Miza decapitărilor de la Ministerul Dezvoltării. Cum a fost finanţată clientela de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grindeanu a acuzat că ministrul Shhaideh se pregătea să aloce în mod discreţionar bani din Programul de Dezvoltare Locală (PNDL) către primarii PSD FOTO Inquam / George Călin
Grindeanu a acuzat că ministrul Shhaideh se pregătea să aloce în mod discreţionar bani din Programul de Dezvoltare Locală (PNDL) către primarii PSD FOTO Inquam / George Călin

În răfuiala cu Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu a blocat robinetul prin care Sevil Shhaideh alimenta cu bani primarii, în special pe cei din PSD. În ultimii patru ani, Ministerul Dezvoltării a tocat 5,7 miliarde de lei total netrasparent, iar până în 2020 Shhaideh promisese alte 30 de miliarde, o sumă mai mare decât încasează România de la UE. Disputa s-a lăsat cu plângeri penale.

Una dintre primele măsuri luate de premieru Sorin Grindeanu după izbucnirea conflictului cu Liviu Dragnea a fost înlăturarea ministrului Sevil Shhaideh şi a tuturor secretarilor de stat de la Ministerul Dezvoltării. Grindeanu a acuzat faptul că Shhaideh se pregătea să aloce în mod discreţionar bani din celebrul Program de Dezvoltare Locală (PNDL) către primarii PSD din ţară, ca aceştia, la rândul lor, să pună presiune pe parlamentarii din judeţ, iar, în final, Liviu Dragnea să fie avantajat la moţiunea de cenzură.

„Toţi banii de investiţii ai României şi fondurile europene au fost alocaţi doamnei ministru Sevil Shhaideh, care până pe 16 iunie nu a semnat niciun contract, nu a făcut nicio investiţie, după care vineri, pe 16 iunie, după ce şi-a dat demisia, a anunţat că se pregăteşte să dea bani la oameni, la parlamentari, la primari, ceea ce e anormal. PNDL e foarte bun, dar nu foloseşti banii de la programul respectiv pentru voturi la moţiune împotriva propriului Guvern”, a spus Victor Ponta, secretarul general al Guvernului. În replică, Sevil Shhaideh a ameninţat că le face plângeri penale lui Ponta şi Grindeanu. “Domnul Grindeanu nu a ştiut niciodată nicio procedură a niciunui program din această instituţie, domnia sa văd că spune că de cinci luni eu nu am făcut nimic, dânsul nu ştie nici măcar data la care s-au terminat depunerile acestor proiecte, numărul lor şi ce înseamnă analiza acestor proiecte”, a răspuns Shhaideh.

Înainte de toate, observăm că Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea folosesc bani publici pentru răfuieli personale. De altfel, Sorin Grindeanu a spus într-o conferinţă de presă că, în urmă cu câteva săptămâni, i-a cerut lui Sevil Shhaideh să dea drumul la bani pentru primari, însă aceasta a tras în continuare de timp. La momentul respectiv, Grindeanu nu a făcut public jocul de culise. Abia când s-a trezit rămas fără sprjin politic, premierul a acuzat-o pe Shhaideh că răspunde la comenzile lui Liviu Dragnea.

S-au topit aproape 6 miliarde

Sumele alocate în ultimii patru ani pentru PNDL, dar şi banii prevăzuţi pentru următorii patru ani devoalează modul în care se sifonează fonduri publice în funcţie de cârdăşii politice sub pretextul dezvoltării României.

PNDL a fost înfiinţat în 2013, prin ordonanţă de urgenţă, la propunerea lui Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier şi ministrul al Dezvoltării. Practic, Drganea devenea stăpân peste toţi banii destinaţi primarilor. De altfel, aceasta a fost şi reţeta prin care actualul lider al PSD şi-a asigurat suţinerea aleşilor social-democraţi din toată ţara. Liviu Dragnea  a demisionat în 2015 de la Ministerul Dezvoltării ca urmare a condamnării suferite în dosarul „Referendumul”, însă a ţinut să-şi lase oameni de încredere în locul său: Sevil Shhaideh (în timpul Guvernului Ponta), Vasile Dâncu ( Guvernul Cioloş) şi, din inauarie, din nou Sevil Shhaideh.

Potrivit unui raport EFOR, ONG axat pe politici publice, Drganea, Shhaideh şi Dâncu  au alocat peste 5, 7 miliarde de lei pentru PNDL, iar această este doar o sumă estimativă, pentru că nu există statistici oficiale. E foarte probabil ca cifrele reale să fie şi mai mari.

Pentru primari, programul PNDL are un mare avantaj: banii de la Minister se obţin mult mai uşor decât banii europeni. „La fonduri europene, intri la închisoare dacă ai luat 100 de lei“, susţine Septimius Pârvu d ela EFOR.  În cazul banilor din PNDL, deşi sumele sunt consitente – vorbim de 5, 7 miliarde de lei în ultimii patru ani-  frica de puşcărie nu există, pentru că e aprope imposobil ca cineva să urmărească pentru ce au fost alocaţii banii şi cum au fost cheltuiţi.  „Banii se împart fără criterii, fără indicatori cantitativi, fără niciun punctaj. Nu există statistici clare despre cât s-a cheltuit. Nu există o cifră despre numărul proiectelor implementate. Nu există o listă cu sancţiunile sau cu sumele recuperate în caz că nu s-a respectat contractul“, mai arată Septimius Pârvu.

Alte 30 de miliarde promise

În ianurie 2017, printr-o ordonaţă de urgenţă, în bugetul alocat la Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, au fost promise (credite de angajament) 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017-2020. “Dacă veţi transforma în euro, veţi observa că pixul lui Dragnea promite mai mulţi bani pentru localităţi decât primim de la UE până în 2020”, a comnnetat atunci fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite