PAMFLET Mita în moneda naţională!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
şpagă. poză generică

Am primit din partea Guvernului un comunicat de presă intitulat „Mita în moneda naţională – o prioritate a Guvernului României”. Îl prezentăm integral, invitând cititorii noştri să-şi exprime opiniile faţă de măsurile propuse de Executiv.

Cu ocazia împlinirii a 9 ani de la introducerea leului greu, Guvernul României lansează programul „Mita - în monedă naţională.”

Continuând eforturile de promovare a valorilor perene ale societăţii româneşti şi, în acelaşi timp, de asigurare a stabilităţii economice şi financiare a ţării, Guvernul României a lansat un ambiţios şi cuprinzător program de măsuri intitulat „Mita – în moneda naţională”. Programul a primit avizul Băncii Mondiale şi al Comisiei Europene, urmând a fi derulat cu sprijinul Băncii Naţionale a României. De altfel, prin alegerea datei de 1 iulie pentru lansarea oficială a programului, Guvernul doreşte să marcheze împlinirea a 9 ani de la introducerea leului greu, un pas important pentru stabilizarea sistemului monetar românesc şi, totodată, o măsură stimulativă pentru toţi cei ce preferă să ofere şi să primească mită în moneda naţională. 

Aşa cum remarca prim-ministrul în alocuţiunea sa din cadrul şedinţei de guvern, evenimentele care au însoţit şi în acest an organizarea examenelor de vară din sistemul de învăţământ atestă necesitatea unor măsuri coerente din partea guvernului.

Premierul a declarat: „Nu este normal ca mita oferită la Bacalaureat pentru proba la limba română să fie denominată în monedă străină. Chiar dacă România îşi propune să adere cât mai rapid la moneda unică europeană, trebuie să lucrăm în lei. Este un semn de încredere în moneda noastră naţională.”

Imperativele specifice ale sistemului educaţional au determinat alegerea Ministerului Educaţiei ca instituţie responsabilă de implementarea proiectului, în prima fază. Astfel, programul stabileşte drept ţintă pentru anul viitor – când, de altfel, leul greu va împlini 10 ani – ca mita plătită pentru toate disciplinele asociate limbii naţionale, istoriei naţionale şi culturii naţionale să fie denominată exclusiv în lei, pentru toate formele de învăţământ. Totuşi, în urma discuţiilor din cadrul coaliţiei guvernamentale, s-a luat hotărârea ca în judeţele cu o pondere semnificativă a minorităţii maghiare să se încurajeze, în anumite limite, utilizarea forintului.

Guvernul şi-a manifestat îngrijorarea şi faţă de diferenţele de cuantum apărute între diverse probe. Astfel, referindu-se la examenul de Bacalaureat, prim-ministrul a declarat :     

Mă bucur să constat că examenul îşi recapătă prestigiul de altădată – un prestigiu mult diminuat în ultimii zece ani. Totuşi, este nejustificată diferenţa între suma de 500 de euro (circa 2196 lei) solicitată pentru proba scrisă la matematică şi cea de 450 euro (circa 1976 lei) solicitată pentru proba de limba română. Vom lua măsuri pentru a combate acest decalaj generator de discriminare, în sensul reducerii nivelului mitei pentru disciplinele mai costisitoare. Astfel, examenul de Bacalureat va deveni mai accesibil pentru categoriile cu venituri reduse.”

Tot în acest scop, Guvernul va discuta cu conducerea Băncii Naţionale şi cu reprezentanţi ai sectorului bancar oportunitatea lansării unui program intitulat „Credit pentru Bacalaureat”, prin care părinţii cu venituri reduse să beneficieze de creditare în lei, în condiţii avantajoase şi cu dobânzi subvenţionate.

Obiectivul pe termen lung al programului este acela ca, prin contribuţia tuturor ministerelor, în anul 2025 –  cand leul nou va împlini 20 de ani –  mita să fie oferită şi acceptată exclusiv în lei în întreg sectorul public românesc, cu prevederi speciale pentru judeţele cu ponderi semnificative ale minorităţilor naţionale.

Guvernul îşi exprimă speranţa că acest program va beneficia de susţinerea cetăţenilor, a căror implicare activă este esenţială pentru atingerea obiectivelor asumate. În contextul integrării europene, beneficiile sunt însoţite de numeroase provocări la adresa valorilor noastre, a felului nostru de a fi. Trebuie să oferim, acum şi întotdeauna, răspunsuri adecvate, ferme, principiale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite