Minusurile USRPLUS

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna şi Dacian Cioloş, liderii USRPLUS FOTO Inquam Photos
Dan Barna şi Dacian Cioloş, liderii USRPLUS FOTO Inquam Photos

Nici nu se încheiase bine vacanţa de Paşte când un comunicat al USRPLUS Bucureşti anunţa publicul: „negociem orice, dar nu principii!”. După câteva ore, consilierii partidului votau bugetul propus de primarul Popescu-Piedone. Gestul a trezit stupoare printre simpatizanţii formaţiunii. El vădeşte o precaritate ce poate afecta întreaga guvernare, nu doar politica din cea mai săracă zonă a Capitalei.

Consilierii USRPLUS şi-au susţinut poziţia în privinţa bugetului din sectorul 5 afirmând că o serie de amendamente depuse de ei au fost aprobate de către consilierii celorlalte partide. Ei au adăugat că, în aceste condiţii, era normal să voteze bugetul în ansamblul său. Nu, nu era deloc normal! Dacă asumi că eşti în opoziţie, nu doar că poţi, ci e musai să votezi împotriva bugetului, chiar dacă ţi-au fost cuprinse în el unele amendamente. Mai ales atunci când ştiai că acesta va trece şi fără voturile tale, întrucât Piedone dispune de o majoritate stabilă PPU-PSD. Când au auzit aşa ceva, consilierii userişti au insistat: cum să nu te ţii de cuvânt? Deşi pare o probă de onestitate, replica nu e decât o confirmare a faptului că primarul le-a întins o capcană, în care cei care îl contestaseră vehement au picat: USRPLUS a făcut o tranzacţie cu Piedone. Compromisul cu un ins pe care-l califici drept „penal” e, evident, unul compromiţător.

Ignoranţa în privinţa tacticilor de negociere şi ridicolul etic sunt doar două aspecte ale problemei. Un altul, mai grav din punct de vedere politic, e lipsa de coerenţă. USRPLUS a votat în sectorul 5 un buget care avea venituri supraestimate în aceeaşi măsură în care fuseseră exagerate şi-n bugetul propus pentru Capitală de către Nicuşor Dan. Unul pe care USRPLUS refuzase să-l susţină tocmai din această pricină. Mai mult decât atât, formaţiunea condusă de Barna şi Cioloş explicase chiar în dimineaţa votului de la sectorul 5 că un asemenea buget îl aseamănă pe primarul Capitalei cu Gabriela Firea. Câteva ore mai târziu, consilierii USRPLUS au votat cot la cot cu PSD şi PPU exact ceea ce denunţaseră...

Pentru membrii fideli, s-au găsit explicaţii. Mereu se găsesc. Fanaticii înghit orice. Pentru simpatizanţii lucizi şi pentru publicul larg, divorţul USRPLUS de Nicuşor Dan şi mariajul cu Piedone au fost un dezastru. Acordul găsit, după câteva zile, pentru bugetul Capitalei nu compensează erorile făcute. Cu atât mai mult cu cât liderii naţionali ai USRPLUS au lipsit din tabloul politic al acestor zile. La fel cum s-a întâmplat şi-n cazul disputei privind bugetul Capitalei ori în cazul scandalului de la Iaşi, unde PNL şi USRPLUS au reuşit să blocheze oraşul. Barna a găsit timp să anunţe că vrea să candideze la şefia formaţiunii în septembrie, ceea ce toată lumea ştia deja, dar nu şi pentru a asuma ce fac aleşii USRPLUS în mai. Acest comportament lasă impresia că partidul care s-a construit ca anti-sistem şi ajuns acum la guvernare nu e decât o federaţie a unor interese locale, nesocotite de liderii naţionali. Aceştia par să fie incapabili să gestioneze o politică de ansamblu, care să sintetizeze dimensiunea locală, cea naţională şi cea europeană a politicii româneşti. De altfel, deunăzi, C. Ghinea se răţoia la jurnaliştii care-i cereau – pe bună dreptate – ca bugetul Capitalei să fie un subiect pe agenda Coaliţiei: nu e de noi, a replicat arogant ministrul care, după ce a abandonat mandatul din PE, se ocupă 24 de ore din 24 de PNRR şi nu mai are timp pentru fleacuri municipale.

A susţine lucruri contradictorii, a tranzacţiona cu adversari pe care i-ai stigmatizat, a crede că fotoliul ministerial te-a înălţat prea sus ca să te mai cobori la viaţa cotidiană a Capitalei sau a Iaşiului sunt atitudini care compromit promisiunea reformistă asumată de USRPLUS. Aceste minusuri dau şi coaliţiei guvernamentale un aspect incert şi instabil şi, în acest fel, diminuează încrederea învestită la urne, în decembrie, de o majoritate a alegătorilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite