De câte voturi are nevoie Mircea Diaconu pentru a ajunge la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu Foto: Adevărul
Mircea Diaconu Foto: Adevărul

Mircea Diaconu a demisionat din PNL şi va candida la alegerile europarlamentare din 25 mai ca independent. „Demisia am trimis-o online“, a declarat Diaconu pentru adevarul.ro. Pentru a ajunge la Bruxelles, Mircea Diaconu trebuie să obţină un scor care să egaleze coeficientul electoral. Asta dacă va reuşi să dribleze decizia Curţii Supreme, care i-a interzis să ocupe vreo funcţie publică până în anul 2015.

Vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu a demisionat miercuri din partid, după ce liberalii l-au scos din lista pentru europarlamentare. Supărat, actorul a decis să candideze ca independent. Însă, ca să-şi înregistreze oficial candidatura pentru alegerile din 25 mai, Mircea Diaconu trebuie să strângă, conform legislaţiei electorale, 100.000 de semnături. Diaconu are la dispoziţie exact o săptămână să strângă semnăturile, o ţintă greu de atins. Totuşi, Diaconu este încrezător. „Sunt un om singur împotriva sistemului, nu sunt un om anti-sistem. Sunt curios să văd dacă sunt într-adevăr singur. Nu vreau să conving, cine vrea din ţara asta, mă contactează şi mă ajută să strâng aceste semnături. Mai departe este un alt subiect. Fără aceste semnături nu pot să mă lupt cu nimeni, trebuie să plec acasă să-mi tund trandafirii“, a spus Diaconu pentru gândul.info.

Dacă reuşeşte să strângă numărul necesar de semnături, drumul lui Diaconu până în Parlamentului European este la fel de lung. Pentru a obţine un mandat de europarlamentar, conform legislaţiei europene, actorul trebuie să obţină „un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national.“ „Coeficientul electoral national reprezinta partea întreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin României“, spune legea de organizare a alegerilor europarlamnetare.

Coeficientul electoral

Cât însemană acest coeficient? Răspunsul ni-l oferă europarlamnetarul Cristian Preda. „Trebuie să împărţiţi o sută de procente la 32 ( numărul de locuri pentru România) şi o să vă dea 3,125. Acesta este procentul pe care trebuie să-l facă un candidat independent. E un prag un pic mai mic decât pragul pentru un partid care este de 5%. Acesta se calculează  după ce ştiţi câţi votanţi au venit la urne şi ce înseamnă 5% din masa de voturi valabil exprimate. Ce vă spune legea este că se atribuie mandat celui care face cel puţin 3,125, pentru că acum sunt 32 de mandate“, a arătat Preda.

Pentru alegerile europarlamentare din luna mai, este estimată o prezenţă la urne de numai 25%, procent înregistrat şi în urmă cu cinci ani. 25% înseamnă aproximativ 4,5 milioane de votanţi. Dacă transformăm coeficientul electoral în voturi, vedem că Mircea Diaconu ar avea nevoie de aproximativ 140.000 de sufragii pentru a ajunge la Bruxelles. O altă ţintă greu de atins. Analizând compartaiv, Elena Băsescu, singurul candidat independent care a ajuns în Parlamentul European a obţinut, în 2009, 204.000 de voturi, dar a avut în spate, neoficial, maşinăria de partid a PDL.

Probeleme cu legea

Pentru a se înscrie în competiţia electorală, candidatura lui Mircea Diaconu trebuie să fie înregistrată de Biroul Elctoral Central. Însă candidatura fostului liberal nu ar trebuie să fie validată, pentru că justiţia se opune. Actorul nu are voie să ocupe o funcţie publică până în 2015, pe motiv de incompatibilitate, conform unei decizii din 2012  a Curţii Supreme. De altfel, Agenţia Naţională de Integritate, instituţia care a constatat incompatibilitatea lui Diaconu, şi-a exprimat poziţia fermă în acest sens. „Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile parlamentare. În cazul în care BEC ar valida o astfel de candidatură ar comite în bloc o faptă penală, respectiv cea de nerespectare a unei decizii definitive şi irevocabile a Instanţei Supreme. ANI va uza de toate instrumentele pentru respectarea legii şi a deciziilor justiţiei. Legea este foarte clară în ceea ce priveşte interdicţia de 3 ani privind o potenţială candidatură la orice tip de alegeri pentru o funcţie eligibilă“, a afirmat Horia Georgescu presedintele ANI.

În afara deciziei din 2012, prin care Curtea Supremă a constatat, definitiv şi irevocabil starea de incompatibilitate a fostului senator, mai există o altă decizie, luată de Curtea de Apel Bucureşti, în urmă cu o săptămână. Însă această sentinţă a fost dată pe un alt dosar, în care Mircea Diaconu a fost acuzat de conflict de interese şi nu schimbă cu nimic hotărârea Curţii Supreme din 2012, care i-a interzis să ocupe o funcţie publică timp de trei ani. Deci, până în 2015, Diaconu nu poate fi europarlamnetar. Cele două sentinţe, deşi au fost date în două dosare diferite, au strânit confuzie. Unii dintre politicieni, în frunte cu premierul Victor Ponta, au sărit să spună că Diaconu are voie să candideze după sentinţa favorabilă primită în urmă cu şase zile. Sentinţă care, oricum, nu este definitivă. 

Ulterior, liberalii şi-au dat seama că Diaconu nu este eligibil pentru Bruxelles şi l-au scos, rapid, de pe lista cu europarlamentari. În favoarea menţinerii lui Diaconu s-au exprimat prin vot 18 membri ai BPN, în timp ce 37 lideri au fost pentru scoaterea acestuia de pe lista de candidaţi. Potrivit deciziei din BPN, în locul lui Diaconu pe lista la europarlamentare va urca Eduard Hellvig, următorul pe lista decisă iniţial.

Crin Antonescu a declarat marţi că retragerea lui Mircea Diaconu de pe lista de candidaţi la europarlamentare din partea liberalilor a fost determinată de situaţia acestuia legată de sentinţa privind incompatibilitatea sa şi poziţia exprimată de ANI. Cu toate acestea, Mircea Diaconu pare să nu ţină cont de hotărârea instanţei şi a iniţiat deja strângerea de semnături.

 Citeşte şi:

Mircea Diaconu, achitat în dosarul privind conflictul de interese. Ponta îi urează succes la europarlamentare

Conflict PNL-ANI. Liberalii îl vor pe Mircea Diaconu europarlamentar. Inspectorii de integritate susţin că actorul nu poate candida

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite