Mircea Duşa, la NATO: Peste 100 de exerciţii internaţionale sunt planificate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România sunt planificate, în cursul anului 2015, peste 100 de exerciţii internaţionale, a declarat, miercuri, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, ministrul Apărării, Mircea Duşa, transmite Mediafax. Ministrul a subliniat, totodată, progresele realizate în revizuirea şi optimizarea Forţei de Răspuns a NATO.

Potrivit unui comunicat MApN, reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, în formatul miniştrilor apărării, desfăşurată miercuri, la Bruxelles, a fost dedicată, în principal, analizării stadiului şi perspectivelor implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei, în condiţiile schimbării semnificative a mediului de securitate.

„Progresele realizate în revizuirea şi optimizarea Forţei de Răspuns a NATO reprezintă o formulă care va răspunde mult mai bine actualelor ameninţări”, a declarat ministrul Mircea Duşa. În contextul susţinerii necesităţii continuării măsurilor aliate de asigurare, Duşa a evidenţiat faptul că, în România, sunt planificate peste 100 de exerciţii internaţionale în cursul acestui an şi că, în acest moment, România este gazda exerciţiului Trident Joust, care reprezintă „o premieră atât pentru militarii români, cât şi pentru Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli”.

Ministrul român a informat despre progresele importante realizate la nivel naţional în direcţia constituirii celor două structuri de comandă-control aliate la Bucureşti (Unitatea multinaţională de integrare a forţelor NATO / NFIU şi Comandamentul multinaţional de divizie Sud-Est / MND SE). Totodată, acesta a apreciat contribuţia statelor membre la încadrarea cu personal şi operaţionalizarea acestora, precum şi pentru continuarea măsurilor de asigurare pe parcursul anului 2015 şi în perspectivă, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, Duşa a apreciat decizia miniştrilor aliaţi de adoptare a Pachetului de sprijin pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare pentru Republica Moldova. Ministrul a precizat că acesta reprezintă „o investiţie nu numai în securitatea şi stabilitatea acestei ţări, ci şi în propria noastră securitate”, şi că ar trebui urgentată deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chişinău.

Conform MApN, pe lista subiectelor abordate a fost şi noul concept privind planurile de răspuns gradual, care reprezintă, în opinia lui Mircea Duşa, „un semnal important şi necesar privind importanţa acordată de Alianţă consolidării apărării colective”. Totodată, Duşa a apreciat însă că „eficienţa noilor instrumente şi concepte va depinde şi de accelerarea procesului decizional aliat”.

Sesiunea Consiliului Nord-Atlantic s-a desfăşurat în cadrul Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care are loc, miercuri şi joi, la Cartierul General al Alianţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite