Mircea Geoană: „Dacă CCR nu acceptă pragul de prezenţă de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană FOTO Adevărul
Mircea Geoană FOTO Adevărul

Senatorul Mircea Geoană a declarat miercuri, la RFI, că soarta modificării Constituţiei depinde de decizia pe care o va lua Curtea Constituţională în privinţa pragului de prezenţă, iar în condiţiile în care pragul de validare nu coboară, nu se mai poate vorbi de un referendum.

„Nu pot să anticipez decizia Curţii, dar aş spune că... şi sfatul meu este de a fi mult mai rezervaţi până când vedem dacă se coboară pragul sau nu. Dacă pragul nu coboară şi Curtea nu acceptă această lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca şi prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre nici un referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constituţiei, pentru că 50% este aproape imposibil să mobilizezi“, a declarat Geoană. 

Senatorul a mai afirmat că şi cifra de 30% este destul de greu de atins. „În cazul în care Curtea aprobă coborârea pragului, domnul Băsescu vrea să aibă un element suplimentar de anulare a entuziasmului eventual cu care lumea ar veni la vot şi spune : "atenţie, ceea ce vă propun aceşti oameni este prezervarea privilegiilor parlamentarilor, v-aţi pronunţat o dată cu 300 de parlamentari, cu unicameralul, iată ce vă propun cei de la USL“ şi va fi o campanie împotriva referendumului. Ceea ce face ca şi 30% să fie o cifră destul de înaltă şi destul de dificil de atins".

În altă ordine de idei, întrebat ce se va întâmpla dacă decizia Curţii Constituţionale va fi de păstrare a pragului de 50% la referendum, Mircea Geoană a răspuns va fi destul de dificil de mobilizat 9 milioane de oameni la vot. 

„Va fi foarte complicat şi e o decizie foarte grea pe care liderii USL vor trebui să o adopte, pentru că dacă te duci înainte cu referendumul cu şanse relativ mici, realist vorbind, nu vreau să par un defetist, nu sunt de felul meu, cred că e nevoie să modificăm Constituţia, dar va fi foarte greu să mobilizezi nouă milioane de oameni să vină la vot, în condiţiile pe care le cunoaştem deja din 2012. Atunci, liderii USL vor trebui să ia o decizie dacă se merge înainte cu referendumul de modificare, indiferent de decizia Curţii, pentru că şi riscul de eşec este un risc semnificativ, pe care liderii USL vor trebui să-l cuantifice, să-l analizeze ca şi consecinţe politice“, a mai spus Geoană, precizând că speră din toată inima „ca la nivelul Curţii Constituţionale să nu se aplece urechea la şuşoteli politice şi mai degrabă să se aplice o decizie şi o analiză care să permită de fapt organizarea de referendumuri în România, pentru că dacă rămânem la 50% plus unu, este practic imposibil să validăm prin referendum orice sau mai degrabă nimic în România“.

În încheiere, Mircea Geoană a precizat că „momentul adevărului nu este atât de mult declaraţia de ieri a domnului Băsescu sau declaraţiile liderilor USL din această perioadă, ci este decizia Curţii. Acolo se joacă jocul, acolo este jocul adevărat“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite