Mircea Geoană: „Pentru prima dată în istoria României avem certitudinea că ţara noastră are o garanţie reală de securitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu vizita lui Joe Biden, pentru prima dată în istoria României, ţara noastră a primit garanţii reale de securitate, a declarat, miercuri, Mircea Geoană, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

Fostul ambasador la Washington şi ministru de Externe a discutat cu jurnalistul Rareş Bogdan despre implicaţiile şi natura vizitei lui Joe Biden în România.

„Astăzi la Bucureşti am avut pentru prima dată în istoria României certitudinea că ţara noastră are o garanţie reală de securitate. Am mai fost în alianţe, dar pentru prima dată puterea occidentală oferă garanţii reale de securitate”, a spus Mircea Geoană la Realitatea TV.

Pe de altă parte, diplomat român a subliniat că discursul lui Joe Biden ascunde şi un mesaj mult mai profund. Mircea Geoană consideră că în pofida unor angajamente puternice ale Satelor Unite, România trebuie să facă progrese singură, în special în zona economică.

„Biden a spus, de fapt, că vă garantăm sută la sută, în mod solemn, angajamentul sacru din partea unei puteri, însă acolo unde noi nu vă putem apăra, acolo unde obligaţia liderilor, a presei, nu putem să facem curat în România, să întărim economia în locul vostru. Este ţara voastră, dragi români”, a mai declarat Mircea Geoană.

 „Biden a făcut un exerciţiu de apropiere cu sufletul românesc. Şi ne-a spus: voi ştiţi de fapt, români, voi ştiţi că ţara voastră are potenţial şi din motive de proastă guvernare, de lipsă de transparenţă o duceţi rău”, a mai spus diplomat român.

Mircea Geoană a mai spus în emisiunea „Jocuri de Putere” că ţara noastră va fi vizitată şi de către preşedintele american, Barack Obama.

„Dacă mă bucură ceva este că i-am văzut după multe luni pe Băsescu şi Ponta împreună, cred că Bidden i-a pus cu forţa pe cei doi. O să vină şi preşedintele Obama la Bucureşti şi speră să vină şi la Chişinău”, a mai spus Mircea Geoană.


Citeşte şi:

Vizita lui Joe Biden: statul de drept, mai important decât Rusia

Vicepreşedintele Americii a insistat, la Bucureşti, cu mesaje privind justiţia şi respectarea statului de drept şi a vorbit mai puţin pe subiectul Ucraina, aşa cum era de aşteptat.

Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, declară, într-un interviu pentru agenţia Mediafax, că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, el subliniind şi că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia.

Ce ascund gesturile lui Joe Biden din întâlnirile cu Băsescu şi cu Ponta

Vicepreşedintele SUA; Joe Biden, a fost extrem de călduros cu preşedintele Traian Băsescu. Cu premierul, însă, a păstrat o distanţă oficială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite