Modificările Statutului aleşilor locali, declarate neconstituţionale de CCR. Cum voia PSD să schimbe legea pentru sancţiuni mai uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Cătălin Rădulescu. FOTO Mediafax
Deputatul Cătălin Rădulescu. FOTO Mediafax

Proiectul legislativ privind modificarea Statutului aleşilor locali, iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi  votat de întreaga coaliţie, a fost declarat neconstituţional de CCR. Propunerea prevedea ca fapta aleşilor de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatare disciplinară şi să se sancţioneze cu o scădere de 10% a indemnizaţiei, pe o perioadă de maximum şase luni.

Prin acest proiect conflictul de interese în cazul aleşilor locali urma urma să primească sancţiuni mai blânde. Astfel, legea nr. 393/ 2004, privind statutul aleşilor locali, va fi completată la art.75, alin (2) cu un nou alineat care precizează că că „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privid conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”. Această prevdere a trecut de controlul CCR, dar nu şi altele. 

De exemplu redefinrea „interesului personal“ al aleşilor locali, fiind prezentat astfel. „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte, care ar prezenta un beneficiu sau avantaj pentru tine sau pentru...“, se arată în noua formă a amendamentului 75, alin (1). Ori, tocmai acest amendament a fost declarat neconstituţional, deoarece prin acesta era permisă o altă definiţie a interesului personal.  

Mai mult, prin declararea neconstituţionalităţii acestei prevederi sunt respectate şi prevederile Legii 215/2001, prin care e subliniat faptul că deciziile în care se constată conflictul de interese al unui consilier sunt lovite de nulitate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite