Mircea Geoană: tonul tutorial folosit de preşedintele Lituaniei este inacceptabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de Externe din Senat, Mircea Geoană, a criticat în linii dure declaraţiile făcute de preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, după vizita în România. Geoană consideră inacceptabil tonul care s-a folosit, cu atât mai mult cu cât vine din parte unui preşedinte dintr-o ţară est-europeană.

 "Din păcate, aceste momente de vulnerabilitate a României pe plan extern crează oportunitatea ca astfel de reacţii să apară din partea unor state partenere din UE, dar asta nu înseamnă că un oficial al unui alt stat poate da «avertismente» României", a arătat Mircea Geoană.

Geoană susţine că România a câştigat prin eforturi mari dreptul de a sta la masa Uniunii Europene şi nu ar trebui să acceptăm astfel de critici."Nu ne-a făcut nimeni o favoare. De aceea, consider că tonul tutorial şi superior, venind din partea unui politician reprezentând Europa post-comunistă, este deplasat şi inacceptabil", a declarat Geoană.

Senatorul a criticat şi poziţia lui Traian Băsescu, dar şi a altor lideri politici faţă de aceste afirmaţii. "Până la urmă şi la urmă, reprezentanţii statului român au obligaţia de a apăra imaginea României", a mai spus Geoană. 

"Toate ţările au dificultăţi. Toţi ne confruntăm cu bătălii între partidele politice, dar maturitatea politică înseamnă că, orice ideologie politică ar avea partidul din care faceţi parte, trebuie să înţelegeţi că poporul dumneavostră este primul care contează, iar bătăliile ideologice sunt cele mai puţin importante", a declarat şeful statului lituanian Dalia Grybauskaite, într-o conferinţă de presă susţinută, la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele lituanian i-a invitat pe politicienii români la responsabilitate, transmiţându-le faptul că nu e important câştigarea sau pierderea alegerilor, ci ceea ce vor face cu puterea câştigată. 

"Iar acesta este un avertisment: dacă nu veţi fi capabili să vă maturizaţi, să vă comportaţi responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului. Nu veţi putea avea suficiente resurse financiare de la UE, nu vi se va deschide zona Schengen. Şi acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice. Aşa că vă invit, ca şi în ţara noastră, că şi noi avem alegeri la toamnă, ca fiecare politician să-şi vadă responsabilitatea", a adăugat Dalia Grybauskaite.

Aceasta a arătat că instabilitatea politică din România se reflectă asupra performanţelor ţării în UE.

"Aş dori să spun că această instabilitate pe care o putem vedea din exterior acum - schimbarea a trei premieri în şase luni  - deloc suprinzător se reflectă şi în capacitatea dumneavostră de a performa în UE şi mă refer aici în special la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene", a mai spus şeful statului lituanian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite