Miron Cozma, către Cîţu: „Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Cozma Sursă foto: Arhiva Adevărul
Miron Cozma Sursă foto: Arhiva Adevărul

Miron Cozma a declarat duminică, 28 februarie, în direct la un post de televiziune, că ar putea schimba, cu ajutorul minerilor, Guvernul Cîţu. Ameninţările vin pe fondul protestelor minerilor din Valea Jiului, care şi-au cerut, luna aceasta, salariile restante.

„Îi spun inclusiv premierului Cîţu. Citeşte istoria evenimentelor cu mineri! În 1991, am schimbat un Guvern cu 10.000 de mineri, cu Armata în stradă. În 1999, am schimbat Guvernul Radu Vasile cu 7.000 de mineri. La ora asta, 4.000 de mineri din Valea Jiului şi cu 7.000 din Gorj. Sunt 11.000, Cîţule! Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti pe mine! Nici tu, nici alţii!”, a declarat Miron Cozma, în direct, la România TV.

În timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, minerii şi forţele de ordine au avut o intervenţie brutală în  Piaţa Universităţii, unde erau proteste paşnice ale societăţii civile, la scurtă vreme după căderea comunismului. 

Miron Cozma a fost cel care a condus minerii din Valea Jiului la Bucureşti. În urma Mineriadei, s-a ajuns la demisia Guvernului Petre Roman.

În ianuarie 1999, Miron Cozma a condus din nou minerii spre Capitală din cauză că Guvernul Radu Vasile voia să închidă minele din Valea Jiului. Atunci au avut loc multe violenţe. 

În februarie 1999, Cozma a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiţie la 18 ani de închisoare pentru implicarea în mineriadele din 1991. Acesta a fost, însă, graţiat de preşedintele Ion Iliescu în 2004.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite