“

miting iasi

După discursul lui Liviu Dragnea, piaţa s-a eliberat imediat, deşi programul artistic nu se încheiase, iar prezentatoare făcea eforturi să-i mai ţină pe susţinătorii PSD la distracţie. Aceştia s-au retras spre autocare huliţi de cei de pe margine, iar piaţa s-a schimbat la faţă, fiind ocupată de tineri care s-au adunat în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza şi au plecat apoi în marş spre sediul PSD. 

Piaţa Unirii, locul cu acest nume simbolic unde oamenii nu mai pot sta împreună, a rămas în cele din urmă goală, iar porumbeii s-au reîntors, ciugulind în pace resturile printre pancarte rupte şi sticle goale.

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite