Mişcarea Populară, pariul riscant al lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foşti
mebri PDL, Eugen Tomac (prim-plan) şi Adrian Papahagi (stânga) au preluat
frâiele unui nou partid Foto: Mediafax
Foşti mebri PDL, Eugen Tomac (prim-plan) şi Adrian Papahagi (stânga) au preluat frâiele unui nou partid Foto: Mediafax

Partidul girat de şeful statului a fost lansat oficial ieri, cu obiectivul declarat de a participa la alegerile europarlamentare din 2014

Scena politică din România s-a mai îmbogăţit cu un partid, după ce, ieri, Mişcarea Populară şi-a anunţat înscrierea la tribunal. Până la primul congres, care va avea loc în toamnă, partidul păstorit de Traian Băsescu a fost lăsat pe mâna unor foşti membri PDL. Deputatul Eugen Tomac a fost instalat preşedinte interimar, iar Teodor Baconschi şi Cristian Petrescu vor activa din postura de secunzi. Din echipa de conducere vor mai face parte Adrian Papahagi, fost candidat PDL la alegerile parlamentare, şi Dragoş Ciuparu, fost secretar de stat în timpul Guvernului Boc.

„Majoritatea cetăţenilor nu mai au încredere în partidele politice. Noi vrem să fim ce alţii nu au putut fi. Vrem să fim adevărata voce de dreapta. Suntem un partid de orientare de centru-dreapta, care are drept obiectiv să recâştige încrederea oamenilor cinstiţi şi corecţi din această ţară“, au fost primele cuvinte ale lui Tomac în calitate de preşedinte. Totodată, liderul temporar al formaţiunii a reafirmat ataşamentul faţă de Traian Băsescu. „Suntem şi vom rămâne partenerii  preşedintelui Traian Băsescu. Susţinem reformele pe care şeful statului român le-a demarat“, a spus Tomac.

Dacă Fundaţia Mişcarea Populară le-a închis uşa în nas traseiştilor, în cazul partidului omonim interdicţia a dispărut. „Veţi regăsi în rândurile noastre şi oameni care poate au renunţat la alte partide. Acea interdicţie era pentru Fundaţie, nicidecum pentru partid. Cel mai important pentru noi este voinţa de a le reda românilor încrederea că există o alternativă“, a argumentat proaspătul preşedinte.

„ALBĂ-CA-ZĂPADA NU MAI E ALBĂ“

Liderii Mişcării Populare au încercat să se disocieze din start de eticheta „Albă-ca Zăpada“, lansată de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu în urmă cu câţiva ani, şi care prevestea lansarea unui nou partid de dreapta. „Nu suntem Albă-ca-Zăpada“, a spus, răspicat, Adrian Papahagi.

Politologul Cristian Pârvulescu are însă o altă versiune.„ Mişcarea Populară vine în continuarea ideii anunţate de Sebastian Lăzăroiu, Albă-ca-Zăpada, dar, atât timp cât au luat politicieni de la PDL, dovedesc că Albă-ca-Zăpada nu mai este atât de albă. Iniţiatorii noului partid au anunţat că se bazează pe oameni neangrenaţi politic, nepătaţi. Acum este greu să mai spună că partidul a fost înfiinţat cu oameni noi“, explică Pârvulescu.

Politologul a analizat, succint, impactul noii formaţiuni în politica românească. „Orice nou partid este bine-venit în viaţa politică, dar acesta nu este un partid oarecare, este partidul sprijinit de Traian Băsescu, ceea ce poate fi un avantaj sau un handicap. Este un pariu riscant pe care Traian Băsescu îl face“, spune Pârvulescu.

Sociologul Alfred Bulai nu-i dă nicio şansă noului partid, pe motiv că acesta nu are un lider cu popularitate. „Partidele trebuie să aibă un lider cu credibilitate, cu un minim de popularitate, or, în Mişcarea Populară, acest lider lipseşte cu desăvârşire. Au pornit cu stângul. Nu poţi să pui preşedinte un personaj de care nu a auzit nimeni. Nici cei de la PDL nu ştiau cu toţii de el. Cu Eugen Tomac nu cred că vor reuşi să adune nici măcar câteva procente din electorat“, crede Bulai.

SIMBOLUL: MĂRUL, „SĂNĂTATEA NAŢIUNII“

Liderii Mişcării Populare au ales un simbol simplu, mărul. „Ăsta nu e mărul vrăjitoarei, nu vă va sta în gât, muşcaţi din noi, face bine şi la sănătate, şi la sănătatea naţiunii“, a îndemnat Papahagi, ţinând în mână un măr verde, din care a şi muşcat.

Cât de mult contează simbolul unui partid în ochii electoratului? „Simbolul are partea lui de importanţă. Mişcarea Populară s-a lansat suficient de devreme încât lumea să se acomodeze cu simbolul, deşi, la alegerile europarlamentare, vor fi cel puţin 20% din votanţi care nu vor şti ce-i cu mărul. În plus, mărul este un simbol recognoscibil, deci nu este o alegere foarte proastă, însă alegerile nu se pierd sau se câştigă prin simbol, ci prin oameni şi mesaj“, spune politologul Bogdan Teodorescu.

Sociologul Alfred Bulai este drastic: „Nu este nimeni interesat de simbolul unui partid. Poţi să pui şi mere, caise sau portocale, nu are nicio valoare pentru electorat“. 

Noi vrem să fim ce alţii nu au putut fi. Vrem să fim adevărata voce de dreapta. Eugen Tomac, preşedinte Mişcarea Populară

Ape tulburi în PDL

Lansarea partidului Mişcarea Populară a tulburat apele în PDL, formaţiune de care preşedintele Traian Băsescu s-a dezis, după ce Elena Udrea a pierdut duelul cu Vasile Blaga pentru şefia partidului. Deputatul PDL Teodor Paleologu crede că democrat-liberalii ar trebui să coopereze cu Mişcarea Populară. „PDL ar trebui să caute uniunea cu Mişcarea Populară“, susţine Theodor Paleologu. "Pe zi ce trece e tot mai clar că Vasile Blaga nu e în stare să unifice dreapta, că este un factor de diviziune“, a spus Paleologu la RFI.

Acesta pune pe umerii lui Blaga şi plecarea din partid a lui Eugen Tomac, noul lider al Mişcării Populare.„Dacă Eugen Tomac este preşedintele noului partid Mişcarea Populară este graţie atitudinii avute la Congresul din urmă, atitudine confirmată în lunile care au urmat, această excludere, marginalizare cu înjurături, în stil românesc, bădărănesc, mitocănesc, a tuturor celor care nu l-au susţinut pe Vasile Blaga. Aşa că este rezultatul unei atitudini sinucigaşe, după părerea mea“, a clamat deputatul PDL.

De partea cealaltă, prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, condamnă faptul că Mişcarea Populară s-a construit prin racolarea unor democrat-liberali. „PDL merge mai departe, are spirit de echipă, nu se bizuie pe un singur om. Este clar pentru toată lumea că Mişcarea Populară este în incapacitatea de a atrage oameni noi şi se bazează pe principiul traseismului politic. Dar dezertorii devin primii dezertori“, a declarat Andreea Paul pentru „Adevărul“. Totodată, Paul nu vede o posibilă colaborare cu partidul păstorit de Traian Băsescu. „Mişcarea Populară nu e nici pe departe ceeea ce este PDL“, a conchis liderul PDL.

Sociologul Cristian Pârvulescu nu crede că PDL va avea prea mult de suferit în urma lansării Mişcării Populare. „Cu siguranţă, PDL nu va dispărea, pentru că are o reţea bună de organizaţii la nivel local. O comparaţie între democrat-liberali şi PNŢCD nu este solidă“, crede politologul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite