Miza bătăliei din PSD, supravieţuirea partidului, nu soarta lui Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activarea procedurii în vederea aplicării articolului 7 în privinţa Ungariei arată că adevărata criză a Uniunii Europene nu vine nici din economie, nici din imigraţie, ci din partea liderilor populişti pentru care nimic nu contează, în afara voturilor multe şi ieftine. Prins în această confruntare europeană, PSD nu are absolut nicio şansă să scape.

Viktor Orban s-a prezentat în faţa Parlamentului European sfidător şi agresiv. Din discursul său, s-a văzut clar că nu dă doi bani pe raportul care cerea sancţionarea guvernării sale.

Trei capete de acuzare au fost aduse premierului maghiar. Încălcarea statului de drept în mod sistematic, încălcarea libertăţii de exprimare şi, nu în ultimul rând, corupţia generalizată în utilizarea fondurilor europene. 

Discuţiile din interiorul Grupului PPE au fost tensionate, fără ca Viktor Orban să dea vreun semn că ar accepta un compromis cât de mic pentru a nu se ajunge la un vot împotriva sa atât  în propria familie politică europeană, cât şi în plenul Parlamentului European.

Rezultatele atitudinii sale au fost evidente la votul europarlamentarilor PPE. Dacă până acum, popularii europeni l-au apărat în bloc pe premierul maghiar, da data asta, 57% dintre membrii Grupui PPE au votat în favoarea activării articolului 7 în privinţa Ungariei!

După ce PPE a sângerat puternic în cazul Orban, vine dezbaterea legată de violenţele din 10 august de la Bucureşti.

Viorica Dăncilă a fost invitată să vorbească în plenul Parlamentului European, în prima sesiune din octombrie. Nu se ştie dacă va veni. Cum nu se ştie ce se va alege de guvernarea PSD până atunci. Dar, dacă va  mai fi premier şi se va duce, are de ales între a adopta un model de tip Viktor Orban, de sfidare a parlamentarilor europeni şi de negare a realităţii, sau de a prezenta o poziţie mai nuanţată. În cazul în care ar decide să explice ce ce sa-a întâmplat la Bucureşti reluând teoriile lui Dragnea despre lovitura de stat, nu numai Guvernarea, dar şi întreaga România se vor scufunda în penibil.

Cu asemenea explicaţii, textul rezoluţiei pe care Parlamentul European o va adopta cu majoritate zdrobitoare va fi demolator. Iar de aci, la o nouă discuţie pentru activarea articolului 7, de data asta în privinţa României, nu va mai fi decât un pas.

Viktor Orban şi-a permis să încalce toate liniile roşii. A profitat de toleranţa Grupului PPE, care l-a considerat multă vreme copilul teribil al familiei popularilor europeni pe care rezultatele obţinute în alegeri îl scutesc să fie certat pentru derapajele sale.

Liviu Dragnea nu este protejatul nimănui în Europa. Grupul Socialist nu va mişca un deget în favoarea sa, în timp ce PPE, după tărăşenia Orban, este decis să arate că şi la stânga sunt mari probleme în respectarea statului de drept, nu numai în propria ogradă. Iar iniţiativa de discutare a evenimentelor din 10 august şi de adoptare a unei rezoluţii în acest sens vine de la Grupul Ecologist. Concluzia, nicio şansă pentru PSD, implicit pentru România.

Dar va supravieţui PSD, odată devenit un paria în politica europeană? Răspunsul este mai degrabă negativ. Şocul extern se va adăuga disputelor interne care încing partidul în aceste momente.

Soluţia raţională pentru salvarea PSD este sacrificarea actualului preşedinte, ceea ce ar calma spiritele în interior şi în exterior. 

Dacă nu se va întâmpla asta, pe nota de plată se vor adăuga penalităţi din ce în ce mai usturătoare. Totul depinde de rezultatul bătăliei dintre Liviu Dragnea şi contestatarii săi din partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite