Misiune (neautorizată) pentru preşedinte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a capturat un terorist condamnat în ţara noastră şi care se ascundea pe teritoriul statului său de origine care refuza/tergiversa/ nu era capabil să pună aplicarea cererea de extrădare.

Vă mai aduceţi aminte de filmele cu Chuck Norris când încă acesta era în putere şi putea efectua un round-house kick de îşi trimitea adversarul în celălalt colţ al camerei şi ateriza zgomotos pe o masă care se dezintegra suspect de repede? Cam aşa stă treaba cu misiunea care l-a readus în ţară pe cel mai căutat terorist român, Omar Hayssam. Departe de mine gândul de a sugera că a fost vorba de o făcătură sau o fumigenă şi că totul e o conspiraţie. Numai că din punct de vedere mediatic situaţia e similară cu filmele care l-au făcut celebru pe Chuck Norris în spaţiul carpato-danubiano-pontic. 

Să lămurim câteva aspecte: 

Statele lansează operaţiuni speciale. România deţine forţe de operaţiuni speciale în rândurile forţelor armate şi ale serviciilor de informaţii, pe care le utilizează în mod curent – de obicei acest lucru se întâmpla mai des prin Afganistan unde acţionează o companie de forţe de speciale ca partea a misiunii ISAF. Şi aceasta nu se ocupă cu misiuni de menţinere a păcii – elimina talibani şi membri Al Qaeda. 

În anumite situaţii statele îşi urmăresc inamicii în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei, chiar şi pe teritoriul altor state. Israelul l-a urmărit şi capturat pe Adolf Eichman, unul din arhitecţii Holocaustului, în Argentina unde beneficia de azil politic sub o identitate falsă. Statele Unite l-au localizat şi eliminat pe Osama bin Laden pe teritoriul Pakistanului. România a capturat un terorist condamnat în ţara noastră şi care se ascundea pe teritoriul statului său de origine care refuza/tergiversa/ nu era capabil să pună aplicarea cererea de extrădare.

Autorizaţia... Este evident faptul că un stat nu poate acţiona de capul său pe teritoriul altui stat decât dacă are permisiunea acestuia sau o face clandestin, încălcând astfel suveranitatea statului respectiv. Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut in extremis că România a acţionat clandestin capturându-l pe teritoriul Siriei pe Omar Hayssam. Acest lucru a fost posibil deoarece în momentul de faţă în Siria se desfăşoară un război civil, iar autoritatea statului este pusă în discuţie. A încălcat România suveranitatea Siriei? Da, dar există precedente în acest sens şi nu vor exista consecinţe. Ba chiar este posibil ca prestigiul României să crească în ochii aliaţilor săi – a se citi SUA.

În altă ordine de idei misiunea a fost aprobată de cineva în România – de preşedinte în calitatea sa de comandant suprem, de premier şi de ministrul apărării. Din punct de vedere juridic există o bază legală în legea românească pentru astfel de misiuni. Faptul că România a decis să lanseze o misiune clandestină pentru a-l recupera pe Hayssam indică că acesta poseda informaţii de interes din punctul de vedere al securităţii naţionale.

Comunicarea. Preşedintele, premierul şi ministrul apărării au utilizat operaţiunea de capturarea a lui Hayssam în scopuri politice. Preşedintele Băsescu „a dat din casă” cât a putut ca să arate cine conduce de fapt România şi că deţine autoritatea supremă în stat, cel puţin pe teme de securitate naţională. Premierul şi ministrul apărării au comunicat prost şi s-au contrazis reciproc. Niciunul din actorii politici nu au informat coerent şi corect publicul românesc despre mizele acestei operaţiuni şi de ce a fost realizată. Atenţie nu mă refer la informaţii cu caracter secret – ci doar la acele informaţii de context care să ajute publicul să-şi formeze o opinie despre acest eveniment.

Observaţie. Devine din ce în ce mai dificil pentru infractorii români cu profil politic să se ascundă de justiţie într-o ţară străină, aspect ce sugerează o întărire a autorităţii statului. Această tendinţă a început cu Nicolae Popa (FNI) care a fost extrădat din Indonezia unde se ascundea sub o identitate falsă. Fostul deputat PDL Mihail Boldea a fost extrădat din Kenya unde a fugit încercând să scape de o acuzaţie de înşelaciune. Şi acum „cel mai căutat” infractor din România, teroristul Omar Hayssam a fost adus printr-o operaţiune specială să-şi ispăşească sentinţa în România. 

Text semnat de George Vişan

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite