Definiţia familiei tradiţionale. Parlamentul a făcut primul pas pentru a modifica Constituţia. Cine sunt aleşii care s-au opus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, prin care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a fost votată, marţi, de Camere Deputaţilor. Iniţiativa a fost adoptată fără emoţii, fiind înregistrate 232 de voturi „pentru“, 22 „împotrivă“ şi 13 abţineri, aproape toate partidele susţinând demersul Coaliţiei pentru familie.

UPDATE: Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, care s-a abţinut de la a vota proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, a declarat, marţi, că liberalii vor depune amendamente la proiectul de lege şi la Senat, astfel încât viitoarea formulare să garanteze întemeirea familiei şi să clarifice situaţia căsătoriei. 

Vom încerca să facem amendamente pe textul iniţiativei cetăţeneşti astfel încât să definim foarte clar cât de mult poate fi sprijinită familia prin Constituţia României şi să încurajăm garantarea întemeierii familiei prin Constituţia României, să clarificăm şi instituţia căsătoriei”, a declarat Raluca Turcan.

UPDATE 135 din cei 136 de deputaţi ai PSD au votat „pentru“, ceea ce înseamnăm 99,2% dintre aleşii social-democraţi. Singurul vot împotrivă a fost al lui Petre Florin Manole.

În ceea ce priveşte PNL, 42 de aleşi din 50 au votat „pentru“ şi doi au fost împotrivă, aceştia din urmă fiind Mihai Voicu şi Mara Mareş. Procentul de susţinere a iniţiativei a fost de 86%.

USR: 6 DA, 15 NU, 3 Abţineri (dintre care una a lui Cristian Ghinea), 2 Nu Votez (dintre care unul a fost Nicuşor Dan);
UDMR: 16 DA, 2 NU, 2 ABT;
ALDE: 12 DA, 2 NU;
PMP: 13 DA, 1 ABT (Robert Turcescu).

UPDATE Cristian Seidler, deputat USR, după votul din Parlament: „M-am gândit că oricum aş vota, aş răni sentimente. M-am gândit că oricum aş vota, aş răni convingeri. M-am gândit însă că votând aşa cum am făcut-o, nu aş răni drepturi. Chiar dacă ele nici nu există încă, de fapt. Am votat împotriva referendumului iniţiat de Coaliţia împotriva celor care eventual ar fi dorit să se căsătorească altfel şi la fel voi vota şi în cabina de vot“, a scris Seidler într-un mesaj pe Facebook. 


UPDATE: Familia se defineşte ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Propunerea de modificare a Constituţiei a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 13 „abţineri”.Iniţiativa cetăţenească urmează să fie trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot. Revizuirea Constituţiei este definitivă după aprobarea prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie"

Susţinere cvasiunanimă

Pe 27 martie, când iniţiativa cetăţenească a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, toate partidele su susţinut definiţia familiei tradiţionale. PSD, ALDE şi PMP au declarat că vor susţine în iniţiativa cetăţenească în mod aproape unanim.

PNL a fost singurul partid care a venit cu un amendament care separa familia de căsătorie. Liberalii au cerut ca doar definiţia căsătoriei să aibă la baza uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu a familiei, un concept mult mai amplu.  „Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie având la bază egalitatea între soţi, îndatorirea şi dreptul la creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, a fost  amendamentul propus de către deputatul PNL Gabriel Andronache, care a fost însă respins. De asemenea, în şedinţa de luni a liberalilor, doin intre aceştia nici nu au vrut de vot în unanimitate „pentru“ iniţiativa cetăşeanească. Potrivit unor surse politice, Mihai Voicu şi Adriana Săftoiu au fost liberalii care s-au pronunţat cu opinii separate faţă de colegii lor. 

Eşecul lui Andronache era previzibil în condiţiile în care au fost chiar şi liberali care s-au împotrivit. Spre exemplu, deputatul PNL Daniel Gheorghe. ”Ca unul care susţin familia creştină, mi se pare un moment de referinţă pentru România. În ultima perioadă, valorile identitare ale societăţii în care trăim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o ţintă. Relativizarea moralei are ca obiectiv relativizarea familiei. Nu se restrânge absolut niciun drept. Este vorba doar de o clarificare a legislaţiei şi de întârire a ceea ce reprezintă familia în România”, a spus Gheorghe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite