Modificări la Legea contabilităţii, pregătite de Parlament. Una din mize, patrimoniul CECCAR, de 45 de milioane de euro. Ce spune şeful asociaţiei experţilor contabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentarii reîncep discuţiile pe tema unui proiect prin care sunt aduse schimbări Legii contabilităţii, însă în acelaşi timp ar fi vizat şi controlul pe patrimoniul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, care ar fi de 45 de milioane, notează Evenimentul Zilei, care menţionează atenţia anumitor cercuri de interese faţă de schimbarea legislativă.

UPDATE „Adevărul” a primit şi punctul de vedere al CECCAR, prin vocea lui Robert Şova, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

„Acum de vreo săptămână, zece zile, a fost cu celeritate activat un proiect de lege mai vechi, din 2018, trecut deja de Senat, iar acum aflat la Comisia de buget-finanţe, dar denaturându-se obiectivul iniţial. S-a venit cu seturi de amendamentre care vizau aspecte care ne afectează în mod direct ca organism ca profesie, iar indirect ca profesie liberală. Noi avem o profesie unde ne desfăşurăm activitatea sub principiului independenţei.  Amendamentele propuse atacă independenţa. Noi vorbim de o profesie liberală din 1921”, a precizat Şova. 

Liderul CECCAR a venit şi cu precizări privind patrimoniu. „Patrimoniul e unul privat, generat exclusiv din contribuţia membrilor.  Din acest organism profesional facparte profesioniştii (...) Unele amendamente vizau divizarea forţată a patrimoniului şi împărţirea în 42 de judeţe ceea ce contravine deciziei şi voinţei membrilor, ceea ce am tranşat din 2018 printr-o hotărâre a Conferinţei Naţionale, care e organul suprem şi reprezentantitiv”, a mai precizat Robert Şova.

De asemenea, are loc, prin proiectul de lege, unei noi conduceri, prin dizolvarea tuturor mandatelor unei structuri independente.   „Impunerea de către stat a unui administrator unic, pe un patrimoniu de 45 de milioane de euro, ne face să credem că dedesubturile sunt altele.  Demersul e neconstituţional. El încalcă netroactivitatea legii. Un mandat nu poate fi închis printr-o altă reglemntare”, a subliniat Şova care a precizat că acest demers, dacă „dacă va căpăta putere de lege, va desfiinţa noţiunea de profesie liberală”. Administratorul unic ar urma să fie numit pe filiera Ministerului Finanţelor, acum instituţie controlată de PSD.

De altfel, nu este prima dată când se doreşte implementarea acestor prevederi, în trecut fiind un proiect de OUG similar, dar guvernanţii au dat înapoi după discuţii. Robert Şova a atras atenţia că unele amendamente ar putea afecta zona de Justiţie. „Are loc introducerea în lege a unei modificări care afectează competenţa expertului contabil să facă expertize contabile cu o latură fiscală. E o practică invocată de părţile din dosarele de-a lungul timpului. Instanţele au clarificat, în 2019 fiind o hotărâre a ICCJ că nu se pune problema de aşa ceva Efectul - expertizele judiciare, mai ales cu componentă fiscală. Dacă mâine ar intra în vigoare multe dintre expertizele în rol decad ca probă. Acest lucru poate avantaja pe unii. Poate conduce la situaţii în care anumite dosare, căderea probei să rezolve în anumit fel cauza respectivă.  Sunt expertize la poliţie, DIICOT, parchete - reluarea expertizei duce şi la prescrierea faptelor. Noi nu înţelegem celeritate cu care s-a presat, deşi i-am invitat pe membrii Comisiei la Conferinţa Naţională, care este luni”.  

Robert Şova a precizat că personal nu are niciun interes, fiind la final de mandat, în condiţiile în care dinspre PSD era transmis faptul că acesta ar controla cu mână de fier CECCAR. De aceea, Şova i-a invitat pe reprezentanţii partidelor politice la Coonferinţa Naţională. 

***

„Perla coroanei, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu un patrimoniu de peste 45 milioane de euro se pare că a devenit ţinta actuală de interes a „băieţilor deştepţi” (...) Patrimoniul impresionant acumulat este dovada unei bune gestiuni financiare, ca doar sunt contabili, acesta fiind constituit exclusiv din contribuţiile membrilor. Daca schema reuşeşte, evident celelalte profesii vor fi ţinute sub presiunea influentei autorităţilor statului si grupurilor de interese, devenind astfel surse de sinecuri pentru zona politica”, menţionează EVZ.ro

Aleşii Coaliţiei, sprijiniţi şi de Ministerul Finanţelor, intenţionează să modifice un proiect mai vechi din 2018 (Plx 596/2018), care în prezent stagnează la Comisia de finanţe, unde au fost depuse mai multe amendamente la iniţiativă. 

Potrivit sursei citate, ar urma să-i fie aduse modificări substanţiale: „Se divizează patrimoniul, se diluează autoritatea structurilor de conducere, se capitalizează cu resurse financiare structurile nou create, se preia controlul direct prin numirea unui administrator din partea unei autorităţi publice concomitent cu anularea a peste 200 de mandate pentru structurile de conducere locala si centrala democratic alese prin votul membrilor CECCAR”.  

Structura care ar avea de câştigat ar fi ASPAAS, din subordinea Ministerului Finanţelor (condus de PSD), menţionează sursa citată, care punctează că va exista un control al unei autorităţi publice asupra profesiei de contabil. „Justificările devoalează scopul final urmarit de „băieţii deştepţi” din spatele iniţiatorilor si anume spolierea patrimoniului de peste 45 milioane de euro, proprietatea membrilor CECCAR”, mai punctează EVZ.ro

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite