Miron Mitrea povesteşte din culisele politicii. Când s-a reinventat politic Băsescu şi de ce a pierdut Ponta alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PSD Miron Mitrea, în cartea „Campanii electorale 1996-2014“, scrisă după gratii, punctează câteva momente-cheie din viaţa politică a ultimului deceniu. Mitrea povesteşte din culisele primei suspendări a lui Traian Băsescu şi analizează campaniile prezidenţiale pierdute de Mircea Geoană şi Victor Ponta.

„S-a vorbit şi despre alte greşeli de campanie. S-a vorbit mult despre decizia stupidă privind suspendarea lui Traian Băsescu. Sigur că atunci a fost momentul reinventării pentru Traian Băsescu, aflat pe tobogan. Nici astăzi nu înţeleg cum de s-a putut face o greşeală atât de mare. M-am opus suspendării în şedinţa grupurilor parlamentare reunite. Am încercat să explic că nu vom reuşii decât să-l creştem pe Băsescu. Faptul că Geoană nu a înţeles, nu m-a mirat. M-a mirat poziţia pro-suspendare a lui Ion Iliescu şi a lui Adrian Năstase. Cred că în cazul lor, frustrările personale au fost mai  puternice decât raţiunea politică“, scrie Miron Mitrea.

Iar doi ani mai târziu, Traian Băsescu, reinventat politic, l-a învins „la mustaţă“ pe Mircea Geoană, deşi liderul PSD era creditat cu cele mai multe şanse de a ajunge la Palatul Cotroceni. „Traian Băsescu a câştigat la mustaţă, pentru a doua oară, alegerile prezidenţiale. S-a vorbit mult despre trucarea votului din diaspora. Sunt convins că aşa s-a întâmplat. S-a spus că Mircea Geoană a pierdut alegerile din cauza vizitei nocturne făcute lui Sorin Vântu. A fost indiscutabil o prostie. S-a mai spus că dacă nu ar fi participat la confruntarea cu Băsescu, Mircea ar fi câştigat. Nu ştiu. Dar în mod cert s-a prezentat slab şi a fost dominat“, arată fostul secretar general al PSD.

„Hrebenciuc nu ştie mare lucru, dar se bagă mereu“
În paginile despre campania lui Geoană, Miron Mitrea lansează câteva săgeţi către Viorel Hrebenciuc, „strategul“ de atunc al PSD. „Au fost voci care au pus înfrângerea pe umerii şefului de campanie electorală. Viorel Hrebenciuc. A fost evident o campanie slabă. Viorel nu este un cunoscător în domeniu. Ca să fiu elegant. De fapt nu ştie mare lucru despre campaniile electorale. Dar se bagă mereu“, îşi aminteşte Mitrea. 

Iar în 2014, când Victor Ponta a candidat la prezidenţiale, PSD a făcut din nou alegerea nepotrivită: locul lui Viorel Hrebenciuc, ajuns între timp la puşcărie, a fost luat de Liviu Dragnea, ajuns între timp omul doi în partid. „Victor Ponta, candidat nepotrivit pentru cursa prezidenţială, avea nevoie de o echipă de campanie imaginativă, profesionistă, pentru a-l învinge pe foarte bine selectatul Klaus Iohannis. Spuneam că o campanie ingenioasă ar fi fost soluţia. Şeful campaniei electorale a lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, bun organizator, este departe de tipologia inventivului, ingeniosului. Şi asta nu a fost tot. Au existat şi alte centre de comandă în campania electorală. Încurajate de Ponta. Conduse de persoane total nepregătite pentru această activitate. Dar convinşi că ştiu“, arată Mitrea. Fostul ministru al Transporturilor vine cu un sfat: „Oamenii care lucrează în campanie sunt decisivi pentru succesul acesteia. Există profesionişti ai campaniilor electorale în partidele politice. Folosiţi-i pe ei, pe «profesionişti», şi nu formaţi echipe din «loiali». «Loialii» pot fi folosiţi pe timp de «pace». Eu nu i-aş folosi deloc, dar în campaniile electorale, aşa cum s-a dovedit, cel puţin la PSD, sunt pierzători“.

„Ponta nu trebuia să împingă spre spargerea USL“

Miron Mitrea crede că ruperea USL a fost decontată până la urmă de Victor Ponta, viniovat de faptul că „a spulberat speranţele electoratului“. Cum Crin Antonescu era deja în umbră, Ponta a fost sancţionat, susţine fostul parlamentar. „Vreau să spun de la început că eram conştient de şansa a doua a lui Victor Ponta, imediat ce a fost clar că Iohannis îi va fi contracandidat. Cred că ştia şi el. Când m-a întrebat ce cred, i-am spus elegant că are şansa lui să câştige. Chiar dacă ea a existat, din păcate, nu a putut să o exploateze. Şansa, desigur. Victor Ponta nu trebuia să împingă spre spargerea USL-ului. Lupta stupidă despre cine este de vină doar a pregătit tsunamiul din turul II al prezidenţialelor. Două lucruri sunt grave în politică. Să fi ridicol şi să spulberi speranţele oamenilor. Dezmembrarea USL-ului a spulberat speranţele multora. Şi dacă unul dintre autori, Crin Antonescu, s-a retras, Ponta a candidat şi a fost pedepsit“, afirmă fostul secretar general al PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite