Mircea Geoană, aproape de o nouă sinecură

Mircea Geoană, aproape de o nouă sinecură

Mircea Geoană, senator PSD FOTO David Muntean

Senatorul PSD Mircea Geoană va deveni Înalt reprezentant al Guvernului Ponta şi se va ocupa de proiecte strategice şi de diplomaţie publică, după cum însuşi premierul a anunţat.

Ştiri pe aceeaşi temă

„De mai mult timp am discutat cu domnul Geoană toate temele importante de politică externă, şi sigur că simt nevoia – alături de ministrul de externe Corlăţean şi de consilierii mei – a unei persoane cu experienţa şi pregătirea lui Geoană, pentru că este extrem de utilă“, a afirmat Ponta, într-o intervenţie la Antena 3.

Senatorul PSD nu a stat prea mult pe gânduri şi a răspuns pozitiv invitaţiei premierului. „Sunt discuţii despre diverse formule în care să pot să aduc diverse servicii ţării. Dacă va fi nevoie de mine, o voi face fără ezitare, doar să fiu solicitat şi să pot să dau bruma de experienţă si de contacte pe care le am. Dacă este un loc în echipă, îl ocup cu dragă inimă“, a răspuns, timid, Mircea Geoană.

ANTONESCU, NEÎNTREBAT

Nu toată lumea a primit cu bucurie noua veste. Crin Antonescu, partenerul de guvernare al social-democraţilor, a fost luat prin surprindere de jurnalişti, neavând nicio informaţie despre numirea lui Geoană în Guvern. „Nu cred. Nu a fost numit înalt reprezentant, când să fie numit? Trebuia să fie o şedinţă de Guvern. Şi mă îndoiesc, înalt-înalt, dar nu e clar al cui reprezentant, pentru ce probleme şi faţă de cine.

Asta nu mi-e clar, dar nu e un subiect serios, zău, întrucât pentru o astfel de funcţie trebuie să fii un om serios“, a reacţionat Antonescu. Dacă propunerea premierului Ponta se va concretiza, Mircea Geoană va deveni cel de-al doilea politician care va ocupa funcţia de Înalt reprezentant al Guvernului. Primul care a purtat această titulatură a fost Petre Roman, care a fost numit, în 2008, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru românii din străinătate, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Petre Roman a explicat sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească un Înalt reprezentant al Guvernului. „Aceasta înseamnă o funcţie specială cu o ţintă specială, care are o misiune clară. Dacă va fi cu titlu onorific, atunci nu mai putem vorbi de o misiune“, a declarat Petre Roman.
Fostul premier a arătat în continuare că Geoană ar intra în incompatibilitate dacă ar ocupa în acelaşi timp funcţia de senator cu cea de Înalt reprezentant al Guvernului.  „Dacă este o funcţie onorifică, atunci nu este incompatibilitate, dacă este cu misiune, atunci ar fi incompatibilitate“, a adăugat Petre Roman.

RĂMÂNE SENATOR?

Regulamentul Senatului îl împiedică pe Geoană să ocupe simultan funcţia de parlamentar cu cea de Înalt reprezentant al Guvernului, dacă aceasta este una executivă sau de autoritate.  „Calitatea de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului“, se arată în Regulamentul Senatului. 

Astfel, Geoană are două variante. Fie numirea sa va fi făcută doar cu titlu onorific, fie obţine calitatea de membru al Guvernului, ceea ce înseamnă un fotoliu de ministru în plus în Cabinetul Ponta. Potrivit unor surse din anturajul politic al lui Geoană, senatorul PSD exclude varianta de a pretinde să devină ministru şi va accepta titulatura de Înalt reprezentant al Guvernului doar onorific. ;

Pe aceeaşi temă:

Mircea Geoană devine înalt reprezentant al Guvernului. Ponta: „M-am bucurat că vrea să ne sprijine“

VIDEO Mircea Geoană, critici dure la adresa PNL

Geoană, către PNL: Cei ce nu înţeleg să respecte aliaţii nu merită respectul nostru. Trebuie spus clar

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările