Mircea Geoană, despre momentul în care a fost exclus din PSD: „Ponta a spus: ori eu, ori el!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană FOTO Marian Iliescu
Mircea Geoană FOTO Marian Iliescu

Senatorul Mircea Geoană, proaspăt exclus din PSD, a vorbit, la "Gândul Live", despre discuţiile din şedinţa social-democraţilor, în urma căruia el a fost exclus.

„Nu a fost nicio discuţie cu privire la analiza alegerilor, nimic, zero! Decât ceva cu Facebook, mediul digital, că s-a întâmplat ceva supranatural. Am întrebat colegii: “Aveţi ceva să-mi reproşaţi?”. Eu datoram partidului solidaritate. Ca să poată să şantajeze acel grup de lideri ai partidului, a spus : “Dacă nu acceptaţi excluderea lui Geoană, îmi pun mandatul pe masă”. Ori eu, ori el ! A fost un şantaj de om slab, care ştie că partidul este preocupat de păstrarea guvernării. A spus : “Vreţi să rămân în continuare preşedinte al partidului şi premier?”. Iniţial am crezut că e o chestiune de sancţionare. Discuţia a fost prelungită. Iliescu s-a abţinut, au mai fost câţiva. Denotă disperarea lui Ponta, a lui Dragnea. Ponta va avea timp să mănânce popcorn până la bătrâneţe. A arătat că nu are caracter“, a povestit Geoană.

Geoană a mai vorbit şi despre preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu. 

"A fost şi rămâne împotriva acestui tip de măsuri. I se par excesive şi a făcut o lungă pledoarie pentru a ne readuce la subiectul principal - cum redresăm partidul. A fost destul de raţional azi, nu a înclinat balanţa. Dincolo, oamenii deja se pregătiseră pentru acest tip de execuţie sumară, de tip nord-coreean. Nu am dat un telefon cuiva, în afară de doi-trei colegi. Şi-au pregătit foarte meticulos scenariul. Ei nu pricep că avem de gestionat un eşec sever, strategic, electoral, politic", a punctat Mircea Geoană. 

El a vorbit şi despre excursia premierului Ponta în Dubai şi a arătat că merge frecvent în zonă. "Anturajul acesta, modul de a petrece partea de relaxare, este acesta", a spus el.

În ce priveşte propunerea lui Sebastian Ghiţă, ca Ion Iliescu să se retragă din PSD, Geoană a spus că, "poate, Iliescu este o problemă, dar nu e explicaţia centrală a unui eşec sever". 

"E clar comic, Ponta pierde alegerile la un milion de voturi şi Geoană e dat afară din partid!", a mai spus Geoană.

În ce priveşte votul din diaspora, Geoană  arătat că decizia de a nu se suplimenta secţiile de votare i-a aparţinut "cuiva din anturajul Ponta-Dragnea".

"Domnul Meleşcanu, când s-a dus către BEC şi guvern cu setul de opţiuni pe care l-a pregătit, a spus că vrea mai multe secţii de votare, ştampile, formulare, sendvişuri şi ceaiuri la românii care votează în străinătate. Undeva între BEC şi Guvern a fost cauza operaţiunii. E faptă penală dacă cineva a complotat în mod deliberat", a mai spus Geoană. 

Întrebat dacă Ponta trebuia să demisioneze din Guvern şi de la PSD, Geoană a răspuns că el ar fi trebuit să plece din fruntea partidului, cel puţin.

"Ponta nu a candidat ca premier, ci ca preşedinte PSD. Se condamnă la irelevanţă politică, se agaţă de guvernare disperat. Dacă era inteligent, lăsa măcar una dintre cele două funcţii. La partid ar fi avut o şansă să se reinventeze, să mai uite lumea de el, să stea la fundul apei. Valul pe care l-a stârnit, şi teama mea e că valul de antipatie se răsfrânge şi asupra PSD, nu poate fi oprit. Dacă pierde guvernarea, pot să vă spun clar că pierde preşedinţia partidului", a arătat fostul membru PSD. 

"Victor Ponta a fost extrem de răsfăţat în partid, i s-a creat un culoar excepţional de liber, începând cu Năstase, care i-a dat o şansă, continuând cu mine, care i-am dat o şansă. Vicepreşedinte al partidului a fost ales pentru că eu l-am vrut. Ar fi trebuit să-l dăm afară de o mie de ori. Ar fi fost poate ministru de Justiţie, asta i-am promis în 2009, dar ceea ce m-a mâhnit a fost declaraţia cu privire la votul din primul tur. E o chestiune care nu se face când cineva te ţine la adăpost de mânia multor colegi. Până la urmă, oricine poate judeca. Eu am convingerea faptului că a ales o strategie greşită, nu e problema de mine, am mai trecut prin aceste momente, sunt pregătit mai departe. România are nevoie de o stângă care să răspundă aşteptărilor publicului, dar pentru Ponta şi PSD ceea ce s-a întâmplat e o strategie greşită", a explicat el. 

Întrebat cine are şanse, la Congresul din martie, să îl înlocuiască pe Victor Ponta, Geoană a răspuns că, dacă îşi păstrează funcţia de premier, el va supravieţui.

  "A zis că scapă de Geoană, pentru că e rival principal. Dacă şi-a pus în cap şase milioane de români care au votat cu Iohannis, eu cred că azi, alungând un om care a făcut o muncă bună pentru partid, începe să se fisureze baza de susţinere şi să nu vă surprindă că la primul sondaj Iohannis va fi undeva la 70%, Ponta va fi la 20%".

Geoană a vorbit şi despre Iohannis, alături de care a lucrat în 2009.

"Mi se pare un om serios, capabil să înveţe. Cred că e conştient că saltul de la managementul unui oraş la al unei ţări trebuie completat. Primii paşi sunt corecţi. Am o singură speranţă referitoare la relaţia noastră: dacă într-adevăr dorim, şi cred că asta îl doreşte suflarea românească, să stabilim o nouă regulă a jocului, va avea adepţi. Dacă va cădea în panta domnului Băsescu, de înţeles omeneşte, de a lucra doar cu ai lui, şi nu va înţelege că un preşedinte are nevoie să creeze o coaliţie în societate, deci dacă Iohannis va înţelege ceva din mandatul Băsescu - şi cred că a înţeles, va înţelege că sunt câteva chestiuni obligatorii, lăsând competiţia să decurgă firesc. Cred că va fi mult mai aproape de Constituţie, aşa cum este ea azi. Sper să nu facă greşeli. Nu e vorba de o simpatie, dar ar fi păcat", a explicat el.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite