Modificarea Codului penal pe înţelesul tuturor. Cei patru paşi prin care PSD a dezincriminat aproape total abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Iordache a ciuntit Codul penal astfel încât infracţiunea de abuz în serviciu a fost golită de conţinut. Dacă legea nu va fi respinsă de CCR, Liviu Dragnea scapă de condamnare, iar alţi politicieni scapă de dosare. Întrebat care sunt argumentele PSD pentru modificarea Codului penal, Eugen Nicolicea, cel care a redefinit abuzul în serviciu, a răspuns în limbaj de mahala. Opoziţia critică dur noile prevederi.

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, dominată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, a modificat controversatul articol 297 din Codul penal privind infracţiunea de abuz în serviciu, care-l vizează direct pe Liviu Dragnea. Marea temere a Opoziţiei, dar şi a opiniei publice, era introducerea unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, după o decizie a CCR. Cum Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare în primă instanţă pentru un prejudiciu de 108.000 de lei, un prag care ar fi depăşit această sumă l-ar fi achitat din oficiu pe şeful PSD.

Numai că liderii coaliţiei de guvernare au adoptat altă tactică: ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fixat un prag mic pentru abuz în serviciu (1.900 de lei- salariul minim), însă a redefinit infracţiunea, astfel încât liderul PSD să scape de condamnare, iar alţi politicieni să scape de dosarele penale. Propunerea lui Tudorel Toader a fost însuşită ulterior, cu mici modificări, şi de PSD, iar votul nu a fost decât o formalitate, în condiţiile în care cele trei partide au majoritate lejeră.

Modificările aduse de PSD transformă acuzaţia de abuz în serviciu (una dintre spaimele politicenilor) într-o formă fără fond. Iată de ce.

1. Un funcţionar poate fi acuzat de abuz în serviciu numai dacă a obţinut „pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie“. Aşadar, noua formă a legii deschide o largă portiţă pentru şpăgi prin interpuşi, care nu intră în categoria rudelor. Să luăm exemplul lui Liviu Dragnea. Liderul PSD este condamnat la trei ani de închisoare cu executare în primă instanţă pentru că a abuzat de funcţia sa de preşdinte al CJ Teleorman şi a angajat două persoane în mod fictiv la Direcţia Copilului, dar care, în realitate, munceau pentru PSD. Practic, Dragnea nu a obţinut pentru sine un folos patrimonial, nici pentru rude, dar a făcut abuz de o funcţie publică pentru a aduce avantaje partidului. Dacă noua definiţie a abuzului în serviciu va intra în vigoare, Liviu Dragnea ar scăpa automat de închisoare, pentru că va beneficia de legea penală mai favorabilă în momentul judecăţii.

2. PSD a micşorat şi pedepsele pentru abuz în serviciu. În prezent, sunt stipulate pedepse între 2 şi 7 ani. Noua formă a Codului penal prevede pedepse de la 2 la 5 ani sau amendă.

3. Consecinţa imediată a scăderii limitelor de pedeapsă duce automat la scăderea termenelor de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu de la 8 ani, cât prevede acum Codul penal, la 5 ani.

4. O altă măsură cu dedicaţie pentru clasa politică: cei condamnaţi pentru abuz în serviciu vor putea ocupa în continuare funcţii publice. În termeni juridici, a fost eliminată pedeapsa complementară. Aşa că un politician condamnat cu suspendare sau cu executare va putea candida ulterior pentru un loc de parlamentar sau ales local.

Operaţi o adevărată amnistie. Asta faceţi, ca să fie limpede pentru toată lumea. Cătălin Predoiu, deputat PNL, către Eugen Nicolicea Aţi vrut să scoateţi pârnăiaşii contracost. De ce? Eugen Nicolicea, deputat PSD, către Cătălin Predoiu

Limbaj de mahala în Parlament
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, unul dintre parlamentarii care mai mereu intră în conflict cu aleşii Opoziţiei, s-a certat cu deputatul PNL Cătălin Predoiu în aşa măsură încât ultimul a subliniat că limbajul social-democratului e mai rău ca cel folosit în cele „în cele mai abjecte mahalale“.

Totul a început în momentul în care Predoiu i-a cerut lui Eugen Nciolicea, cel care a propus redefinirea abuzului în serviciu, să explice care a fost raţiunea modificărilor. „Întrebaţi colegii, poate aţi fost la budă! Mai tăceţi din gură! Am explicat o dată, de ce să vă mai explic, că nu înţelegeţi nimic!“, i s-a adresat Nicolicea lui Predoiu. „Legiferaţi furtul în România, câtă vreme permiteţi furtul prin intermediari. Se va fura prin intermediari, să nu ne minţim aici, fiecare va fura pentru celălalt. Ceea ce faceţi aici e o hoţie la modul propriu!“, i-a dat replica Predoiu.

Disputa a continuat. Pe un ton ridicat, Nicolicea i-a reproşat lui Predoiu că, pe vremea în care a fost ministru al Justiţiei, a cerut diminuarea pedepselor pentru cei condamnaţi pentru luare sau dare de mită. „Câţi bani ai luat matale? Aţi vrut să scoateţi pârnăiaşii contracost. De ce?“, a completat social-democratul, până a Florin Iordache a oprit cearta. 

Însă Nicolicea nu s-a oprit şi i-a luat la ţintăşi pe doi aleşi ai USR. „Să fii sănătos, nu înţelegi nimic, e grav. Nici la miştocăreală nu sunteţi buni“, a subliniat Nicolicea în timp ce deputaţii  Stelian Ion şi Edward Dircă întrebau de ce PSD a ciuntit definiţia abuzului în serviciu.

O explicaţie oficială a venit de la Florin iordache: „Modificarea Codului penal pune în principal accent pe respectarea legii şi pe diminuarea abuzurilor“. Liderul USR Dan Barna a răspuns: „Liviu Dragnea a fost condamnat de o instanţă, după 10 zile partidul său a modificat exact articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu, astfel încât Dragea nu mai are nicio problemă penală“.

Curg modificările în interesul infractorilor
Comisia specială a votat luni o altă serie de modificări majore ale Codului penal. Printre acestea, majoritatea PSD-ALDE a decis abrogarea neglijenţei în serviciu, deşi actualul text legislativ prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani pentru această infracţiune, şi a modificat infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă. De asemenea, au fost dezincriminate parţial şi infracţiunile de mărturie mincinoasă şi de favorizare a infractorului adoptându-se câteva prevederi din OUG 13.

Comisia Iordache a decis de asemenea şi redefinirea grupului infracţional organizat (GIO). Astfel, potrivit noului text legislativ, grupul infracţional organizat nu mai poate fi grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate, termenii de „ocazional” şi „imediate” lăsând la îndemână o serie mare de infracţiuni fără a fi încadrate la categoria GIO.  Totodată, propunerea PSD-ALDE de reducere a pedepsei la jumătate în cazul achitării prejudiciului pentru infracţiuni precum delapidare, abuz în serviciu, neglijenţa în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi uzurparea funcţie, a fost şi ea votată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite